Warme tarwekorrels met pastinaak en prei

Ik heb de laatste tijd veel geschreven en gepost over inspiratie. Mijn vorige post hier ging over kookinspiratie vinden op restaurant en ik had het op Instagram over inspiratie halen uit blogs en kookboeken. Er komt natuurlijk elke dag heel wat content op ons af en ik vind vaak moeilijk om nog te weten waar ik exact mijn inspiratie vandaan heb gehaald. Ik stel me dan ook soms de vraag: heb ik nu dit recept zelf bedacht of neem ik het over van iemand anders? Om dit laatste te vermijden geef ik zoveel mogelijk mijn eigen draai aan recepten, door bepaalde ingrediënten door andere te vervangen, door een combo te maken van twee of meerdere gerechten of door gewoon helemaal wild te gaan. Zo ook met dit recept voor warme tarwekorrels met pastinaak en prei.

warme tarwekorrels met prei en pastinaak salie tijm jozefien ryckx goestjes

Ik denk ook dat daarin mijn meerwaarde voor jullie ligt, in het naar mijn eigen hand zetten van recepten en jou de inspiratie geven om hetzelfde te doen. Als je daarbij dan nog nieuwe ingrediënten en smaakcombo’s leert kennen dan is mijn opzet meer dan geslaagd! Het recept van vandaag is geïnspireerd op een recept uit het boek Slow van Georgina Hayden. Een heel mooi kookboek met toffe recepten waarvan ik er intussen al enkele met succes heb uitgeprobeerd. Georgina is al jaren medewerker van Jamie Oliver en Mr. Oliver himself noemt Slow een nieuwe moderne klassieker – een zinderd kookboek.’ Haar recept voor ‘Risotto van gerst met aardperen en tijm’ werd hier: Warme tarwekorrels met pastinaak, prei & salie.

 

warme tarwekorrels met prei en pastinaak salie tijm jozefien ryckx goestjes

Warme tarwekorrels met pastinaak & prei

 Ingrediënten voor 2 personen:
 • 1 prei
 • 1 ui
 • 180g pastinaak, in stukjes gesneden
 • 500ml groentebouillon
 • klontje roomboter
 • Olijfolie
 • Bosje verse tijm
 • Enkele blaadjes verse salie, fijngehakt
 • 150g tarwekorrels
 • 40g parmezaan, gemalen
 • 1el zure room
 • Zeezout
 • Zwarte peper
 • Ongeveer 1cm.
Recept: 
 • Zet een braadpan op een middelhoog vuur en voeg boter en wat olijfolie toe. Bak de pastinaak zo’n 8 minuten in de pan tot de stukjes goudbruin zijn. Voeg de prei, ui en tijmblaadjes toe. Zet het vuur zachter en laat het groentenmengsel zo’n 7 à 8 minuutjes garen. 
 • Doe de groentebouillon en de tarwekorrels bij de groenten. Roer alles goed en kruid met wat peper en zeezout, de tijmblaadjes en de fijngehakte salie. Laat alles zo’n tiental minuutjes koken op een matig vuur tot de tarwekorrels zacht zijn. Voeg intussen indien nodig nog wat extra bouillon of water toe.
 • Wanneer de tarwekorrels gaar zijn, meng er dan de zure room en de gemalen kaas door. 

Ps: ik werkte een variant van dit recept uit voor een workshop bij Slagerij Maertens in Brugge, een topslagerij die naast vlees van eigen kweek ook dagelijkse verse slaatjes en heerlijke meeneemgerechten (ook vegetarisch!) aan hun klanten aanbieden. Misschien vind je deze tarwekorrels dus binnenkort bij hen in de toonbank terug!  Wil je zelf ook geïnspireerd worden door een gepersonaliseerde goestjes workshop voor jezelf of je zaak? Aarzel dan niet om mij te contacteren: jozefien@goestjes.be

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.