Japans geïnspireerde citroentaart met matcha

Sinds onze reis naar Japan zo’n anderhalf jaar geleden is en blijft dit land één van mijn allergrootste inspiratiebronnen in de keuken. Deze keer ga ik met matcha, oftewel poeder van groene thee aan de slag. In Japan gebruikt men dit poeder in zowat alles wat je maar kan bedenken, het is er eigenlijk gewoon een ‘smaak’ zoals je bij ons aardbei, mokka of chocolade hebt. Zo is er matcha softijs, zijn er groene kitkats, allerlei groene snoepjes en uiteraard ook matcha thee.

ingredienten matcha cheesecake www.goestjes.be

Overal waar je binnenkomt in Japan krijg je spontaan een kopje van het groene drankje aangeboden. Japanners drinken matcha zowel koud als warm. En geloof me tijdens een hitteholf in Tokyo kan zo’n kopje ijskoude matcha echt wel deugd doen!In de traditionele theehuizen drink je matcha op je hurkje gezeten op de tatamimat. Daarbij krijg je “Wagashi” geserveerd, een soort kleine licht zoete pasteitjes op basis van rode bonenpasta. Je vindt ze in allerlei vormpjes en kleuren, de Japanners kunnen hier echt wild in gaan. Deze wagashi zijn niet heel erg sterk van smaak zodat ze de aroma’s van je kopje groene thee niet verstoren. Ze hebben er duidelijk over nagedacht die Japanners 🙂

japans geinspireerde cheesecake goestjes.beIn ieder geval heb ik in Japan zodanig veel matcha gegeten en gedronken dat ik dacht dat ik niet meer zonder zou kunnen. Ik heb dan ook  ter plekke een serieuze voorraad  ingeslagen en daar heb ik nu nog steeds genot van. Telkenmale ik nu voor mezelf een kopje matcha prepareer wordt ik in gedachte terug gevoerd naar mijn favoriete theehuis, middenin één van de mooiste tuinen van het immer drukke Tokyo.

matcha citroentaartMaar matcha is ook voor mij intussen veel meer dan thee, het is een heel gezonde smaakmaker in tal van gerechten. Op verschillende culinaire blogs las ik laatst dat matcha één van dé ingrediënten van 2015 wordt. Reden te meer dus om je naar de Aziatische supermarkt te haasten en deze eenvoudige taart eens uit te proberen!  Bovendien smaakt de matcha in dit recept niet zo heel erg door, ideaal dus voor zij die nog wat aan de smaak moeten wennen. Let erop dat je het koekjesmengsel goed aandrukt alvorens je de rest van het beslag toevoegt, dan kan er niks misgaan. Succes!

[yumprint-recipe id=’13’]

1 gedachte over “Japans geïnspireerde citroentaart met matcha”

  1. Pingback: Superfood 'matcha' | Florette

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.