350 g rigatoni(of andere pasta naar keuze zoals vb. macaroni, best geen spaghetti want die is wat te dun)
200 ghamblokjes
40gbloem
5dlhalfvolle melk
80ggruyèrekaas(gemalen)
peper
zout
nootmuskaat
1/2tlgoeie kippenbouillon((eventueel))
Direct in je mandje bij
Bereiding
Hak de prei fijn en spoel grondig. Warm een beetje boter en een scheut olijfolie in een pan en doe er de preistukjes bij. Stoof zo'n 15 minuten tot deze beetgaar is en lichtjes begint te kleuren.
Kook de pasta volgens de instructie op de verpakking
Maak intussen ook de kaassaus. Smelt hiervoor ongeveer 30g boter in een pot. Doe er de bloem bij, roer met een garde en laat wat opdrogen tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt. Doe er de melk bij op een zacht vuur en blijf roeren tot je een gebonden saus krijgt. Laat 1 minuut zachtjes pruttelen. Neem van het vuur en meng er de kaas door tot die volledig is gesmolten.
Breng de saus op smaak met peper, zout, nootmuskaat en de kippenbouillon.
Giet de pasta af en vang wat van het kookvocht op. Meng de pasta met de prei en de kaasaus en voeg ook de hamblokjes toe. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het gerecht wat smeuïger te maken.