fbpx
Dinnertime Recepten

Ovenschotel met prei, gehakt en knolselder-aardappelpuree

30 november 2020
ovenschotel gehakt prei knolelder aardappel goestjes snel klaar kidsproof parmentier extra groenten

Op zoek naar een gemakkelijke doordeweekse maaltijd die je eventueel al vooraf kan maken en dan gewoon in de oven kan schuiven zo’n halfuurtje voor etenstijd?

Deze ovenschotel met gehakt, prei en knolselder-aardappelpuree is jouw oplossing! Helemaal kidsproof en bovendien bevat deze ovenschotel een extra portie verstopte groentjes in de puree.

En wil je echt tijd wil winnen? Maak dan meteen ook een extra portie voor in de diepvries.

Bon appetit! Het recept vind je onder de foto!

Ovenschotel met prei, gehakt en knolselder-aardappelpuree

2 personen – 30 minuten bereidingstijd + 15 minuten in de oven (afwas: mes, plank, ovenschotel, 1 kookpot, 1 pan, pureestamper)

Ingrediënten:

  • 3 stengels prei
  • Olijfolie of andere vetstof naar keuze
  • Peper, zout
  • 2 theelepels (light) room
  • 1/2de knolselder
  • 250 g aardappelen
  • 2 dl melk naar keuze
  • 1 theelepel groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Nootmuskaat
  • 300 g varkens-kalfsgehakt

Recept:

  • Als je deze ovenschotel meteen gaat opeten, verwarm je oven dan voor op 180° C.
  • Schil de knolselder en snijd in stukken van ongeveer 3 cm. Doe hetzelfde met de aardappelen. Leg samen in een kookpot en vul met water tot de groenten onderstaan. Doe er een snuf zout bij en breng aan de kook. Laat zo’n 12 minuten koken tot beetgaar, giet af. Doe de melk en de bouillon erbij en mix met je pureestamper tot puree. Breng de puree op smaak met peper, zout, nootmuskaat en eventueel nog wat extra groentebouillon.
  • Doe een scheutje vetstof in een pan en laat warm worden op een gemiddeld vuur. Doe er nu het gehakt bij. Plet het gehakt met een pureestamper of vork zodat het mooi uit mekaar valt. Kruid met peper, een beetje zout en de gedroogde tijm. Bak het gehakt zo’n 3 à 5 minuten tot het gaar is. Neem een ovenschotel en bedek de bodem met het gebakken gehakt.
  • Verwijder de onderkant van de prei en de buitenste bladeren. Verwijder ook ongeveer 10 cm van de groene bladeren maar houd wel nog een deel groen over. Hak de prei fijn. Spoel de prei grondig in de gootsteen, er kan best wel wat aarde of zand tussen de plooien zitten dus gebruik zeker voldoende water om de prei te spoelen.
  • Doe een beetje vetstof in de pan van het gehakt en laat warm worden op een gemiddeld vuur. Doe er na 1 minuut de prei bij en kruid met peper en zout. Roer even om en laat de prei dan zo’n 5 à 8 minuten zachtjes aanstoven tot ze beetgaar. Doe er de room bij, meng goed. Verdeel de prei bovenop het gehakt en schep er vervolgens ook de puree bovenop.
  • Zet de ovenschotel nog zo’n 15 à 20 minuten in je oven en serveer.

EXTRA GOESTJESTIPS:

  • Je kan deze ovenschotel perfect vooraf maken om later op te warmen. Vertrek je van een koude ovenschotel? Zet hem dan zeker een halfuurtje in de oven, zo heeft je eten voldoende tijd om op te warmen.
  • Eet je liever veggie? Dan vervang je het gehakt door veggie gehakt of door hardgekookte eitjes.
  • Maak een dubbele portie van dit gerecht, want je kan het perfect invriezen, ideaal voor een drukke dag!

Nog op zoek naar easy en lekkere ovenschotels? Hieronder nog wat extra lekkere linkjes:

Wil je deze ovenschotel graag opnemen in je weekmenu? Download dan helemaal gratis mijn ‘starterskit maaltijdplannen’ en ik leg je van naaldje tot draadje uit hoe dat maaltijdplannen in zijn werk gaat. Bovendien krijg je van mij alle nodige templates om meteen aan de slag te gaan!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

2 Reacties

  • Wat is jou reactie? Fleur 2 december 2020 at 13:06

    Hmm! De nieuwe ovenschotel werd hier door het hele gezin goedgekeurd! Dankjewel voor het recept!

  • Laat een reactie na

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.