Herfstlasagne met bospaddenstoelen en pompoen

Vorige week had ik enkele vrienden uitgenodigd voor een gezellig etentje. Hoewel ik eigenlijk liever gasten op zaterdag of zondag ontvang (zo heb ik alle tijd om alles rustig voor te bereiden) was dit etentje op vrijdagavond gepland. Dat betekent dus: voorbereiding, voorbereiding, voorbereiding! En ja, gezien ik dus ook graag zelf mee met de gasten aan tafel schuif en mijn open keuken voorlopig enkel nog op plan bestaat, dook ik donderdagavond al de keuken in voor de voorbereiding. Ik bedacht dit recept voor herfstige  lasagne met bospaddestoelen & crème van butternutpompoen en salie, afgewerkt met verse gruyère kaas. Dit leek wel heerlijk herfstig comfortfood voor een vrijdagavond onder vrienden, niet?

herfstlasagne met bospadesstoelen en butternut pompoenIk heb een zwak voor paddenstoelen. Ik heb altijd gewone champignons in huis omdat ze 1) heel lekker zijn, 2) in heel wat gerechten passen en 3)  supermakkelijk te bereiden zijn. Tijden de gure herfstdagen drijf ik het nog een tikkeltje verder en zou ik zowat elke dag bospaddenstoelen eten. Oesterzwammen, shitake’s, cantharellen en hoorn des overvloeds (alleen al voor de naam toch?) horen tot mijn persoonlijke favorieten. Ze zijn dan wel a pain in the ass om schoon te maken, maar ze zijn o-zo-lekker! Voor de handigheid koop je best gewoon een mix van bospaddenstoelen.

bospaddestoelen voor in de herfstlasagne met bospaddestoelen en butternut pompoenVoor dit recept stoven we de boschampignons aan met wat spek erbij. De butternut laten we garen met een uitje, we voegen vervolgens ricotta toe en pureren in de blender tot een romig smeuïg mengsel. Vervolgens komen we aan het laagsjeswerk van de lasagne  toe. Beginnen doen we met de pompoenpuree, daarop leggen we enkele blaadjes salie, dan de lasagnevellen, daarop het champignonmengsel,  enz. pompoen lasagne met bospadestoelen halverwege receptAfwerken doen we met vers geraspte gruyèrekaas. De ietwat zoete, nootachtige smaak van deze kaas past perfect bij het herfstige pallet van deze lasagne. En geef toe, er is toch weinig dat lekkerder is dan vers geraspte kaas? Ik durf daar nogal eens van te snoepen – ja vandaar zeker dat ik er maar niet in slaag om wat kilootjes kwijt te spelen?  butternut lasagne met bospaddestoelen en gruyere klaarMaak je de lasagne vooraf zoals ik deed? Laat hem dan alvast 20 minuten garen in de oven op 180°. Vlak voor je met de gasten aan tafel gaat steek je hem nogmaal een kwartiertje in de oven. Smakelijk!

[yumprint-recipe id=’27’]

6 gedachten over “Herfstlasagne met bospaddenstoelen en pompoen”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.