Soep voor gure herfstdagen

27 november 2012

Pompoen – Pastinaak

De gure herfstwind is deze dagen niet mals. Dikke truien en regenjassen zijn dagelijkse kost. Geen weer om een hond door te jagen. Lekker-binnen-blijf-weer is het. Weer om jezelf op te warmen aan een heerlijke kom zelfgemaakte herfstgroentesoep.  So, that’s what I did.

Ingrediënten:

  • 500 gr. Pastinaak
  • 1 kg Pompoen
  • 2 Uien
  • 1 Zoete paprika
  • 1 Blokje magere kippenbouillon
  • Vetstof: nootje boter of wat olijfolie
  • Zout en zwarte peper, paprikapoeder en salie

Ik schonk mezelf een goed glas wijn in en begon met het pellen en in stukjes snijden van de ui. De rest van de groenten ondergingen hetzelfde procédé. En dan, stoven maar!

Een weinig boter of wat olijfolie laten smelten en dan alvast de ui toevoegen. De ui aanstoven tot die wat glazig wordt, dan mag de paprika erbij. Tussendoor een viertal keer goed schudden met het paprikapoeder (met de kleine gaatjes), kruiden met een stevige snuif zout (ben ik wel fan van) en zwarte peper naar smaak. Let er ook op dat je vuur niet te hoog staat (ong. 70% van de capaciteit).

Na een kleine 5 minuten mag je de pastinaak toevoegen en alles goed mengen. Kort daarna kan ook de pompoen de pot in. Het geheel nog wat bij kruiden met bovengenoemde kruiden en wat salie (2 keer schudden) en daarna goed laten stoven (ong. 20 minuten). Vergeet niet geregeld om te roeren want deze groenten branden nogal makkelijk aan.

Na 20 minuten het stoofsel ruim onder water zetten (ong. anderhalve liter) en aan de kook brengen (het vuur mag de hoogte in). Dit geheel zo’n 10 minuten laten doorkoken en een blokje (magere) kippenbouillon toevoegen. De soep van het vuur halen en de mixer erin zetten. Mix tot je een smeuïge oranje soep bekomt. Als de soep wat te dik is, voeg dan nog wat water toe en breng opnieuw even aan de kook.

En proef! Heerlijk toch?

Tip: zet de soep een nachtje in de koelkast, dan kunnen de smaken verder in mekaar vervloeien. De volgende dag wordt het dubbel genieten.

Smakelijk!

Misschien vind je dit ook wel leuk?

4 Reacties

  • Wat is jou reactie? Hartige ovenschotel met herfstgroenten | Goestjes 14 oktober 2014 at 05:59

    […] En dan is ie daar plots, de herfst! Weliswaar nog niet in volle glorie, maar toch heb ik al heel wat bladeren van de bomen zien dwarrelen. Zalig is het om op van die dagen thuis te komen en je te verwarmen aan een lekkere ovenschotel die het huis instant met de geur van gezelligheid vult. Deze heerlijk hartige ovenschotel maken we met kruidig rundsgehakt en een mengeling van smaakvolle herfstgroenten. Voor dit gerecht mag je toch een dik uur rekenen: zo’n halfuurtje voor de voorbereiding en dan een 40-tal minuten gaartijd in de oven.  Leg voor je begint de oven alvast aan op 180°.Hier gebruik ik bewust rundsgehakt want dit is minder vettig dan pakweg varkensgehakt. Het nadeel is dat er iets minder smaak in zit, kruid daarom gerust gretig met peper en zout. We voegen ook nog wat komijn en kaneel bij het rundsgehakt om het een hartige, ietwat zoete touch mee te geven. Perfect bij de knolgroenten en salie!De groenten schil je heel gemakkelijk en snel met een dunschiller. Ik snijd ze vooral vanuit esthetisch oogpunt in plakjes. Heb je wat minder tijd? Snijdt de groenten dan gewoon in stukjes, meng met de salie en verdeel over het gehakt.Nog lekkerder is deze ovenschotel met een glaasje rode wijn erbij! Achteraf nog wat groentjes over? Maak dan een lekkere soep klaar, zoals bijvoorbeeld deze herfstsoep van pompoen en pastinaak. Smakelijk! […]

  • Wat is jou reactie? Fluweelzachte soep van courgettes en gekarameliseerde ui 13 oktober 2015 at 06:32

    […] al wel eens een soeprecept hebt zien passeren. Zo ben ik zelf ook nog steeds verlekkerd op die goeie ouwe pompoensoep (één van Goestjes allereerste recepten), van mijn pittige wortelsoep met harissa of de […]

  • Wat is jou reactie? Martine 14 oktober 2017 at 13:26

    Heerlijk de pompoensoep met pastinaak!

  • Wat is jou reactie? Heidi 10 november 2017 at 21:41

    Deze soep is zeer geslaagd! Is heel lekker. Dank je voor het receptje.

  • Laat een reactie na

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.