Dinnertime Recepten

Witloof met hesp en kaassaus

14 februari 2020
witloof met hesp in kaassaus jozefien goestjes

Heb je dat ook zo als het buiten stormt en regent dat je dan niet liever wil dat gewoon rustig thuisblijven en genieten van een goed bordje comfort food? Wel, voor mij is witloof met hesp en kaassaus eigenlijk het ultieme comfortfood.

Vooreerst, tis een ovengerecht. Dat op zich scoort altijd toch? Ten tweede is dit echt een klassieker van bij ons, gemaakt met goeie ingrediënten van bij ons. Wist je dat witloof echt een Belgische groente is? Eind 19de eeuw werd ze voor het eerst in Brussel geteeld en verkocht. Intussen zit het grootste deel van de productie en de witloofeters vooral in België, Nederland en Noord-Frankrijk.

witloof met hesp en kaassaus belgisch comfortfood op haar best goestjes jozefien

Misschien denk je, witloof met hesp, iedereen weet toch hoe je dat moet maken? Maar toch, er zijn een paar tips die ik doorheen de jaren oppikte die dit gerecht nog naar een iets hoger niveau tillen. En ik denk dat ik nu zo ongeveer wel aan het hoogste niveautje ben. Mijn ultieme tip? Begin vooral met goeie ingrediënten!

Hieronder vind je mijn beproefd recept.

witloof met hesp en kaassaus belgisch comfortfood op haar best goestjes jozefien

Witloof met hesp in kaassaus

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 stronkjes grondwitloof
  • Ongeveer 100 g boter
  • Zwarte peper en zout
  • nootmuskaat
  • 8 dikke sneden goeie beenhesp van bij de slager
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 6 dl melk
  • 200 g gemalen gruyère (het liefst recht van de bol)
  • 2 à 3 eetlepels paneermeel

Recept witloof met hesp in kaassaus

  • Snijd het kontje van de witloofstronkjes en verwijder met de punt van je mes het taaiste gedeelte onderaan. Zet een grote pan (alle stronkjes moeten erin kunnen) of gietijzeren pot om een gemiddeld vuur en smelt er een flink klont boter in. Leg het witloof in de pan, kruid met peper en zout en laat zachtjes garen gedurende ongeveer 15 minuten.
  • Draai tussendoor geregeld om. Het witloof mag een beetje bruin zijn! Denk je dat het zal aanbranden? Voeg dan nog een beetje boter toe en zet je vuur wat zachter. Haal het witloof uit de pan als het beetgaar is.
  • Leg de stronkjes op wat keukenpapier en laat even uitlekken en afkoelen. Merk je dat er nog te veel vocht in zit? Knijp ze dan ook even uit. Rol de witloofstronkjes één voor één in een snede hesp en leg in een passende ovenschotel.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak nu de kaassaus. Smelt 40g boter in een steelpannetje op een matig vuur en voeg de bloem toe. Meng met een garde en laat kort opdrogen. Voeg nu de melk al roerend toe en breng de saus al zachtjes roerend aan de kook tot je een gebonden saus krijgt. Laat heel kort koken, neem van het vuur en roer er de kaas door tot deze gesmolten is. Breng verder op smaak met peper, wat nootmuskaat en eventueel nog wat zout.
  • Ik maakt de saus meestal niet te vloeibaar omdat er altijd nog wel wat vocht uit het witloof komt. Hierdoor wordt de saus sowieso wat dunner. Giet de saus over de witloof met ham en verdeel mooi evenredig. Besprenkel rijkelijk met het paneermeel en werk eventueel af met nog wat klontjes boter.
  • Zet de schotel in 15 à 20 minuten in je oven en daarna nog enkele minuten onder de grill voor een heerlijke knapperig goudbruin korstje.

Lekker met de aardappel-bloemkoolpuree van bij dit recept of met frietjes! Smakelijk!!!

Foto’s by Silvie Bonne.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.