macaroni prei cheddar goedkoop koken budgetkoken goestjes

Goedkoop goed eten: macaroni met prei en cheddarsaus, budgetkoken op haar best

Foodsnob over here!

Ik geef het toe, ik ben een foodsnob. Ik hou nu eenmaal keihard van goed eten. Van vers eten, gemaakt met goeie ingrediënten, op smaak gebracht met de juiste kruiden en smaakmakers.

Van een goed stukje vlees, van kaas vers van de bol, van handgepelde garnaaltjes en van groenten van ‘t seizoen. Dat zijn dingen die mij oprecht content maken.
Dus ja, ik durf zeker ook geld uitgeven aan goed eten. We brengen dan ook geregeld een bezoek aan de lokale kaaswinkel, de goeie bakker en de slager. En op dat vlak zijn we hier in Gent ook nog eens zot goed verwend, dus ik klaag niet.

Budgetkoken, yes you can

Dat foodsnobisme gaat voor mij, misschien wat contradictorisch, perfect hand in hand met het budgetkoken. Want hoewel we ons zeker de goeie dingen des levens niet al te veel willen ontzeggen, proberen we toch voor het grootste deel ons foodbudget wel goed te bewaken.
Ermee smijten, dat hoeft nu ook niet he.

Laat ons zeggen dat ik de hoofdmoot van onze boodschappen meestal bestel via Collect and Go (nonspon). Het is gewoon een heel handig systeem: snel, efficiënt, goed en ook wel best ok qua prijs. (Vraag me trouwens niet om effectief een Colruyt winkel binnen te stappen. Deze efficiëntie-zoekende foodsnob gruwelt een beetje van de fysieke Colruyt-winkel. Ik weet niet wat het is, maar om een of andere reden duurt het me veel langer om daar te shoppen dan elders. En bon, aantrekkelijk zijn die die winkels niet he. Vandaar dus, online bestellen en ophalen – thank you!)

Dat terzijde.

goestjes macaroni prei cheddar budgetkoken

Plannen for the win

Die boodschappen bestel ik aan de hand van een boodschappenlijst. Die maak ik dan weer aan de hand van het weekmenu dat ik wekelijks opstel, aja, tzal wel zijn!
Voor dat weekmenu put ik uit het weekmenu van de Goestjesclub en dat combineer ik meestal met klassiekers en ‘restjesverwerking’ van ingrediënten die we nog in huis hebben.

Ik ga nooit boodschappen doen – of bestel nooit boodschappen, zonder een boodschappenlijst. Tis simpel, je schrijft gewoon op wat je nodig hebt en je houdt je daaraan. Dan koop je niks dat je niet nodig hebt en koop je bovendien minder ongezonde dingen. Kant-en-klare dipkes, chipkes en zoetigheden die je eigenelijk niet echt nodig hebt doen je rekening serieus aandikken. I know, aperitieven en sneukelen behoort tot de geneugtes van het leven, maar door er bij stil te staan en vooraf al een keer na te denken wat je echt goed vindt koop je bewuster én goedkoper.

Dat maakt dat de gemiddelde foodcost van mijn gerechten ergens rond de €3,2/pp zit. Oftewel €16/ week per persoon.
Ik vind dat heel goed meevallen.

Tips om nog slimmer aan budgetkoken te doen:

  • RESTJES VERMIJDEN. In de recepten die ik in mijn weekmenu opneem, hou ik er rekening mee dat we de ingrediënten zoveel mogelijk opgebruiken. Of ik denk alvast na hoe we de restjes tot een lekkere lunch kunnen verwerken.
  • SEIZOENSGEBONDEN ETEN. Groeten en fruit van ‘t seizoen zijn dan op hun best en op hun best geprijsd. Maar ook vis heeft seizoenen en daar hou ik ook rekening mee bij het plannen van ons eten.
  • MINDER VLEES ETEN. We eten meer vegetarsich dan vroeger. Vlees kan best wel duur zijn, zeker als je goed vlees wil eten. Dat wat beperken, merk je heel concreet in je portemonnee.
  • RESTJESWEEK. Af en toe doen we eens een restjesweek. Dan checken we gewoon wat er nog allemaal in huis is en probeer ik daar recepten rond te bedenken.
  • DIEPVRIES TO THE RESCUE. Ik durf al wel eens naar diepvries grijpen, uit gemakszucht enerzijds, maar het helpt ook om restjes te vermijden. Je neemt gewoon de portie die je nodig hebt, de rest blijft veilig en wel in de diepvries.

En zo lukt het ons dus om als foodsnobs toch te budgetkoken. Hopelijk kan ik je met deze tips inspireren om zelf ook wat te besparen aan de kassa. Want het voelt altijd goed als je wat meer centen kan overhouden, toch?

Heel concreet presenteer ik je ook een cheap maar overheerlijk recept, namelijk macaroni met prei en cheddarsaus. Een winner bij groot en klein, klaar in no time en het kost je zo’n luttele €2,4 per persoon om klaar te maken, oftewel goed eten voor twee personen voor minder dan €5. Wa peisde???

Het recept vind je hieronder, is voor 2 personen en duurt in totaal een halfuurtje om klaar te maken.

2

Ingrediënten
  

  • 2 à 3 stelen prei
  • 1 dl droge witte wijn
  • 2 dl volle melk
  • 200 g macaroni
  • 25 g bloem
  • 1 tl mosterd
  • 20 g Parmezaan (geraspt)
  • 50 g Cheddarkaas (geraspt)

Bereiding
 

  • Zet een stoofpot op het vuur en doe er de prei in, samen met de witte wijn, 2 dl water en een snuf zout. Breng aan de kook en laat de prei 10 minuten onder deksel zachtjes pruttelen. Roer tussendoor eens.
  • Haal de prei uit de pot en houd aan de kant. Doe de melk bij het preivocht.
  • Breng intussen een pot met gezouten water aan de kook en kook de pasta gaar.
  • Maak nu de cheddarsaus. Smelt wat boter in een steelpannetje en doe er de bloem en de mosterd bij. Roer tot een roux. Doe er het preivocht bij en breng al roerend aan de kook tot een sausje. Neem va n het vuur en doe er de geraspte parmezaan bij, samen met 3/4de van de gemalen cheddar . Doe er ook nog 3 à 4 el van het pastakookvocht bij.
  • Meng de prei door de saus.
  • Doe de macaroni in een ovenschotel, giet er de preisaus over, werk af met de rest van de cheddar en zet 20 minuutjes in je oven.

Tip

Maak gerust een dubbele portie, ideaal om in te vriezen.
Druk dit recept af

Ook overtuigd van de voordelen van een weekmenu en de manier waarop ik het opbou zodat jij niet alleen tijd maar ook geld bespaart? Hier moet je zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.