De leukste Goestjes-adresjes van Berlijn

Berlijn, here we come!

Het is met veel enthousiasme dat ik jullie laat kennismaken met mijn Berlijn, een stad van heel food en heel veel inspiratie. Omdat ik op foodvlak al zoveel geruchten gehoord had over deze metropool jeukte het al een hele poos om eens het vliegtuig oostwaarts te nemen. Maar het was pas deze zomer dat ik de tijd vond om de daad bij het woord te voegen. En zo trok ik drie dagen riching Berlijn. En o ja, deze trip deed ik helemaal in mijn eentje, just me, myself & een hoofd vol plannen.

tempelhofer_freiheit_berlijn

Friedrichshain

Dus ja, daar stond ik dan, helemaal op eigen benen in Berlijn. Ik zocht mezelf een tof hotel uit als uitvalsbasis en verbleef in het hippe Michelberger hotel in de wijk Friedrichshain. Het hotel zelf kan ik je alvast aanraden. Het is goed gelegen vlakbij metro en ander openbaar vervoer en er heerst een hele leuke sfeer. Ideaal dus voor de lone traveler die ik was. Zo moest ik ‘s avonds niet meer alleen op pad maar kon ik rustig in de bar een boekje lezen met een wijntje erbij.

michelberger-hotel-berlijn

Friedrichshain zelf is ook een leuke buurt in het Oosten van Berlijn. Dat er vroeger een muur was die deze stad doormidden kliefde lijkt nu compleet niet te vatten. Buiten enkel stukken muur en een stijlbreuk in de architectuur hier en daar is van die breuklijn echt niets meer te merken.  Eerder lijkt het alsof de Berlijners hun vrijheid gretig met beide handen grijpen: ze zijn vriendelijk en open, goedlachs, creatief en al helemaal niet bang om zichzelf te zijn. De vele graffitikunstwerkjes doorheen de hele stad zijn daar levende voorbeelden van

grafitti-in-berlijn

Maar goed, Friedrichshain dus. Former Oost-Berlijn, nu helemaal een levendig dorp vol leuke adresjes op zijn eigen. Ik ging er lunchen bij The Bowl, een 100% veganistische eetplek boven een al even 100% veganistische supermarkt. In het eerste at ik een gezond slaatje met zoete aardappelfrietjes en in het tweede sloeg ik een voorraad vegan foodie stuff in – gewoon uit curiositeit. Ik ben dan wel niet vegan maar ik sta echt vol bewondering te kijken hoe mensen met een heel beperkt aantal ingrediënten toch fantastische gerechten kunnen maken.

the-bowl-oh-la-la-berlijn

Zo ging ik in Friedrichhain een taartje eten bij Oh La La, een patisserie die enkel maar met plantaardige ingrediënten werkt. Wat ze daar allemaal in hun toog liggen hebben, ik kon het bijna niet geloven! Mijn taartje was er eentje met kastanjevulling met pure chocolade errond op een heerlijke bodem van amandelnoten: verrukkelijk! Nog een aantal leuke adresjes in Friedrichshain zijn Neumanns Café – ideaal voor ontbijt of een koffie en Paletas  waar je heerlijke verfrissende fruitijsjes kunt kopen. 

neumanns-en-brammibals-berlijn

Mitte

Ik bleef uiteraard geen drie dagen in Friedrichshaim plakken maar trok de stad in op ontdekkingstocht. Zo bezocht ik in Mitte het uberschöne Judisches Museum, een architecturaal pareltje waar je  ook een en ander leert over de geschiedenis van het Jodendom en de Holocaust. Ik ging uitwaaien langs de oevers van de Spree en proefde bij Brammibal’s donuts in Kreuzberg veganistische (jip, wiederom) donuts – ja wat dacht je, lekker hé! 

judisches-museum-berlijn

Neukölln

En ik trok ook een volledig dag uit om de up en coming neighbourghood Neukölln rond Tempelhofer Freiheit te ontdekken. Tempelhofer what? Wel ja, een oud vliegveld in de rand van Berlijn dat sinds enkele jaren een ubercool gigantisch park is geworden. Het is eraangenaam vertoeven voor jong & oud. Geen wonder dus dat de buurt rond Tempelhofer Freiheit kweetniehoehard aan het boomen is! Toen ik in Neukölln rondliep kwam ik echt letterlijk het ene leuke adresje naast het andere tegen.

roamers-berlijn

De dag begon goed met een stevig ontbijt bij Roamers. Niet alleen hun taarten maar ook hun ontbijten zijn echte pareltjes. Ik at er een formidabele ontbijtplank met eitjes, avocado, gerookte geitenkaas en allerlei andere goodies. Serious next level brunching experience! 

Bichou is dan weer een leuke koffie- & eetplek die gerund wordt door een typische en zeer sympathieke Française. Vol enthousiase – en in het Frans- vertelde ze me over andere leuke adresjes in Berlijn en Neukölln.

bichou-berlijn

Bij Salon Renate even verderop werd ik hartelijk ontvangen en proefde ik van alle taartjes .Nee, deze keer niet vegan, wel old school yummie chocoladetaart en cheesecake. Hier zijn er ook altijd kleine expo’s van beginnende kunstenaars en je kunt er hun werk ook kopen, leuk!

Bij No58 Speiserei genoot ik tijdens de namiddag op het terrasje van een verfrissende limonade met rode biet. 

salon-renate-en-speiserei-58-berlijn

Prenzlauer Berg

Op mijn laatste dag ging het richting het wat meer relaxte Prenzlauer berg. Deze buurt staat erom bekend dat er heel wat jonge gezinnen wonen en ik moet zeggen, het zou mij daar ook wel zou bevallen. Aangename straten, schone gebouwen en toffe adresjes. Ontbijten deed ik bij Daluma waar je kan kiezen uit een breed en aantrekkelijk gamma aan powerfoods, denk maar aan chiapudding, probiotische muesli (whatever that may be) en acai bowls. Ik nam het laatste en kreeg een wel heel schoon kommetje, volgestouwd met allerlei healthy stuff! Helemaal zen was ik nadat ik onder een stralend Berlijns zonnetje van dit ontbijt had genoten. 

daluma

In het nabijgelegen Volkspark am Weinberg was het een aangename bedoening met zondagse mensen die zondagse dingen deden. Leuk om ook hier even de sfeer op te snuiven. De aangename straten van Prenzlauer Berg brachten mij tot bij Kanaan. Dat is een kleine maar fijne plek waar men naar ik had gehoord de beste hummus van Berlijn maakt. De creamy yuminnes kreeg ik er geserveerd met een geroosterde aubergine en een gekookt eitje. Ideaal powerfood tijdens een citytripje, geloof me! 

kanaan-prenzlauer-berg-berlijn

Yes, we love Berlijn!

Na een kleine drie dagen was het tijd om afscheid te nemen van deze levendige en inspirerende stad. Zo erg was ik erin aan het opgaan dat ik bijna mijn vlucht mistte. Ik mag van geluk spreken dat ie een uur vertraging had of ik zat er misschien nog 😉

Anyway, twijfel je eraan om eens naar Berlijn op citytrip te gaan? Dan zeg ik: niet meer twijfelen, gewoon doen! En naast mijn adresjes en tips zijn er natuurlijk ook nog heel wat cultureel verantwoorde dingen te doen in Berlijn. Dus: go for it!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.