Soep voor gure herfstdagen

Pompoen – Pastinaak

De gure herfstwind is deze dagen niet mals. Dikke truien en regenjassen zijn dagelijkse kost. Geen weer om een hond door te jagen. Lekker-binnen-blijf-weer is het. Weer om jezelf op te warmen aan een heerlijke kom zelfgemaakte herfstgroentesoep.  So, that’s what I did.

Ingrediënten:

  • 500 gr. Pastinaak
  • 1 kg Pompoen
  • 2 Uien
  • 1 Zoete paprika
  • 1 Blokje magere kippenbouillon
  • Vetstof: nootje boter of wat olijfolie
  • Zout en zwarte peper, paprikapoeder en salie

Ik schonk mezelf een goed glas wijn in en begon met het pellen en in stukjes snijden van de ui. De rest van de groenten ondergingen hetzelfde procédé. En dan, stoven maar!

Een weinig boter of wat olijfolie laten smelten en dan alvast de ui toevoegen. De ui aanstoven tot die wat glazig wordt, dan mag de paprika erbij. Tussendoor een viertal keer goed schudden met het paprikapoeder (met de kleine gaatjes), kruiden met een stevige snuif zout (ben ik wel fan van) en zwarte peper naar smaak. Let er ook op dat je vuur niet te hoog staat (ong. 70% van de capaciteit).

Na een kleine 5 minuten mag je de pastinaak toevoegen en alles goed mengen. Kort daarna kan ook de pompoen de pot in. Het geheel nog wat bij kruiden met bovengenoemde kruiden en wat salie (2 keer schudden) en daarna goed laten stoven (ong. 20 minuten). Vergeet niet geregeld om te roeren want deze groenten branden nogal makkelijk aan.

Na 20 minuten het stoofsel ruim onder water zetten (ong. anderhalve liter) en aan de kook brengen (het vuur mag de hoogte in). Dit geheel zo’n 10 minuten laten doorkoken en een blokje (magere) kippenbouillon toevoegen. De soep van het vuur halen en de mixer erin zetten. Mix tot je een smeuïge oranje soep bekomt. Als de soep wat te dik is, voeg dan nog wat water toe en breng opnieuw even aan de kook.

En proef! Heerlijk toch?

Tip: zet de soep een nachtje in de koelkast, dan kunnen de smaken verder in mekaar vervloeien. De volgende dag wordt het dubbel genieten.

Smakelijk!

4 gedachten over “Soep voor gure herfstdagen”

  1. Pingback: Hartige ovenschotel met herfstgroenten | Goestjes

  2. Pingback: Fluweelzachte soep van courgettes en gekarameliseerde ui

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.