Schelvis, een visje van bij ons
Schelvis is een heerlijke vis om mee te koken. Hij komt uit onze Noordzee en is net iets zachter van textuur dan kabeljauw. Doordat ze heel gelijkaardig zijn kan je eigenlijk in elke recept met kabeljauw de kabeljauw door schelvis vervangen – en omgekeerd!
Het schelvishaasje gaan we met lichte specerijen en een beetje pikantigheid op smaak brengen en even door de bloem halen. Vervolgens kort bakken in de pan en deze ouderwetse, eenvoudige lekkernij is klaar. Aan de kinders kan je dit visje zelfs proberen te verkopen als een soort van fishsticsk – ja en van mij moogt ge er zelfs tartaar of mayonaise bij eten.
Compenseren doen we ruimschoots met de heerlijke groentjes die verstopt zitten in de stoemp.
Stoemp van broccoli en venkel
Ook de puree houden we simpel. Venkel en broccoli koken we mee met de aardappelen en stampen we vervolgens tot een heerlijke groentestoemp. Ietsje meer tijd? Dan kan je de venkel ook aanstoven met een sjalotje en een teentje look. Eventueel kan je die dan apart naast de broccolipuree serveren. Up to you!
Misschien kunnen deze visrecepten je ook bekoren?
- Inktvis met tagliatelle en pesto van spinazie
- Zalm in misomarinade, geroosterde groene asperges en megalekkere rijst
- Pasta met courgette en gerookte zalm
Wil je graag heerlijke, no-nonsense kookinspiratie voor elke dag in je mailbox? Vul dan hieronder je naam en e-mailadres in
Schelvis met stoemp van broccoli en venkel
2 personen – Klaar in 20 minuten
Ingrediënten
- 1 broccoli (in roosjes + de stronk geschild en in stukjes )
- 1 venkel (fijn gesneden)
- 500 g aardappelen (voor puree) (geschild en in blokjes gesneden)
- 1 klontje boter
- 2 dl melk
- zout en peper
- 1 tl groentebouillon (of 1/2de blokje)
- 600 g schelvishaasje
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 3 à 4 el bloem
- 2 el olijfolie
- eventueel citroen
Bereiding
- Leg de aardappelen, broccoli en venkel samen in een grote kookpot en vul met water tot de groenten onderstaan. Doe er een snuf zout en de groentebouillon bij. Laat zo’n 10 à 12 minuten koken tot alles gaar is en giet af. Doe de melk erbij, samen met een klontje boter en stamt met je pureestamper tot een stoemp. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra groentebouillon. Houd warm onder deksel.
- Meng de bloem in een diep bord samen met de cayennepeper, het paprikapoeder en de kurkuma, doe er ook een snuf zout bij. Wentel de visfilets hierdoor zodat ze rondom goed bedekt zijn.
- Verhit de olijfolie in een pan en bak de filets 3 minuten op de velkant. Draai voorzichtig om en bak ze nog 1 à 2 minuten aan de andere kant. Deze baktijden zijn afhankelijk van de dikte van de is.
- Serveer de gebakken schelvis met de groentestoemp, besprenkel eventueel met een beetje bakvet van de vis. Lekker met wat druppeltjes citroen! Smakelijk.
Tip
- 1 sjalot
- 1 teen look
- Extra olijfolie
