Vorige week had ik enkele vrienden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Hoewel ik eigenlijk liever gasten op zaterdag of zondag ontvang (zo heb ik alle tijd om alles rustig voor te bereiden) was dit etentje op vrijdagavond gepland. Dat betekent dus: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! En ja, gezien ik dus ook graag zelf mee met de gasten aan tafel schuif en mijn open keuken voorlopig enkel nog op plan bestaat, dook ik donderdagavond al de keuken in voor de voorbereiding. Ik bedacht dit recept voor herfstige lasagne met bospaddestoelen & crème van butternutpompoen en salie, afgewerkt met verse gruyère kaas. Dit leek wel heerlijk herfstig comfortfood voor een vrijdagavond onder vrienden, niet?
Ik heb een zwak voor paddenstoelen. Ik heb altijd gewone champignons in huis omdat ze 1) heel lekker zijn, 2) in heel wat gerechten passen en 3) supermakkelijk te bereiden zijn. Tijden de gure herfstdagen drijf ik het nog een tikkeltje verder en zou ik zowat elke dag bospaddenstoelen eten. Oesterzwammen, shitake’s, cantharellen en hoorn des overvloeds (alleen al voor de naam toch?) horen tot mijn persoonlijke favorieten. Ze zijn dan wel a pain in the ass om schoon te maken, maar ze zijn o-zo-lekker! Voor de handigheid koop je best gewoon een mix van bospaddenstoelen.
Voor dit recept stoven we de boschampignons aan met wat spek erbij. De butternut laten we garen met een uitje, we voegen vervolgens ricotta toe en pureren in de blender tot een romig smeuïg mengsel. Vervolgens komen we aan het laagsjeswerk van de lasagne toe. Beginnen doen we met de pompoenpuree, daarop leggen we enkele blaadjes salie, dan de lasagnevellen, daarop het champignonmengsel, enz. Afwerken doen we met vers geraspte gruyèrekaas. De ietwat zoete, nootachtige smaak van deze kaas past perfect bij het herfstige pallet van deze lasagne. En geef toe, er is toch weinig dat lekkerder is dan vers geraspte kaas? Ik durf daar nogal eens van te snoepen – ja vandaar zeker dat ik er maar niet in slaag om wat kilootjes kwijt te spelen? Maak je de lasagne vooraf zoals ik deed? Laat hem dan alvast 20 minuten garen in de oven op 180°. Vlak voor je met de gasten aan tafel gaat steek je hem nogmaal een kwartiertje in de oven. Smakelijk!
[yumprint-recipe id=’27’]
Dat ziet er heel lekker uit. Ik ga het zeker eens proberen.
Hoi Katrijn, bedankt voor je reactie! Zeker eens proberen zou ik zeggen, ik heb er alvast mee gescoord 🙂
hier ook een heel grote fan van chamignons….super heerlijk en zeker deze periode van het jaar
deze combinatie ziet er echt heerlijk uit….
liefs
Bedankt ! Ja echt heerlijk hoe de smaken samengaan in dit recept – zeker eens proberen zou ik zeggen!
Ik heb onlangs ook zo’n gelijkaardige lasagne gemaakt. Was super lekker !!! En is eens iets anders dan gewone lasagne zoals we die kennen he.
Ziet er heerlijk uit!!