Lorraine, dat is toch een quiche?
Wel ja, I know. Mijn lievelingsquiche trouwens. Traditioneel maak je hem met prei, kaas en spek, heerlijk comfortfood dus! Dat spek vond ik efkes wat te veel van het goede, dus dat verving ik door hamblokjes. Kwestie van het geheel toch niet te zwaar te maken.
Zot van prei
En het begint wat op te vallen he. Als ik zo door de recepten op mijn website scroll is het nogal duidelijk dat ik verzot ben op deze groente, in het West-Vlaams niet verwonderlijk beter bekend als ‘pret’. Is het nu omdat ik min of meer ben opgegroeid tussen de pret – believe me, in Ardooie kan je niet te velde fietsen zonder dat de geur van prei je in de neus slaat – of omdat het gewoon een smaakbommeke is dat zo goed als in elke gerecht past, ik weet het niet. In ieder geval: ik ben er verzot op.
En echt, je kan zoveel doen met deze groente! Zoals bijvoorbeeld deze pasta klaarmaken, of de keuken induiken om een van deze onderstaande recepten uit te proberen:
- Lekkere muffins met prei en ham, ideaal als ontbijt, brunch of lunch on the go!
- Homemade pizza met groene asperges, prei en gehaktballetjes
- Warme tarwekorrels met prei en pastinaak, heerlijk veggie comfortfood!
- Ovenschotel met prei, gehakt en knolselder-aardappelpuree
Zot van pasta? Op deze pagina heb ik al mijn favoriete pastarecepten gebundeld!
Recept: Rigatoni Lorraine
Ingrediënten
- 2 stelen prei
- boter (1 klontje + 30 g)
- 1 scheut olijfolie
- 350 g rigatoni (of andere pasta naar keuze zoals vb. macaroni, best geen spaghetti want die is wat te dun)
- 200 g hamblokjes
- 40 g bloem
- 5 dl halfvolle melk
- 80 g gruyèrekaas (gemalen)
- peper
- zout
- nootmuskaat
- 1/2 tl goeie kippenbouillon ((eventueel))
Bereiding
- Hak de prei fijn en spoel grondig. Warm een beetje boter en een scheut olijfolie in een pan en doe er de preistukjes bij. Stoof zo'n 15 minuten tot deze beetgaar is en lichtjes begint te kleuren.
- Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking
- Maak intussen ook de kaassaus. Smelt hiervoor ongeveer 30g boter in een pot. Doe er de bloem bij, roer met een garde en laat wat opdrogen tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt. Doe er de melk bij op een zacht vuur en blijf roeren tot je een gebonden saus krijgt. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en meng er de kaas door tot die volledig is gesmolten.
- Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de kippenbouillon.
- Giet de pasta af en vang wat van het kookvocht op. Meng de pasta met de prei en de kaasaus en voeg ook de hamblokjes toe. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het gerecht wat smeuïger te maken.
- Smakelijk!