hartjeswafels uit noorwegen met chiajam framboos en zure slagroom goestjes jozefien ryckx dessert tussendoortje zoetigheid

Noorse hartjeswafels met homemade chiajam

Jeugdnostalgie: Noorwegen

Toen ik zo’n 15 jaar oud was gingen we met het gezin op reis naar Noorwegen. We vertrokken in alle vroegte richting het noorden van Duitsland om er de boot te nemen richting Oslo. Die boottrip duurde een nachtje en het was voor mij de eerste keer dat ik in een echte kajuit overnachtte. Toen we ‘s morgens wakker werden kregen we een fantastisch ontbijtbuffet vol Noorse lekkernijen voorgeschoteld en dat terwijl we de prachtige Oslofjord binnenvaarden. En uiteraard weet ik nog exact wat ik toen allemaal gegeten heb.  Ik proefde voor de eerste keer gravad lax (een soort van zalm gerookt in zout, suiker en dille). Er was veel vis, platbrood, zure room, yoghurt en co. Kortom, zoute en zure smaken die mij helemaal liggen! Ik was meteen verkocht aan de Noorse keuken.

 hartjeswafels uit noorwegen chia jam framboos zure slagroom dessert goestjes jozefien ryckx

Het huisje aan de fjord

Het duurde nog een poos voor ik een andere Noorse specialiteit zou proeven, namelijk de hartjeswafels die het onderwerp zijn van deze blogpost. We logeerden samen met mijn ouders, broer en zus in een prachtig houten huis, zo eentje waarvan het dak bezaait is met gras. We keken uit over een fjord en zagen een aantal watervallen in de omgeving. Kortom, dat was daar prachtig. Van daaruit deden we heel wat uitstapjes en wandelingen.

hartjeswafels noorwegen melkmoment chia jam frambozen goestjes jozefien ryckx

“Vafler” of Noorse hartjeswafels

Een van die dagen maakten we best een stevige wandeling langs een gletjser. We gingen even rusten op een terrasje, tis te zeggen ik denk dat het eerder zo het erf van een boerderij was waar ook wat tafeltjes met een parasolletje stonden. Op de menukaart stonden ‘vafler’ en die wou ik wel heel graag eens proeven. De boerin des huizes schotelde ons een bord voor met enkele prachtige hartjeswafels met daarbij huisgemaakte confituur en een soort van zurige room. Het was een feest van smaken dat me altijd is bijgebleven.

hartjeswafels noorwegen goestjes jozefien ryckx

Hartjeswafels @home

Jaren later ging ik op zoek naar het recept voor deze hartjeswafels omdat ik ze thuis ook nog eens wou maken. Deze hartjewafels zijn iets anders dan gewone wafels. Ze zijn niet zo heel zoet maar dat vind ik net goed. En ze zijn heerlijk met de chia-frambozenjam die ik erbij maak. Als extraatje is er nog de zure slagroom. Dit klinkt misschien wat vies maar is het allesbehalve! Het is opgeklopte slagroom die we combineren met zure room. Dit benadert het meest de room die we in Noorwegen bij onze hartjeswafels kregen.

#Melkmoment

Heb je geen hartjes wafelijzer? Geen nood, maak deze wafels dan in een gewoon wafelijzer, minstens even lekker! Serveer de wafels warm met de room en chiajam. Heerlijk met een glaasje melk erbij, of met een kop dampende London Fog. Curieus naar het volledige recept? Dat vind je hieronder!

hartjeswafels uit noorwegen chia jam framboos zure slagroom dessert goestjes jozefien ryckx

hartjeswafels noorwegen goestjes jozefien ryckx

Recept: hartjeswafels uit Noorwegen met chiajam van frambozen en zure slagroom (10 à 12 wafels)
Ingrediënten wafeltjes
  • 75g suiker
  • 3dl melk
  • 3 eieren
  • 120g boter
  • 250g patisseriebloem
  • 1tl bakpoeder
  • Snuifje kardemon
  • 1 el vanillesuiker
Recept wafeltjes
  • Smelt de boter in een pannetje. Doe de suiker, melk, eieren en gesmolten boter samen in een kom een meng goed.
  • Voeg de bloem, het bakpoeder en de kardemon toe en klop tot je een mooi homogeen beslag bekomt.
  • Laat het deeg een kwartiertje rusten.
  • Verwarm je wafelijzer en doe ongeveer een halve pollepel van het beslag in het midden van je wafelijzer. Sluit en laat de wafels bakken tot ze golden brown zijn.
  • Houd de wafels eventueel warm in een oven op lage temperatuur of warm ze achteraf terug op in je (stoom)oven.
Ingrediënten Chia Jam
  • 100g frambozen
  • sap van 1/2de citroen
  • 1el honing
  • 2el chiazaadjes
Recept Chia Jam
  • Doe de frambozen samen met het citroensap en de honing in een kleine pot op een gemiddeld vuur. Prak de frambozen plat met een vork.
  • Roer geregeld en laat dit mengsel zo’n 10 minuutjes op het vuur borrelen. Zet het vuur wat warmer en laat nog een 3-tal minuten al roerend goed doorkoken.
  • Neem van het vuur en voeg nu de chiazaadjes toe, meng goed. Laat even afkoelen en doe dan in een confituurpot en plaats in de koelkast. Heerlijk bij deze wafeltjes maar ook gewoon op een toast of boterham of in je yoghurt of havermout.m
Ingrediënten zure slagroom
  • 100ml room voor slagroom
  • 2 kl suiker
  • 3el zure room
  • Zeste van 1 citroen
Recept slagroom
  • Klop de room samen met de suiker tot slagroom. Meng er de zure room en de zeste onder. Serveer met de wafeltjes en de chiajam!

hartjeswafels uit noorwegen chia jam framboos zure slagroom dessert goestjes jozefien ryckx

Ik creëerde deze post in samenwerking met Melkmoment.be, maar wees gerust, alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd! 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.