In onze familie is er een absolute constante tijdens de feestdagen: gratin dauphinois. Voor de duidelijkheid, niet de soort waarbij de aardappelen nog half hard zijn en liggen te zwemmen in een waterachtige witte saus, wel de soort die zo smeuïg, romig en gewoon verrukkelijk is dat de sfeer aan de kersttafel instant goed zit.Mijn mama maakt ze natuurlijk als de beste en elk jaar met kerst help ik mee om deze klassieke winterse lekkernij op de feestdis te toveren. Zo leerde ook ik de kneepjes van het gratin-vak. Dit jaar echter geef ik een kleine twist aan mama’s recept door ook aardpeer in de mix te gooien. Het resultaat is iets aardser en zoeter van smaak, maar in combinatie met de patatjes, de look en de kaas echt wel smullen!
De tip die echt mama’s gratin zoveel lekkerder maakt dan alle andere is de truc met het teentje look. Snijd een teentje look in twee en wrijf je ovenschotel in met de look vooraleer je de rest van de ingrediënten toevoegt. De look zorgt voor heerlijke aroma’s zonder overheersend te zijn. Gebruik ook altijd echte volle room (sorry, deze ene keer is er echt geen alternatief mogelijk, anders krijg je waterige saus, je weet wel) en echte versgeraspte gruyèrekaas voor de beste smaak.
Dit feestelijke aardappelgerecht is megalekker bij een stukje wild met een portosausje bijvoorbeeld en daarbij een gestoofd peertje, lekker klassiek maar ja, ook o-zo-lekker hé! Benieuwd hoe je dat wild met bijhorend sausje dan wel moet prepareren? In een volgende post zal ik jullie dat van ganser harte expliceren!
- 1kg aardappelen, geschild
- 500g aardpeer, geschild
- 1/2l room
- 2 teentjes look
- 400g gemalen gruyère
- peper & zout
- kook de aardappelen ongeveer 10 min, afhankelijk van de grote, tot ze halfzacht zijn
- kook de aardeperen ongeveer 6 à 8 min, tot ze halfzacht zijn
- snijd de aardappelen en -peren in dunne gelijkmatige plakjes (ong. 2 à 3mm)
- leg de oven aan op 180°
- halveer de look, wrijf een ovenschotel in met de look
- beleg de ovenschotel met aardappelplakjes, schik er een laagje gruyèrekaas over, vervolgens een laagje aardpeer, gruyère, enz.
- zorg voor bovenaan een laagje aardappel met daarbovenop nog wat gruyèrekaas
- overgiet gelijkmatig met de room
- plaats ongeveer een halfuur in de oven op 180°
4 Reacties
Ik ben zot van gratins. De combinatie met aardpeer ziet er overheerlijk uit. Ik ga het zeker eens proberen.
Zeker doen, superlekker!
[…] wild bedoel ik wild, maar ook wild! En dit jaar wordt dat hertenkalf in een portosausje, perfect bij gratin van aardpeer en aardappel en ook bij de ovengebakken spruitjes met raapjes die ik jullie later deze week nog ga […]
[…] & pistachenoten. Daarna zou ik gewoon een lekker stuk hertenkalf serveren met daarbij gratin van aardpeer en aardappel om te delen en krokante spruitjes in de oven met daarbij raapjes en balsamico (binnenkort op […]