Veggie spread / dip
Ik krijg vaak de vraag naar recepten voor veggie spreads en dips want steeds meer mensen willen wel eens iets anders op hun boterham dan het klassieke sneetje kaas of préparé. Vandaar dat ik deze loaded hummus van cannellinibonen graag met jullie deel.
Simpel van Ottolenghi
Deze dip van cannelinibonen (die trouwens gewoon heel mainstream overal te vinden zijn) baseerde ik op een recept uit het kookboek Simpel van Ottolenghi. Dit boek is echt een immense aanwinst geweest in mijn keuken en zowat alles wat ik eruit klaarmaak is gewoon superlekker. Toen ik deze dip voor het eerste maakte was ik meteen verslaafd! Sindsdien heb ik gewoon standaard een pot van deze lekkernij in mijn koelkast staan.
Loaded Hummus
Deze loaded hummus is ideaal als ruim aperitiefgerecht maar het is ook leuk om een rijkelijk gevulde schaal midden op tafel te zetten als bijgerecht of lunch. Uiteraard kan je deze dip ook gewoon op je boterham smeren of als topping bij een slaatje eten. Wees gewaarschuwd wel, want ie is zwaar verslavend!
Toppings voor erbij
De toppings die ik deel zijn geheel vrijblijvend. Al moet ik zeggen dat die kaneelworteltjes en die za’atar bloemkool echt wel overheerlijk zijn. Benieuwd wat jullie ervan vinden!
Loaded hummus van cannelinibonen
Ingrediënten
Voor de loaded hummus
- 50 ml olijfolie
- 2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd
- De blaadjes van 2 takken rozemarijn
- 2 blikken van 400 g cannelinibonen, uitgelekt
Voor de toppings
- 6-tal jonge wortelen, geschild
- Olijfolie
- 2 eetlepels wittewijnazijn
- 1 theelepel honing
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1/2de theelepel kaneel
- 1/2de bloemkool, in roosjes verdeeld
- 1 theelepel lookpoeder
- 2 eetlepels za’atar
- Zeezout en zwarte peper
- 2 eetlepels groene olijven
- Handjevol kerstomaten, gehalveerd
- Enkele witloofblaadjes
- 1/2de komkommer, in plakjes gesneden
- Fetakaas naar smaak
Recept
Maak eerste de hummus. Verwarm de olijfolie in een steelpan. Voeg de look toe en de tijm. Laat 5 minuten infuseren op een laag vuur totdat de look lichtbruin is. Neem van het vuur en laat op kamertemperatuur komen. Doe de uitgelekte bonen samen met de olijfolie, look en rozemarijn in een foodprocessor of goeie blender. Voeg 2 eetlepels water toe en mix tot een smeuïge hummus. Breng op smaak met wat zeezout.
Verwarm de oven voor op 200°.
Meng 2 eetlepels olijfolie met de witte wijnazijn, honing, fijngehakte look en kaneel. Leg de wortelen in een ovenschotel en giet er het olijfoliemengsel over. Zorg dat alle wortelen goed bedekt zijn. Kruid bij met peper en zout.
Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel de roosjes over de helft van de bakplaat zodat de ovenschotel met wortelen er nog bij kan. Meng 2 eetlepels olijfolie met de za’atar en het lookpoeder. Giet over de bloemkoolroosjes en kruid bij met peper en zout.
Zet de groenten zo’n 20 minuten in de oven tot ze gaar geroosterd zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen.
Doe de hummus in een grote schaal en verdeel er mooi alle toppings over. Heerlijk als uitgebreide aperitief of als gerecht om met velen te delen aan tafel.