Pasta is altijd een goed idee
Want pasta heb je meestal wel in huis én is ook in het beste geval snel klaar. Deze pasta met geroosterde courgette maakte ik zelf klaar met 2 verschillende soorten pasta, restjes van twee verpakkingen die ik samen gooide. Je checkt wel best even de kooktijden als je dit zou doen, en al dan niet de ene soort wat later aan je kookpot toevoegen. Voor de rest is deze simpele pasta heel rechttoe-rechtaan en klaar in een halfuurtje. Ideaal dus om op je weekmenu voor volgende week te zetten!
Deze pasta leerde ik als kind eten. Nu snap ik maar al te goed waarom mijn mama deze geregeld klaarmaakte: met drie kinderen in huis moest het vaak eens snel gaan! Ik heb haar pastarecept wat gepimpt en extra gekruid. Maar heb je echt geen tijd? Kook dan gewoon pasta, roer er mascarpone en stukjes gerookte zalm door en je hebt al een maaltijd. Eentje zonder groenten weliswaar, maar voor ne keer op ne weg zal da wel geen kwaad kunnen zeker?
Pasta met courgette, gerookte zalm en mascarpone
Ingrediënten
- 2 courgettes
- 2 tenen knoflook
- 500 g pasta
- 500 g gerookte zalm
- 1 handvol verse dille (naar smaak, kan je ook vervangen door basilicum)
- 180 g mascarpone
- 1 snufje zout
- 1 snufje zware peper
- olijfolie
Bereiding
- Spoel de courgettes, halveer ze in de lengte en snijd ze in halve maantjes. Verwarm je oven voor op 200 °C. Leg de courgetteplakken in een ovenschotel besprenkel rijkelijk met olijfolie en kruid met peper en zout. Pel de look en halveer Rooster ze 15 à 20 minuten in je oven. Roer tussendoor even.
- Kook intussen de pasta in wat gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Giet de pasta af als ze gaar is, maar vang het kookvocht op.
- Snijd de gerookte zalm in stukjes en hak de dille (basilicum of tijm) fijn.
- Doe de gerookte zalm en de courgettes (incl. vocht en look) bij de pasta en meng goed. Roer er de mascarpone door samen met een 4-tal eetlepels van het kookvocht, totdat je een smeuïg sausje krijgt. Werk af met de verse dille, extra zwarte peper en zout en de verse kruiden.
Goestjestips:
- Niet zo’n fan van gerookte zalm? Vervang die dan door ham, spekjes of zelfs stukjes kip
- Hou je het graag veggie? Vervang de zalm dan door een extra groente, zoals rode paprika. Die kan je gewoon op dezelfde manier mee roosteren met de courgettes.
- Nog wat mascarpone over? Meng deze met evenveel (Griekse) yoghurt en serveer met aardbeitjes of ander stukjes fruit naar keuze, zoals mango, passievrucht, perzik, etc. Of beleg er je stokbrood mee, samen met wat plakjes tomaat!
- Restje courgette? Lekker om deze de volgende dag te verwerken in een slaatje, zoals deze lunchsuggestie
Dag Jozefien, ‘k ging zaterdag eten bij een Italiaan in Zaventem. At er pastaschelpjes met verse zalm en gerookte zalm (koud) als garnituur er bovenop. Er zat ook spinazie onder gemengd.
Had me op voorhand geïnformeerd.
Gerookte zalm in een warme bereiding is moeilijker verteerbaar dan verse.
Vandaar.
Bij de vervangingen die je opsomt kan verse zalm dus evengoed in het rijtje staan. Niet?
Dit is absoluut geen kritiek hoor.
Gewoon een mening.
Je hebt een heel fijne foodblog Jozefien, groetjes,
Stefan
Hey Stefan,
Dank voor je feedback. Verse zalm kan zeker hoor! Al heb je net nog ietsje meer werk want die moet je dan best eerst nog garen door te bakken of te stomen. Maar zeker ook mega lekker!
Groetjes en veel kookplezier,
Jozefien