Begin met de risotto. Doe een flinke scheut olijfolie in een stoofpot en stoof de sjalot glazig. Voeg de look toe, roer even en doe er nu ook de rijst bij. Laat de rijst al roerend op een zacht vuur 1 minuutje meegaren.
Voeg dan de bouillon en de wijn toe. Roer even om en laat zachtjes pruttelen op een zacht vuur.
Check even de verpakking van je rijst om te zien hoe lang de rijst precies moet opstaan, normaal zo’n 20 minuutjes.
Maak eerst een ‘blanc’ om de schorseneren in te koken: vul een kookpotje voor de helft met water, pers er de halve citroen in uit, leg die uitgeperste helft er ook in en schep er een lepel bloem in, roer tot de bloem is opgelost. Dit is de ‘blanc’ waarin we de schorseneren gaan koken zodat ze mooi wit blijven.
Breng de blanc aan de kook en kook de schorseneren afhankelijk van de dikte 6 à 10 minuten. Check door eens met een mespuntje te prikken.
Check de risotto. Roer even om en laat wat verder garen onder deksel. Proef al eens van een korrel. Die moet nog een heel klein beetje hard zijn aan de binnenkant. Volg verder op terwijl je de schorseneren afwerkt.
Verhit wat boter in een pannetje. Giet de schorseneren af als ze beetgaar zijn, dep even droog en bak ze nog enkele minuten in het pannetje tot ze beginnen te kleuren. Breng op smaak met peper en zout.
Warm de room kort op in de migrogolfoven en roer door de risotto. Werk af met de parmezaan en de peterselie. Roer nog eens goed door.
Serveer de risotto met de schorseneren en werk het bord naar goesting af met parmezaan en extra peterselie, smakelijk!
Tip
Schorseneren kuisen is een vuil werkje. Laat wat water in je gootsteen lopen en leg er de vuile schorseneren in. Schil de schorseneren onder een lopende kraan, laat de schillen in je gootsteen vallen. Spoel ze na het schillen goed onder een lopende kraan. Snijd bovenkant en onderkant af en snijd in stukken van ongeveer 3 cm. Leg de schorseneerstukken meteen in de blanc.Dit gerecht is wat meer werk dan je van mij gewend bent, maar het is wel de moeite! Je leert in 1-2-3 hoe je de perfecte risotto maakt én hoe je die schorseneren te lijf gaat. Don’t be afraid. Wil je toch voor een snelle versie gaan? Gebruik dan diepvriesschorseneren.