Kookboekinspiratie: De kunst om goed te eten

Vorige week had ik de eer om in levende lijve kennis te maken met Jasmine & Melissa Hemsley ofte Hemsley +  Hemsley. Deze zussen volg ik al een tijdje via hun website en hun instagram account. Ter ere van de lancering van de Nederlandse versie van hun kookboek De kunst om goed te eten was ik geïnviteerd om in Amsterdam een kookworkshop met deze gezusters bij te wonen. Gezien hun semi-sterrenstatus (ja, hun recepten verschijnen in de Vogue!) en het feit dat hun recepten er altijd SUPERGOED uit zien (net als zijzelf trouwens) was dit een offer I could not refuse. We besloten meteen om er een weekendje Amsterdam van te maken, dus verwacht jullie binnenkort ook al maar aan enkele Amsterdam foodie-tips (heerlijke stad trouwens, I fell seriously in Love!).

hemsley+hemsley de kunst om goed te eten courgetslierten pesto paranoten

Maar goed, terug naar de dames Hemsley nu. Op de workshop ben ik omringd door een aantal Hollandse blogmeiden en daartussen zie ik ook het kopje van Kelly van Tales From the Crib opduiken. Ze is er in de hoedanigheid van journaliste voor De Standaard, haar artikel over De kunst om goed te eten kon kon je vorige zaterdag in DS Magazine lezen.  Het was best wel gezellig om een West-Vlaamse soortgenote tussen al die Hollandse dametjes te treffen. Ze dachten zeker dat we in het Zweeds bezig waren toen we ons beste West-Vlaams bovenhaalden.

jozefien ryckx goestjes spiralizer hemsley hemsley de kunst om goed te etenYasmine & Melissa ontvingen ons van harte. De zussen zagen er stralend uit en Kelly merkte terecht op dat ze maar zelden iemand had gezien met zo’n prachtige huid. Mooie madammen dus vanbuiten, dat kan alleen maar komen doordat ze hun innerlijke zelf op gezonde wijze spijzen. En dat is nu net waar het in hun boek allemaal om draait. Goed eten om je goed te voelen en er goed uit te zien. Wie wil dat nu niet? De dames hebben een aantal stokpaardjes waarop hun hele voedingstheorie en al hun recepten zijn gebaseerd. Eerst en vooral – jammer maar helaas – cut the carbs. Nope, ook hier geen gluten (pasta, brood, …) op je bordje. Maar, dat betekent niet dat je spaghetti bolgonaise volledig van de kaart moet schrappen. Daar hebben de Hemsley sisters iets op gevonden, namelijk de spiralizer.courgetti spaghetti van courgette hemsley hemsley de kunst om goed te eten spiralizerEen spiral wat?? hoor ik je vragen. Wel een soort van groentesnijmachientje waar je dus groentelinten, -slierten en -spaghetti mee kan maken. Eén van hun allergrootste succesrecepten-ook terug te vinden in het boek trouwens- is dat van runderragu en courgetti. En ik kan alvast getuigen: om duimen en vingers bij af te likken. In het boek vind je ook heel wat andere recepten met de spiralizer. Het komt erop neer dat je bijna elke harde groente hiermee kunt versnijden, gaande van courgette over komkommer en wortel, naar paprika en zelfs butternutpompoen. Via de website van Selfridges  kan je je alvast zelf zo’n mega-handige kitchen tool aanschaffen.

ragu courgetti spaghetti van courgetteTweede deel van het goede nieuws is dat vet wel degelijk mag! Jip, giet gerust gretig met de olijfolie, gebruik boter en schuw zeker het dierlijk vet niet. Maar bovenal: maak je eigen bouillon van beenderen en drink er dagelijks van. Je hoort het goed, gewone ouderwetse beenderbouillon is weer hip en bovendien verantwoord. Volgens Jasmine en Melissa bevat beenderbouillon tal van essentiële voedingstoffen en is het dus een onmiskenbaar onderdeel van een gezonde levensstijl. Elke dag een kopje bonebroth is echte brandstof voor je lichaam,  je huid gaat zienderogen stralen, je botten en gewrichten worden gesmeerd en elke vorm van darmperikelen behoren tot het verleden. Het is toch niet voor niets dat een kopje bouillon zowat het oudste medicijn op aarde is?

black bean brownies hemsley hemsley zwarte bonen browniesJe hoort het, ik ben overtuigd. Terwijl ik hier zit te schrijven staan mijn beenderen lustig te pruttelen op de stoof. Straks voeg ik er wat lenteui, gember, limoensap, misopasta en wat gehakte koriander aan toe, klinkt verrukkelijk toch? Komt het water je al in de mond? Dan moet je zeker eens een exemplaar van De kunst om goed te eten ter hand nemen. Barstenvol leuke recepten voor ontbijt, slaatjes, vlees- en visgerechten, groenteschotels en lekkere dessertjes zonder gluten en suiker.

hemsley hemsley de kunst om goed te etenOp de workshop mochten we proeven van de brownies op basis van zwarte bonen, who would have guessed? Smaakvol smeuïg gebak met de pure smaak van chocolade, die maak ik binnenkort ook eens klaar. Het verschil met de real deal is echt niet of nauwelijks te proeven. Of misschien waag ik me wel  eens die chocolademousse op basis van avocado? Je hoort het, een wereld vol gezonde lekkernijen ligt voor ons. Happy cooking!

DE KUNST OM GOED TE ETEN // Melissa & Jasmine Hemsley // Fontaine Uitgevers // 320 pagina’s //€29.95 // Terug te vinden in de boekhandel of online via boekcetera.

 

5 gedachten over “Kookboekinspiratie: De kunst om goed te eten”

  1. Heel leuke post. De Hemley zussen staan intussen ook in mijn favorietenlijstje en niet enkel in het mijne zo lijkt want hun kookboek was vandaag even uitverkocht in mijn boekenwinkel.
    Ik wil wel even opmerken dat jouw post lijkt te suggereren dat aardappelen en rijst niet glutenvrij zijn, wat niet zo is.

    1. Ha Melanie, goede vraag! Het antwoord is simpel: gewoon aan de slager vragen! Zeg er wel bij dat het niet voor je hond is, maar wel om bouillon van te maken. Bij heel wat slagers krijg je de beenderen gewoon gratis en voor niets, dus dat is mooi meegenomen.Ikzelf heb deze week bouillon van rundsbeenderen gemaakt en daar ben ik best wel tevreden van. Hopelijk gaat mijn huid nu ook binnenkort zo stralen 🙂 Succes ermee!

  2. Pingback: Terrine van geitenkaas met bietjes - Goestjes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.