Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Schorseneren mac & cheese

Seizoensproducten for the win

Zoals jullie intussen wel al weten kook ik graag met seizoensproducten. Waarom? Wel het is gewoon top om iets op z’n best te kunnen eten. Zoals bijvoorbeeld mijn ovenschotel met Skrei die ik vorige week postte. Deze week gaan we met een ander seizoensproduct aan de slag: schorseneren. Het was de hubby die afkwam met het idee om eens schorseneren klaar te maken. Iets met nostalgie en terugdenken aan het eten van zijn moeder en al.

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Schorseneren

Ikzelf moet toegeven dat ik deze groente tot nu toe wat gemeden heb. Want schorseneren, daar heb je best wat werk en vuiligheid aan! Eerst moet je de aarde die aan de schorseneren hangt grondig afspoelen. Daarna schil je ze best met een dunschiller. Let op, er kan een soort van wit sap vrijkomen dat nogal kleeft. Hou daar rekening mee en doe dit vooral boven de gootsteen. Maar dan, eens geschild en deftig gespoeld zien we daar dat schone wit verschijnen. De kleur van de hoop en de kleur van goeie, smakelijke schorseneren!

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

#Melkmoment

En van melk! Want om deze groente nog beter te doen smaken gaan we de schorseneren koken in melk. Maakt niet uit of het volle of halfvolle is, maar door de schorseneren in melk te gaan koken worden ze echt heerlijk zacht en komt hun lekkere smaak nog meer naar boven. Een tip die je trouwens kan toepassen op allerlei groenten. Zo kookte ik mijn pastinaak en patatjes vorige week ook al in melk, waardoor de puree extra smeuïg werd. Ook knolselder is lekker als je hem in melk kookt.  Dat is zo een beetje mijn melkmoment.

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Melk, een super basis in de keuken

Melk kan je op heel veel manieren inzetten. Ik ben niet zo’n pure melkdrinker maar melk moeten we sowieso in huis hebben. Het is een super basis om mee in de keuken aan de slag te gaan. Zij het nu om je groentjes in klaar te maken, heerlijke bechamel te maken, om ‘s morgens in je havermoutpap te doen, mee te bakken of om er die heerlijke crème au chocolat van Les Filles de Madeleine mee te maken. 

Mac & Cheese

Ik maak mijn mac & cheese altijd met spek en een goeie kaassaus op basis van bechamel. Bechamel maak je door een klontje boter te smelten, daarbij wat bloem te doen en te roeren tot je klontertjes krijgt. Dan roer je tot de geur van versgebakken koekjes je in de neus slaat en voeg je melk toe.  Je brengt al roerend aan de kook en intussen zal je voelen dat de saus bint en dikker wordt.  Neem van het vuur en voeg dan extra smaakmakers toe. In dit geval is dat een beetje gruyèrekaas. Ik verkies deze omdat gruyère nu eenmaal veel beter doorsmaakt. Nog lekkerder trouwens als je hem vers van de blok raspt.

Benieuwd naar het volledige recept? Dat vind je onder deze foto!

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

 

Schorseneren mac & cheese (4 personen, bereidingstijd 1/2u + 20min in de oven)
Ingrediënten
  • 1 zak schorseneren (1kg)
  • scheut azijn
  • 300 ml melk voor de schorseneren
  • water
  • 2 laurierblaadjes + enkele takjes tijm
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 300 à 400g macaroni
  • 30g boter
  • 40g bloem (voor de bechamel)
  • 6dl melk voor de bechamel
  • 100g gruyère 
  • 300 à 400g macaroni
  • 200g gezouten ontbijtspek, in stukjes gesneden
  • beetje boter
  • de blaadjes van enkele takjes verse tijm
Recept 
  • Kuis de schorseneren. Eerst spoel je de aarde die aan de schorseneren hangt af onder de kraan met behulp van een borsteltje. Daarna schil je ze best met een dunschiller. Zorg dat alle zwarte schil verwijderd is en spoel ze nog eens zeer goed.
  • Snijd in stukken van ongeveer 5cm. Als de schorseneren heel dik zijn, halveer ze dan in de breedte. Leg de schorseneer stukjes in een een kom met water met een scheut azijn. Zo verliezen ze hun kleur niet.
  • Zet een grote pot op het vuur. Doe hierin 300ml melk en 300ml water. Kruid met peper en zout en een snuif nootmuskaat. Voeg de schorseneren (zonder het azijnwater!), de laurierblaadjes en de takjes tijm toe. Breng zachtjes aan de kook. Laat ongeveer 15min. onder deksel zacht koken.
  • Leg de oven aan op 180°
  • Kook de macaroni volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak nu de bechamelsaus. Smelt de boter in een pot, doe de bloem erbij tot je droge klontertjes krijgt. Roer tot je tot de geur van versgebakken koekjes je in de neus slaat en voeg je melk toe. Breng al roerend aan de kook en laat kort doorkoken. Neem van het vuur en meng de kaas door de bechamelsaus. Kruid met peper en zout en eventueel wat nootmuskaat.
  • Bak het spek in een beetje boter.
  • Als de schorseneren klaar zijn, giet ze dan af en verwijder tijmtakjes en laurier. 
  • Doe nu alles samen in een grote kom: de macaroni, kaassaus, schorseneren en het spek. Meng alles goed en verdeel over een ovenschaal.
  • Zet nog zo’n 15 minuutjes in de oven en werk af door kort te grillen voor een krokant korstje.

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Schorseneren goestjes macaranonie en kaas cheese melkmoment jozefien ryckx

Ik creëerde deze post in samenwerking met Melkmoment.be, maar wees gerust, alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd! 

2 gedachten over “Schorseneren mac & cheese”

  1. Zou het niet nog lekkerder zijn als je de melk waarin je de schorseneren gaar kookte, zou gebruiken voor de bechamel? ‘t Is zo zonde om dat weg te gieten…
    Evt kan je ze nog koken in puur melk, zonder water dus. Maar dat is een kwestie van smaak natuurlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.