Ode aan het weekmenu

Een aantal weken geleden mocht ik mijn aanpak rond ‘goed eten zonder gedoe’ uit de doeken doen in Het Laatste Nieuws. In het artikel vertel ik de lezers hoe je aan de slag gaat om een weekmenu te maken en hoe dat je veel stress, tijd en geld bespaart!

Hieronder deel ik met veel plezier het integrale artikel (met dank aan Het Laatste Nieuws en journaliste Kristel Maurien)

Jozefien Ryckx, mama van Theo (3) en Annabel (1), maakt eenmaal per week een weekmenu en houdt zich daar vrij strikt aan. “Al hol ik voor een ontbrekend ingrediënt zeker niet naar de winkel.” 
 
Jozefien heeft altijd al graag gekookt. “Vroeger stond ik probleemloos een hele zondag in de keuken om voor zondagavond een lekker diner voor te bereiden, en kon ik uren in de keuken spenderen om Ottolenghi-recepten uit te proberen. Heerlijk vond ik dat, maar met twee kleine kinderen in huis is dat onmogelijk.  Toch vind ik het belangrijk om op weekdagen huisbereide gerechten te eten, het liefst seizoensgebonden en met veel groenten. Zo ben ik tot mijn eigen systeem gekomen om in minder dan 30 minuten, en zonder veel voorbereiding of afwas, een lekkere, gezonde maaltijd op tafel te zetten. 

Tijdens het weekend maak ik een halfuur tot een uur vrij om na te gaan wat er nog in mijn voorraadkast zit en stel ik een weekmenu op. De inspiratie komt van recepten die ik op mijn smartphone heb opgeslagen en die niet meer dan dertig minuten bereidingstijd vragen. Gerechten met verse ingrediënten plan ik in het begin van de week, gerechten met ingrediënten die goed bewaren op het einde van de week. Zo anticipeer ik op de momenten dat er eens iets tussenkomt of we liever take-away bestellen.” 

“Vervolgens maak ik een boodschappenlijstje op. De ene keer ga ik zelf naar de supermarkt, de andere keer bestel ik alles via Collect & Go. Als er genoeg tijd is in het weekend, doe ik soms een deel van de boodschappen op de zondagmarkt of ga ik langs bij de slager. Ik heb een hekel aan supermarkten, dus probeer ik dit écht te beperken tot één bezoek per week. Ontbreekt er toch een ingrediënt, dan bedenk ik een alternatief met iets uit de voorraadkast.” 
 
Zijn de boodschappen gedaan, dan gaat Jozefien niet meteen aan de slag met haar weekmenu. “Ik hou niet van opgewarmde maaltijden, maar pak het koken zo efficiënt mogelijk aan. Wel bereid ik dubbele porties van bijvoorbeeld groentecurry of een ovenschotel met gehakt, om een deel in te vriezen, of kook ik al iets extra om de restjes van het avondmaal te verwerken tot een maaltijd de volgende dag.  

Eten we ‘s avonds bijvoorbeeld gegrilde groenten, dan kook ik alvast couscous om de overschot van de groenten te verwerken tot een lunchsalade. Van een pompoen maak ik in minder dan een uur een ovengerecht, een soep en een groentepapje voor mijn dochter. En als er maar restjes zijn voor één persoon, vries ik die ook in. Door zo te koken en restjes te verwerken, vul ik zonder al te veel gedoe mijn vriezer wekelijks wel een paar keer met extra gerechten die we eten als we geen tijd of zin hebben om iets te bereiden.” 
 
Die strakke planning levert naast veel tijdswinst op weekdagen nog iets op. “Door me aan het weekmenu te houden, koop ik geen voeding die ik niet nodig heb. En door steeds iets te doen met de restjes of erop te anticiperen, gooien we nooit voedsel weg. En dat is allebei goed voor de portemonnee.”

Voila, dat was het! Hopelijk kan ook jou hiermee inspireren om met meer goesting en minder stress dagdagelijks te koken!

X

Jozefien

PS: Geen zin/tijd/inspiratie om zelf een weekmenu te maken? No worries! Dan doe ik dat gewoon voor jou! Want in januari lanceer ik het ‘Goestjes Weekmenu’! Wil jij geen stress meer rond dagelijkse kost? Dan kan je je nu abonneren op het Goestjes Weekmenu! Klik hier voor meer info over het abonnement en de vele voordelen voor jou!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.