Schotland: over natuurpracht, haggis, whisky & seafood

Eind augustus maakten Jeroen en ik een hele fijne reis door Schotland. Een niet zo evidente reiskeuze, maar het bleek wel de goede! 

A thing or two about hiking The West Highland Way 

Wandelen omringd door schone natuur, daar hou ik van. Vorig jaar wandelden we de Tour de Mont Blanc en daarvoor was het de beurt aan de schitterende Dolomieten. We hebben intussen al een aantal mooie hikingtrips achter de rug en zijn dus al wat gewoon. Deze keer trokken we met de bergschoenen aan langs een deel van de Schotse West Highland Way. Toegegeven, de Schotse ‘bergen’ zijn qua hoogte keiharde meevallers dus we deden niet zoveel hoogtemeters, maar ontmoetten wel andere uitdagingen along the way.

Dag twee was de regendag. We wandelden door het prachtige Ranoch Moor, een onherbergzaam moeraslandschap waar we door striemende regen helaas geen hol van zagen. Gelukkig was het ergste dan al voorbij.  Wat volgde waren redelijk easy wandeldagen langs glens, lochs en heel veel groene heuvels. Schoon, rustgevend en soms zelfs met een straaltje zon. Onze overnachtingen tijdens het hiken waren redelijk basic – net als het eten dat we kregen voorgeschoteld. Simpele kost met vaak de keuze uit een gevulde patat, fish & chips of haggis.

Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx

Haggis dus

Jip, inderdaad, die gevulde schapenmagen. Of toch vroeger. Nu wordt haggis meestal geproduceerd zoals worst. De haggis die wij aten kan je best vergelijken met een soort van kruidig gehakt. Het bestaat inderdaad uit vermalen schapenorganen gemengd met heel wat kruiden, haver zowaar en nog wat extraatjes. Maar, ik zou geen echte foodie zijn moest ik die plaatselijke specialiteit niet proeven.Schotl

Want neen, het is écht niet zomaar een folklore gerecht, die Haggis. Het wordt echt massa’s veel gegeten door de locals en staat overal op de kaart. Koude haggis bij je English breakfast? Of broodje haggis voor lunch? Maar vooral haggis met nips en tatties als dinner. Geloof me, na een dag stappen in de gietende regen smaakt zo een bordje haggis met pureepatatjes en raapjes écht wel.  

Fruit van de zee, rijkelijk aanwezig in SchotlandSchotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx

Maar meer nog dan de haggis (en het heel goede lams- en rundsvlees) smaakte mij het verse Schotse seafood dat overal vlot en betrekkelijk goedkoop beschikbaar is. De eerste avond van onze Schotland trip logeerden we in Oban, ofte ook wel de seafood capital van Schotland. We aten er in The Seafood Hut heerlijke scallops in garlic butter & mosseltjes vers uit de zee. Zo gewoon uit een plastic bordje op een houten bankje langs de kade. Zo’n dingen, dat vind ik écht de max.

We reisden ook naar de Isle of Skye, een must op natuurvlak voor elke schotlandganger trouwens. Prachtige landschappen, ruwe rotsen, kliffen, zee en strand en of course: fingerlicking good seafood. Zo aten we er in de Oyster shack romige Schotse oesters en juicy kreeft. Haha, ook weer uit plastieken bordjes trouwens!

Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx

Talisker, single malt

Naar Schotland gaan en geen whisky proeven is hoegenaamd onmogelijk. Toen we kort na de middag op Skye arriveerden en de regen ervoor zorgde dat het buiten niet zo aangenaam was leek een bezoek aan een whisky distillery ons het perfecte plan. Nu moet je weten dat ik al wel wat van dit drankje afweet. De husband is nogal een whiskyfanaat en heeft mij dus al uitgebreid geïntroduceerd in de wereld van dit straffe drankje. Laat ons zeggen dat ik het intussen echt wel heb leren appreciëren en zeker het verschil proef tussen een kwaliteitsvolle whisky en de minderwaardige variant. Ikzelf hou van de iets ziltere whisky’s die licht peated zijn (wat best kan samengevat worden als gerookt). Talisker valt perfect binnen deze groep.

We kregen een interessante rondleiding in de distillery en leerden heel wat bij over het productieproces van Whisky. Altijd fijn om te leren en te zien met hoeveel liefde en toewijding zo’n product gemaakt wordt. Proeven hoorde er inderdaad ook bij!

Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx reistips culinair

Edinburgh

De laatste dag van onze Schotland trip spendeerden we in de Schotse hoofdstad Edinburgh. We hadden een dikke week genoten van de rust van de natuur maar stadsmus zijnde was ik toch ook blij om weer in de stad te zijn. Ik vind het wel fijn om mensen te kijken, een beetje in de drukke city vibe te zitten én uiteraard op zoek te gaan naar leuke foodie plekjes!

De eerste avond bracht mijn goestjes speurneus mij tot bij The Educated Flea, een heel tof restaurantje waar ze zowaar vegetarische gerechten op de kaart hadden staan. Ik at er heerlijke geroosterde pompoen met halloumi. Jeroen ging uiteraard voor het rundsvlees, wel superlekker klaargemaakt met een yummie misosausje erbij.Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx reistips culinair

Uitgebreid ontbijten deden we na even zoeken bij Milk (fabuleuze breakfast burrito’s) en bij Cairngorm Coffee schuilden we tijdens een hevige regenbui met een kop koffie met shortbread en de beste peanut butter brownie ever! Ofte #dessertforluch ? 

Edinburgh beviel ons eigenlijk wel. We bezochten uiteraard Edinburgh Castle en kregen wat meer inzicht in de geschiedenis van Schotland. Maar het waren vooral de statige straten met de uniforme huizen en de mooie parken die ons konden bekoren. Onze reis afsluiten deden we met een schitterende zonsondergang met zicht over de hele stad vanop Calton Hill. 

Schotland, de moeite?

Ja dus. Heel magnifieke natuur, that’s for sure. Ikzelf ben meer fan van de ruwere natuur van de kusten en de eilanden dan van het meer liefelijke, glooiende landschap van het binnenland. Volgende keer (want die komt er zeker!) wil ik nog meer eilanden gaan afreizen en met de ferry van het ene naar het andere eiland hoppen.Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx skye reistips culinair

Regenen doet het er inderdaad wel. Maar als je dat weet dan kan je daar gewoon rekening mee houden en dan valt het eigenlijk al bij al nog mee. Naast die ene regendag en af en toe wat mist en een buitje hebben wij best wel goed weer gehad. Zeker tijdens de laatste dagen van onze wandeltocht en onze tweedaagse op Skye hadden we schitterend weer. 

Wij genoten in ieder geval van de gezonde buitenlucht, de schone omgeving en uiteraard het samenzijn. Topper!

Schotland haggis whiskey reizen goestjes jozefien ryckx reistips culinair

PS: Ik ben nog steeds genomineerd voor de Belgian Food Blog Awards. Stem je voor Goestjes in de categorie Best Overall Food Blog? Alvast heel erg bedankt!

2 gedachten over “Schotland: over natuurpracht, haggis, whisky & seafood”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.