Zet een stoofpot op het vuur en doe er de prei in, samen met de witte wijn, 2 dl water en een snuf zout. Breng aan de kook en laat de prei 10 minuten onder deksel zachtjes pruttelen. Roer tussendoor eens.
Haal de prei uit de pot en houd aan de kant. Doe de melk bij het preivocht.
Breng intussen een pot met gezouten water aan de kook en kook de pasta gaar.
Maak nu de cheddarsaus. Smelt wat boter in een steelpannetje en doe er de bloem en de mosterd bij. Roer tot een roux. Doe er het preivocht bij en breng al roerend aan de kook tot een sausje. Neem va n het vuur en doe er de geraspte parmezaan bij, samen met 3/4de van de gemalen cheddar . Doe er ook nog 3 à 4 el van het pastakookvocht bij.
Meng de prei door de saus.
Doe de macaroni in een ovenschotel, giet er de preisaus over, werk af met de rest van de cheddar en zet 20 minuutjes in je oven.
Tip
Maak gerust een dubbele portie, ideaal om in te vriezen.