Ik had gedacht dat we intussen toch al wat de lente gingen voelen. Dat ik je ging mogen verwennen met een receptje waarbij je de lente op je bord ook al kon proeven, misschien een slaatje of iets dergelijks. Maar gezien de huidige omstandigheden ga ik het bij comfortfood van de bovenste plank houden. Comfortfood uit een kommeke met een heerlijke vergeten groente (schorseneren!) die momenteel volop in het seizoen is.
Yes, schorseneren zowaar!

Ik moest alvast van mijn mama zeggen dat het een vuil werkske is, die schorseneren kuisen.
Ja tis waar, je zal je handen vuilmaken. Maar ik heb wel een goed trukske gevonden om die vuiligheid te beperken. Ik schil mijn schorseneren onder een lopende kraan en leg ze direct in een blanc – dat is een fancy woord voor water met bloem en citroen.
Veel minder poespas dan je zou denken, believe me. En je weet, poespas is niet aan mij besteed. Ok ok, we maken er ook nog risotto bij. En ook dat wil ik je alvast vertellen: laat je niet afschrikken, ook jij kan deze risotto maken!
Lang verhaal kort: ik heb weer een gerecht als een warm dekentje voor je klaarstaan. Eentje dat je misschien wat meer gaat uitdagen dan andere Goestjes recepten, eentje die je misschien wat uit je kot zal lokken, maar vooral ook eentje die je keiblij gaat maken en je keihard zal smaken!
Het recept voor risotto met schorseneer vind je hieronder! Geniet ervan! Het recept is voor 2 personen en je maakt het klaar in ongeveer een halfuurtje.
Ingrediënten
- 1 sjalot (fijngehakt)
- 125 g risottorijst
- 4 à 5 schorseneren (afhankelijk van de dikte)
- Olijfolie
- 1 teen knoflook (fijngehakt)
- 3 dl groentebouillon (1/2 blokje)
- 1 dl witte wijn
- 1/2 de citroen
- 1 lepel bloem
- Klontje boter
- 1 dl room
- Handvol peterselie
- 50 g gemalen Parmezaan
Bereiding
- Begin met de risotto. Doe een flinke scheut olijfolie in een stoofpot en stoof de sjalot glazig. Voeg de look toe, roer even en doe er nu ook de rijst bij. Laat de rijst al roerend op een zacht vuur 1 minuutje meegaren.
- Voeg dan de bouillon en de wijn toe. Roer even om en laat zachtjes pruttelen op een zacht vuur.
- Check even de verpakking van je rijst om te zien hoe lang de rijst precies moet opstaan, normaal zo’n 20 minuutjes.
- Maak eerst een ‘blanc’ om de schorseneren in te koken: vul een kookpotje voor de helft met water, pers er de halve citroen in uit, leg die uitgeperste helft er ook in en schep er een lepel bloem in, roer tot de bloem is opgelost. Dit is de ‘blanc’ waarin we de schorseneren gaan koken zodat ze mooi wit blijven.
- Breng de blanc aan de kook en kook de schorseneren afhankelijk van de dikte 6 à 10 minuten. Check door eens met een mespuntje te prikken.
- Check de risotto. Roer even om en laat wat verder garen onder deksel. Proef al eens van een korrel. Die moet nog een heel klein beetje hard zijn aan de binnenkant. Volg verder op terwijl je de schorseneren afwerkt.
- Verhit wat boter in een pannetje. Giet de schorseneren af als ze beetgaar zijn, dep even droog en bak ze nog enkele minuten in het pannetje tot ze beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
- Warm de room kort op in de migrogolfoven en roer door de risotto. Werk af met de parmezaan en de peterselie. Roer nog eens goed door.
- Serveer de risotto met de schorseneren en werk het bord naar goesting af met parmezaan en extra peterselie, smakelijk!
Tip
PS: Vind je het wel fijn om met ingrediënten aan de slag te gaan die je anders links zou laten liggen? Vind je het leuk om nieuwe gerechten te leren klaarmaken zonder dat je er een kookboek moet op naslaan? Als abonnee op het Goestjes Weekmenu krijg je elke week 5 recepten in je mailbox, recepten die je steevast klaarmaakt in 30 minuten of minder én vooral eenvoudige recepten waarin ik je stap voor stap heel eenvoudig uitleg hoe je goed eten kan maken, met vergeten groenten verrassend lekker kan koken én hoe je met kruiden en smaakmakers je alledaagse gerechten net dat beetje naar een hoger niveau kan tillen. Curieus? Hier vind je alle info of klik hier om eens een weekje gratis te proberen!