Zeno – Brugge

Zeno – Brugge

Zeno’s legio. Er was Zeno die de grondlegger was van het stoïcisme, een filosofische stroming die van standvastigheid & zelfdiscipline een levensstijl maakte. Maar er was ook de Griekse wiskundige die bekend werd om zijn subtiele paradoxen.

Restaurant Zeno echter haalde de mosterd bij het hoofdpersonage uit ‘Hermetisch Zwart’ een boek van Marguerite Yourcenar. Deze Zeno is een arts, alchemist en reiziger die tijdens de 16de eeuw in Brugge leefde en een echte vrijdenker was. Chef Reinout Reniere wil in navolging van deze Zeno een voortrekker zijn in een vrije zoektocht naar smaken en bereidingen. Niets te maken met de stoïcijnen dus, maar wel met die subtiele paradoxen?

Ik moet toegeven dat ik mij twee weken na datum slechts vage flarden van de maaltijd herinner. Ja het was gezellig -geloof me zo vrouwen ondereen dat is best gezellig- én lekker, maar ik moest teruggrijpen naar mijn nota’s en foto’s om mij te herinneren wat we precies gegeten hadden.

Bij het menu ‘l’Oeuvre de la Jeunesse’ kregen we de keuze tussen aangepaste bieren of wijnen. We waren zo vrij voor dit laatste te kiezen. Maar de bierdans konden we niet ontspringen. Een eerste amuse was een pittig soesje van kaas en bier. Ook in het brood had de chef verrassend genoeg bieren verwerkt. We kregen smaakvol brood met Guiness en met Brugse zot. Leuk!

Voorgerecht en hoofdgerecht waren eerder klassiek. Dat de bladeren ondertussen beginnen vallen merkten we ook in onze borden: wilde eend, knolselder, pompoen, pastinaak, koolraap. Herfstingrediënten goed  bereid, maar niet memorabel dus.

Het dessert was dit wel. Een goede chef kok slaagt erin om ingrediënten met een compleet uiteenlopende textuur en smaak te combineren tot een harmonisch gerecht. Chocolade en rode biet lijken mij op z’n minst uiteenlopend. Voila, onze subtiele paradox.

Op het bord kwamen diverse structuren: sorbetijs van rode biet, een stuk chocolade, gelei van rode biet, mousse van chocolade. De aardse smaak van de biet en de bitterzoetheid van de chocolade zorgden voor een bijzonder smaakpallet. Verrassend lekker. Hoeft niet gezegd dat dit dessert de maaltijd naar een hoger niveau verhief.

Zeno zorgde voor een geslaagde avond. Al heeft de chef nog niet gevonden heeft wat hij zocht, hij is op de goede weg. Met standvastigheid en zelfdiscipline blijven verder zoeken zou ik zeggen.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.