Deze hartige muffins zijn het ideale excuus om gewoon tijdens je lunch een gebakje te eten, gemaakt met heerlijke ingrediënten van bij ons. Bovendien kan je deze muffins perfect in grote hoeveelheden maken en invriezen, in een paar uurtjes zijn ze ontdooit en heb je de perfecte lunch voor groot en klein. Deze hartige muffins met ham en prei zijn zowel warm als koud een echte aanrader en passen heel goed bij een kom dampende soep, of serveer ze bij een slaatje.
Net als sommigen onder jullie eet ook ik wat minder vlees dan vroeger. Het klassieke vleesje in de pan wordt al eens geskipt en in de plaats eten we een lekker vegetarisch gerecht. Maar ik hou wel van goed vlees. Ik wil er minder van eten, maar vind het des te belangrijker dat het vlees dat we dan effectief op ons bord krijgen van hoge kwaliteit is.
Vroeger kocht ik vooral uit gemakkelijkheidsoverweging mijn vlees meestal in de supermarkt. Hoewel dat nu nog steeds wel eens kan voorkomen, probeer ik er toch zoveel mogelijk op te letten om kwaliteitsvlees te kopen, het liefst bij mijn slager hier in de buurt. Ik koos ervoor om deze muffins te maken met Meesterlyck ham. Ham met dit label komt sowieso van bij goeie Belgische producenten en wordt heel streng gecontroleerd. Door die goeie kwaliteit smaken deze hartige muffins nog lekkerder!
Hartige muffins met ham en prei
Ingrediënten voor een 10-tal hartige muffins
- 200 g Meesterlyck ham
- 1 prei
- 1 eetlepel venkelzaad
- Wat olijfolie
- Mespunt chilipeper
- Snuf zout
- Zwarte peper
- 350 g bloem
- 2 eetlepels bakpoeder
- 2 eieren
- 250 ml volle mek
- 150 ml karnemelk
- 170 g gemalen gruyèrekaas
- 2 eetlepels fijngehakte dille
Recept voor hartige muffins met ham en prei
- Verwarm eerst je oven voor op 180° C. Vul daarna een muffinvorm met papieren muffincups of maak er zelf door vierkantjes uit bakpapier te knippen.
- Snijd vervolgens de ham in fijne stukjes en doe hetzelfde met de prei. Kneus het venkelzaad met de veizel.
- Doe wat olijfolie in een pan en stoof er de prei in aan. Breng op smaak met het venkelzaad, chilipeper, zout en peper. Laat afkoelen.
- Doe vervolgens de bloem in een kom samen met het bakpoeder en kruid met peper en zout. Doe de eieren, melk en karnemelk in een aparte kom en meng.
- Meng nu eerst de Meesterlyck ham en de prei door de bloem. Voeg geleidelijk het melkmengsel bij het bloemmengsel en roer tot een mooi en stevig beslag. Voeg ten slotte de dille toe en zo goed als alle kaas.
- Meng daarna nog even om en doe het beslag in de muffinvormpjes. Zet zo’n 25 minuten in je oven. Besprenkel nog wat met extra kaas en zet nog enkele minuten onder de grill.
- Haal de muffins uit je oven en laat ze enkele minuten afkoelen in de muffinvorm. Haal uit de vorm en eet ze op of laat ze verder afkoelen op een rooster.
Smakelijk!
Ik creëerde deze post in samenwerking met Lekker van bij ons, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd