Creamy polenta met geroosterde wintergroenten

Polenta, het ultieme comfortfood

Polenta, velen waarschijnlijk onbekend en dus helaas ook onbemind. Maar daar komt vanaf nu verandering in, geloof me! Polenta is eigenlijk maïsgriesmeel en je kan er vanalles mee doen. Maar vooral: het is werkelijk in no time klaar. Je brengt vocht aan de kook (in dit geval melk met wat water), voegt de polenta toe en laat al roerend zo’n 3 minuutjes koken. En hupsa tis al klaar! Volop comfort toch?

polenta rode biet raap spruitjes geroosterd oven lookboter huisgemaakt gepofte look champignons snel klaar goestjes jozefien ryckx

Heerlijk romig 

Maar naast snel klaar is dit gerecht ook gewoon bijzonder lekker. Ik kook mijn polenta meestal in melk met een scheutje water bij. Dat zorgt ervoor dat het resultaat net iets romiger is dan als je de het gewoon in water zou koken.  Werk het af met wat boter, peper en zout en je kan er niet meer van afblijven! Zo wordt dit een waardige vervanger voor bijvoorbeeld aardappelpuree of pasta

Noord-Italiaanse kost

Wij leerden polenta vooral eten tijdens onze wandelreis in de Italiaanse Dolomieten zo’n twee jaar geleden. In elke refugio (of herberg) die we er langs onze route tegenkwamen stond er wel een polentagerecht op het menu. Wat dacht je van ‘Polenta con Salsiccia’ (met worstjes) of ‘con Funghi’ (met champignons)? Ja er is zelf gewoon een versie van polenta puur met een plak gesmolten kaas erover. Geloof me, stevig powerfood na een dagje stappen in de bergen! Wij houden het hier wat lichter. Ik werkte deze polenta af met geroosterde bietjes, raapjes en spruitjes met daarbij wat ‘funghi’ en spek. 

Homemade lookboter

De kers op de taart van dit recept is de huisgemaakte lookboter waarmee we dit gerecht nog meer smaak gaan geven. De lookboter maken we met gepofte look, dat betekent dat we een volledige lookbol eerst anderhalf uur in de oven gaan roosteren en dan vervolgens gaan we die heerlijk smeuïge teentjes look pureren met boter en basilicum. Yuminess! 

polenta rode biet raap spruitjes geroosterd oven lookboter huisgemaakt gepofte look champignons snel klaar goestjes jozefien ryckx

Polenta, maar dan anders

Trouwens, polenta heeft heel wat meer toepassingen dan gewoon een vervanger zijn van patatjes of pasta. Het is glutenvrij dus dat is een bijkomend voordeel als je intolerant bent of gewoon wat minder gluten wil eten. Doordat het redelijk vast is van structuur kan je er bijvoorbeeld kruidige frietjes van maken (die staan op het menu van mijn workshop fingerfood volgende week!) of kan je polenta ook gebruiken als bodem voor glutenvrije pizza. Zoek maar gewoon even op op Pinterest, de mogelijkheden zijn endless!

Klaar om de keuken in te duiken en polenta eens een kans te geven? Het recept vind je hieronder!

Ingrediënten ( 2 personen)
  • 1 grote bol look
  • 10-tal takjes basilicum
  • 150g boter
  • 2 rode bieten
  • 15-tal spruitjes
  • 2 boterraapjes
  • olijfolie
  • 120g polenta
  • 240g melk, 120g water
  • Snuif zeezout
  • 30g boter voor bij de polenta
  • 100g champignons
  • 100g gerookt spek
  • 150g boter
  • 1 grote bol look
  • Peper en zout
Recept

Dit recept is ongeveer een halfuurtje werk, de lookboter in een kwartier werk gemaakt maar de look moet wel iets meer dan een uur in de oven.

  • De lookboter:
    • Leg de oven aan op 160°. Neem de lookbol en verwijder de buitenste, papierachtige bladeren. Leg hem op zijn geheel in een ovenschaaltje en overgiet met olijfolie. Laat ongeveer 75min in de oven poffen.
    • Laat de look even afkoelen. Snijd de boter in blokjes en doe samen met de basilicum in een foodprocessor. Haal nu de gepofte teentjes look uit de schil en voeg erbij. Pureer tot je een min of meer egaal mengsel bekomt. 
    • Doe dit in folie of bakpapier, rol eventueel in een rolletje of maak er een blok van en leg in de koelkast. Maak de boter het liefst vooraf, zo kan die al even wat opstijven in de koelkast. We maken ook meer boter dan we nodig hebben bij dit recept, maar je kan deze heerlijke boter in talrijke andere recepten hergebruiken!
  • De groentjes
    • Leg je oven aan op 180°
    • Schil de raapjes en de bietjes. Snijd in stuken van ongeveer 1 cm. Kuis de spruitjes op en halveer ze. Bedek een bakplaat met bakpapier of folie en verdeel de groentjes hierover, best per soort want de rode biet geeft zijn kleur af. Overgiet met wat olijfolie en kruid met peper en zout. Rooster ze naargelang eigen smaak zo’n(al dente vs zacht) 15 à 20 minuutjes. 
    • Kuis de champignons en halveer ze. Bak het spek in een scheutje olijfolie. Als het al licht krokant is voeg dan de champignons toe. Kruid met wat peper en stoof nog zo’n 5 min. aan.
  • De Polenta:
    • Breng de melk samen met het water aan de kook. Voeg een flinke snuif zout en wat peper toe. Verlaag het vuur naar iets meer dan gemiddeld en voeg de polenta geleidelijk en al roerend toe. Al snel zal het aan het pruttelen gaan. Blijf zachtjes roeren en laat de polenta zo’n 3 minuten koken.
    • Serveer de polenta in bordjes of in een grote schotel. Top met de champignons met spek en werk af met de bietjes, spruitjes en raapjes. Neem een lepel en dive in!

De lookboter is een recept uit Slow van Georgina Hayden.

Ik creëerde deze post in samenwerking met Melkmoment.be, maar wees gerust, alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd! 

 

 

4 gedachten over “Creamy polenta met geroosterde wintergroenten”

  1. …Because of the exceptional sales results, exceptional registrar experience and the exceptional service provided by Uniregistry brokers and support staff. I’ve been domaining for more than 10 years and the Uniregistry Market’s integrated system of BIN prices and instant transfer has significantly improved my results. So I’ve moved 1,300 names there so far and 10 more are on the way. It’s about giving customers what they want. This successful BIN method resonates with what Paul Nicks just revealed about the NameFind portfolio. (Sales velocity can be 3 to 6X higher with BINs). This is not just Godaddy’s theory, it is empirical evidence backed up by big data and analytics. So NameFind has about 99 per cent of inventory listed with BINs if I remember correctly. (Counter offers seem to be advisable for super premiums.) We are talking about one of the world’s most valuable and successful portfolios. I just took another look at the last Uniregistry sales report which I think covers about one year. They made more than 1,000 sales above $5,000 and more than 2,000 over $2,000. Consistent great results. So I agree with Daniel’s opinion, I don’t know why anyone would leave since both the registrar and the aftermarket component are so good and effective.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.