Appel & peer: drie keer herfst op je bord

18 oktober 2016
Fan van de herfst 

De herfst mag dan wel bij sommigen bekend staan als een guur en donker seizoen, ik ben fan! Die frisse ochtenden, het herfstlicht en de veranderende kleuren van de natuur, daar kan ik nu eens echt van genieten. En ook van ‘s avonds onder een dekentje van een tasje hartverwarmende soep of thee slurpen, want met die kortere dagen hoeft buitenkomen ‘s avonds niet meer zeker? Maar ik hou vooral van de herfst om de goede dingen die dit seizoen op ons bord brengt, zoals pompoen, verse vijg, granaatappel en uiteraard appel & peer, vers van de boomgaard. 

appel peer recepten herfst salade peer soep knolselder salade jozefien ryckx goestjes

Appel en peer

Omdat ik nu eenmaal heel graag kook met de seizoenen mee en dat ook aan iedereen zou aanraden, gaf ik onlangs een workshop koken met appelen en peren. Eerst trokken we met een groepje dames de boomgaard in om zelf onze appelen en peren te plukken en daarna gingen we er in de keuken van de boerin mee aan de slag. Ik werkte vooraf voor de deelnemers een aantal verrassende, eenvoudige & uiteraard lekkere receptjes uit met appelen en peren – en uiteindelijk was ik heel blij dat iedereen laaiend enthousiast was!

appel peer recepten herfst salade peer soep knolselder salade jozefien ryckx goestjes

Daarom kan ik het niet nalaten om enkele van deze receptjes ook met jullie te delen.

3 keer herfstig koken met appel en peer

Eerst en vooral zijn deze recepten stuk voor stuk heerlijk herfstige gerechten die perfect dienen om het samen gezellig te maken. Het slaatje met spinazie, peer & fetakaas is heerlijk als lunch, het tweede recept met knolseldersoep met appel is dan weer perfect voor dat zetel & dekenmomentje na een stevige herfstwandeling en de geroosterde butternutpompoen met appel en spekjes is tenslotte sowieso spek voor ieders bek en waarschijnlijk ook al perfect om in het achterhoofd te houden voor de kerstperiode!

appel peer recepten herfst salade peer butternut pecannoten salade jozefien ryckx goestjes

 De recepten
Drie keer herfstig koken met appelen en peren
Serves 2
Write a review
Print
Ingrediënten voor herfstsalade met spinazie & peer en appelazijndressing
  1. 2 peren
  2. 3 selderstengels
  3. Enkele selderblaadjes
  4. 150g spinazieblaadjes
  5. 1 avocado
  6. 50g fetakaas
  7. De pitjes van 1 granaatappel
  8. Peper en zout
  9. Voor de dressing
  10. 5el appelazijn
  11. 1tl mosterd
  12. 1tl honing
  13. 5el olijfolie
  14. Sap van 1/2de citroen
Ingrediënten voor knolseldersoep met appel & salie
  1. 2 uien
  2. 1 knolselder
  3. 2 appels
  4. 1blokje kippenbouillon
  5. Peper en zout
  6. 15-tal blaadjes salie
  7. 2el hazelnoot
  8. 3el olijfolie
Ingrediënten voor ovengebakken butternutpompoen met appel & spek
  1. 1 kleine butternutpompoen
  2. 3 appels, jonagold
  3. 100g gerookt spek
  4. 3el pecannoten
  5. 1el fijngehakte rozemarijn
  6. 1el fijngehakte salie
  7. 3el olijfolie
  8. Peper en zout
Recept Herfstsalade
  1. Meng de ingrediënten voor de dressing in een confituurpot en schudt deze tot alles goed gemengd is
  2. Snijd de selderstengels in stukjes, hak het selderblad fijn
  3. Was de peren, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes, snijd de avocado in stukjes
  4. Snijd de spinazieblaadjes in reepjes
  5. Meng de spinazieblaadjes met de selderstukjes, de avocado en de granaatappel
  6. Verbrokkel hierover de feta en meng de sla
  7. Werk af met de peerplakjes en de dressing
  8. Leg er de peerplakjes bovenop, werk af met de granaatappelpitjes en het fijngehakte selderblad en verbrokkel hierover de fetakaas
Recept Soep
  1. Schil de uien, snijd in grove stukken, doe hetzelfde met de knolselder en de appelen
  2. Doe de olijfolie in een grote soepkom en zet op het vuur.
  3. Als de olijfolie heet is, voeg dan de ui toe en laat aanstoven tot glazig
  4. Voeg de knolselder en de appels toe, kruid met peper en zout en laat een kleine 10-tal min zachtjes aanstoven
  5. Voeg ongeveer 2l water toe en het bouillonblokje, breng aan de kook en laat ongeveer 20minuutjes doorkoken
  6. Hak de salie en de hazelnoten fijn
  7. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep in de blender of met de mixer tot je een fluweelzachte structuur bekomt, laat nogmaals 5minuutjes doorkoken
  8. Serveer de soep in kommetjes en werk af met wat verse salie en gehakte hazelnoot
Recept ovengeroosterde butternut
  1. Verwarm de oven voor op 180°
  2. Schil de butternut en verdeel in blokjes van ongeveer 1cm, doe de pompoen in een ovenschotel, kruid met peper & zout, overgiet met de olijfolie en meng goed
  3. Plaats de pompoen 15min in de oven
  4. Snijd de appelen in 4, verwijder het klokhuis en verdeel elk partje in drie
  5. Haal de butternut uit de oven en voeg de appel toe, meng en plaats de ovenschotel terug in de oven voor 15min
  6. Snijd het spek in stukjes en bak het in een hete pan tot het krokant is
  7. Verwijder het spek uit de pan en laat uitlekken – giet het bakvet niet weg!
  8. Rooster de pecannoten ongeveer 5minuten in dezelfde pan als het spek
  9. Haal de ovenschotel uit de oven, meng het spek en de pecannoten met de pompoen en appels, werk af met de verse rozemarijn en salie
Goestjes http://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.