Halloumi, je hebt er misschien al van gehoord of je hebt het misschien zelfs al eens klaargemaakt? Ik ben in ieder geval keigrote fan. Deze kaas heb ik altijd in mijn frigo liggen want: hij blijft lang goed, is mega lekker en je kan het in veel gerechten gebruiken.
Deze keer maakte ik een heerlijke ovenschotel met halloumi, gebaseerd op een recept uit het kookboek van As Cooked by Ginger. Net als ik is Laurence een gepassioneerde foodie met twee kleintjes én zijn haar recepten ook altijd vre lekker.
Deze ovenschotel is een veggie groentefestijn dat je naar wens kan eten met wat rijst, pasta of (plat)brood erbij! Het is een hartverwarmend smaakbommeke perfect voor als het buiten net wat frisser begint te worden.
Heb je nu de herfst definitief in het land is nog meer goesting in ovenschotels? Dan vind je hieronder al meteen wat lekkere receptideetjes:
- Enchilada’s met kip en paprika, opgerolde wraps met heerlijke vulling, in de oven gebakken
- Macaroni met ham, bloemkoolkaassaus, broccoli en erwtjes, een versie van macaroni met ham en kaassaus maar dan tjokvol groentjes!
- Ovenschotel met prei, gehakt en knolselderpuree, een klassieker!
Gegrilde halloumi in tomatensaus
2 personen – Klaar in 30 minuten
Recept: Ovengebakken halloumi met tomatensaus
Ingrediënten
- olijfolie
- 1 rode ui (fijngehakt)
- 400 g kerstomaten (gehalveerd)
- 1 courgette (in stukjes gesneden)
- 2 rode puntpaprika's (in stukjes gesneden)
- peper en zout
- 2 tenen knolfook (fijn gehakt)
- 2 el tomatenpuree
- 4 el kappertjes
- 1/2 el gerookt paprikapoeder
- 1/2 el ras el hanout
- 400 g tomatenblokjes (uit blik)
- 400 g halloumi of berloumi
- handvol verse basilicum (grof gehakt)
- eventueel platbrood, pasta of rijst voor erbij
Bereiding
- Verwarm je oven voor op 200 °C
- Doe een flinke scheut olijfolie in een ovenvaste stoofpot (type Le Creuset bijvoorbeeld). Voeg er de rode ui aan toe en doe er wanneer deze glazig is gehalveerde kerstomaten, courgettestukjes en rode paprika bij. Breng alvast wat op smaak met peper en zout.
- Stoof enkele minuten aan, voeg nu de kappertjes, de tomatenpuree, het paprikapoeder, ras el hanout en de look toe. Stoof al roerend zo'n 2 à 3 minuutjes samen aan en voeg dan de tomatenblokjes uit blik toe. Zet je vuur op een gemiddelde stand en laat de saus zo'n 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Snijd intussen de halloumi in plakken van ongeveer 0,5 cm dik.
- Leg de halloumi bovenop de tomatensaus en zet nog eens 10 minuten in je oven, gevogd door een 5-tal minuutjes onder de grill. Werk af met de verse basilicum en serveer met (plat)brood, pasta of rijst.