Als je echt echt goesting hebt in een bepaald iets lekkers en je krijgt het in geen geval uit je hoofd ookal doe je keihard je best – dan mag je er misschien toch een beetje aan toegeven niet? De enige voorwaarde die op dat moment geldt is dan wel dat je er keihard van geniet! Awel, dat soort goesting kan ik zo wel eens hebben in frietjes!
Ten huize goestjes wordt de frietpot maar heel zelden bovengehaald. Ik ben nu eenmaal geen fan van de geurtjes die deze met zich meebrengt en ik heb bovendien tijdens mijn studentenjaren genoeg gefrituurd gegeten voor een lifetime… Ook voor frietjes blijft de frietketel dus lekker in de kelder staan. Maar geen probleem want wist je dat je de lekkerste frietjes in je oven kan klaarmaken? Het leuke eraan is dat je ze heerlijk en volledig naar de goesting van het moment kan kruiden. Bovendien zijn ze iets minder vettig – al zou ik mij daar niet te veel op focussen -genieten, je weet wel!
Ik noem deze ovengebakken frietjes ook wel eens “luievrouwenpatatjes.” Waarom? Wel ja, er is nu eenmaal niet zo heel veel werk aan – je hoeft de patatjes niet eens te schillen! Het enige wat je moet doen is zorgen voor lekkere aardappelen en een heerlijke kruidenmengeling. Was de aardappelen, snijd ze in parten, overgiet ze met olijfolie, kruid & laat de oven zijn werk doen.
Heerlijk met een beetje spicy homemade mayonaise. Voel je je toch wat schuldig? Serveer deze frietjes dan met de lightmayonaise uit mijn vorig recept. Smakelijk!
- 10-tal aardappelen
- Scheut olijfolie (ong. 5 el.)
- 2 teentjes look, gekneusd
- Pili pili (1 koffielepel)
- Kurkuma (2kl)
- Gerookt paprikapoeder (2kl)
- Lookpoeder (1kl)
- Een snuifje zout
- 1 ei
- 1el azijn
- 1 el mosterd
- 1 el water
- 1dl slaolie of arachideolie
- Snuifje zout
- Cayennepeper naar smaak
- Leg de oven aan p 180°
- Was de aardappelen, snijd ze in gelijkaardige parten
- Meng in een kom de aardappelen met de kruiden en de olijfolie, zorg dat alle partjes mooi gekruid en ingeolied zijn
- Leg een bakpapiertje op een ovenplaat, verdeel hierover de gekruide aardappelpartjes
- Laat de aardappelen ongeveer 30 à 40 min garen in de oven, afhankelijk van de dikte van de partjes
- Klop het ei los, voeg de azijn en de mosterd toe
- Voeg een scheutje olie toe en begin te mixen met de staafmixer
- Voeg vervolgens geleidelijk de rest van de olie toe
- Werk af met een scheutje water, wat zout en cayennepeper naar smaak
- Roer goed en serveer met de ovengebakken frietjes
- Is de mayonaise te dik? Voeg nog een beetje water of citroensap toe!
1 Reactie
[…] van Goestjes deelde een recept voor heerlijke ovengebakken frietjes met pikante dip en het is eigenlijk heel gemakkelijk! Ga sowieso eens een kijkje nemen op haar blog, ze deelt de […]