fbpx
Dinnertime Recepten

Veggie shepherd’s pie met puree van zoete aardappel

13 juni 2022

Onlangs kreeg ik een interessante hulpvraag in mijn mailbox. De dame die mij mailde, zit duidelijk met de handen in het haar, want ja, bij haar thuis heeft elk zo zijn eigen goestjes:

  • Manlief is een echte vleeseter die dus vegetarische kost en vele groenten liever aan zich laat voorbijgaan. 
  • Dochterlief is 2 jaar en zit volop in haar nee-fase, ze is ook geen makkelijke eter. 
  • Zij zelf is al meer dan 22 jaar vegetariër en lust wel bijna alles (behalve dan vlees, vis en kip :))

t Zal wel zijn dat de moed haar in de schoenen zakt als ze telkens weer een antwoord moet verzinnen op de vraag: ‘Wat eten we vandaag?’ En dit is maar een van de vele mailtjes en vragen die ik hierrond geregeld in mijn mailbox krijg.

Ge zijt duidelijk niet alleen dus, als je voor dit soort uitdagingen staat. Geloof me, het is overal wel iets.

Ook hier, ten huize Goestjes loopt er al wel eens een wiel af. Tis niet dat mijn kinderen van drie en één alles vlotjes naar binnen werken hé. I wish. De ene keer wel, de andere keer niet. De ene keer wel alles door mekaar, de andere keer dan weer alles apart. De ene keer wel toch vlug een aparte versie van een gerecht maken, de andere keer vechten om van ons eten te mogen mee-eten.

Veggie shepherds pie goestjes

Ik probeer er in te berusten en hen zoveel mogelijk variatie aan te bieden. Dat en soep. Want soep, dat gaat er altijd in. Eén van die gerechten waar ze al eens durven voor vechten is de veggie schepherd’s pie die ik onlangs voor hen en de abonnees van het weekmenu klaarmaakte.

Shepherd’s pie is eigenlijk een klassieker uit de Britse keuken. Ik paste het recept aan naar heerlijke goestjes normen, voegde stiekem wat extra groenten toe en zorgde ervoor dat jij dit gerecht kan klaarmaken in no time!

Het recept deel ik graag met jou.

Omdat ik durf te vermoeden dat de vegetariërs, de moeilijke eters én zelfs de vleeseters pur sang overstag gaan gaan. We gaan aan de slag met vegetarisch gehakt. Dat is een ideaal ingrediënt om echte vleeseters op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met vegetarisch eten.

Veggie Shepherd’s pie met puree van zoete aardappel

2

Ingrediënten
  

  • 1 ui (fijngesneden)
  • 400 g Vegetarisch Gehakt ((bijvoorbeeld van The Blue Butcher of van Greenway))
  • 3 wortelen (geschild en in stukjes gesneden)
  • 150 g diepvrieserwtjes
  • 2 grote, zoete aardappelen (geschild en in blokjes gesneden)
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 handvol peterselie (fijngehakt)
  • 1/2de blokje groentebouillon
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl gedroogde rozemarijn
  • scheutje melk
  • 1 snuf nootmuskaat
  • 3 el paneermeel

Bereiding
 

  • Verwarm je oven voor op 200 °C.
  • Breng gezouten water aan de kook en kook de zoete aardappel zo’n 8 à 10 minuten zacht.
  • Verwarm een scheut olijfolie in een stoofpot en stoof de ui 1 à 2 minuten glazig. De er wortelstukjes bij, kruid met peper en zout en laat 5 minuten meestoven.
  • Doe er nu het vegetarisch gehakt bij, samen met de peterselie, roer los met een vork en bak 3 à 4 minuten gaar. Doe er het bouillonblokje, 1 dl water, tijm, rozemarijn en de erwtjes bij, laat nog zo’n 3 minuten samen pruttelen.
  • Giet de zoete aardappelen af, stamp tot puree met een pureestamper, voeg een scheutje olijfolie en een scheutje melk toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Neem een ovenschotel en verdeel het gehaktmengsel over de bodem. Spreid er de puree bovenop en besprenkel met het paneermeel. Zet nog zo’n 20 minuten in je oven en serveer.

Tip

Enkel vleeseters in huis? Vervang het veggie gehakt dan door gewoon gehakt.
Je kan van dit gerecht trouwens gerust een dubbele portie maken voor in de diepvries. Zo heb jij alvast een secret stash in huis voor als de moed je écht te diep in de schoenen zakt om nog te koken.
Druk dit recept af

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

Beoordeling




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.