Dinnertime Lunchtime

Feestelijke soep van peterseliewortel

4 december 2015

De peterseliewortel is zoals de naam verklapt familie van de peterselie, al is het niet zo dat het het gewoon de wortel van de peterselie is, maar wel die van een gelijkaardige variant. De peterseliewortel ziet er een beetje uit als een pastinaak en heeft ook wat van de smaak van deze groente weg – maar dan iets pittiger. Kortom, deze vergeten groente is een specialleke en zeker de moeite waard om eens mee aan de slag te gaan! 

soep van peterseliewortel ingredientenIk geef jullie het recept voor deze hartverwarmende feestelijke soep mee als voorgerechtsuggestie voor de feestdagen. Soep is een beetje een gemaksoplossing misschien, maar tis wel erg handig dat je ze ruim op voorhand kunt maken. Want een mens kan niet alles hé? Als je kookt voor een man of tien (of zelfs meer) moet je hier en daar een compromisje maken. Ik kook supergraag – moest je dat nog niet door hebben- maar ik zit ook heel graag mee aan tafel. Zeker tijdens de kerstdagen, die toch een periode zijn van leuke familiale samenkomsten, toffe sfeer & gezelligheid. Daarom dus deze soep die je perfect vooraf kunt maken. Zo heb je de dag zelf net iets meer tijd voor die extra hapjes of dat ene delicieuze dessert – en ook voor gezellgiheid.

soep van peterseliewortelUiteraard is het niet de bedoeling je gasten zomaar een kom soep voor de neus te zetten– nee, we gaan dit kommetje serieus pimpen. Wees gewaarschuwd, de garnituur is zowaar nog lekkerder dan de soep zelf dus makkelijk of niet, dat wordt likkebaarden! We bakken eerst wat chorizo tot ie krokant is en in het kruidige aanbaksel ervan roosteren we enkele reepjes brood tot pittige krokante korstjes. Vervolgens dresseren we de soep met de korstjes, de krokante chorizo en enkele druppeltjes groene peterselieolie. Lekker hoor!

soep van peterseliewortel afgewerktZie je het niet zitten om op peterselieworteljacht te gaan (nochtans dezer dagen redelijk vlot te vinden in de groentewinkel of de betere supermarkt), gebruik dan gerust pastinaak in de plaats. Superveel goesting in soep gekregen? Check dan zeker ook eens mijn andere soeprecepten zoals de fluweelzachte courgettesoep met gekarameliseerde ui, pittige soep van geroosterde wortelen of winterse aardpeersoep met bloemkool. Smakelijk!

Op zoek naar extra inspiratie voor de feestdagen? Wat denk je van een traag gegaarde eendenbout met puree van zoete aardappel en gepofte veenbessen? Of feestelijke karnemelkstampers met preipralines als voorgerecht? En deze veenbessen-meringue taart als een schitterend feestelijk dessert? Goestjes inspireert je graag!

Feestelijke soep van Peterseliewortel
Serves 6
Write a review
Print
Ingredients
  1. 4 peterseliewortels, geschild en in stukken van ong. 1 cm gesneden
  2. 2 uien, grof gesneden
  3. 2 teentjes look, grof gesneden
  4. 1 groentebouillonblokje
  5. handvol peterselie
  6. olijfolie
  7. 100g chorizo
  8. 5 sneden wit brood
Voor de soep
  1. Stoof de ui glazig in een scheutje olijfolie, voeg de look en de peterseliewortel toe, kruid met peper en zout
  2. Laat ongeveer 10 minuutjes aanstoven
  3. Als de peterseliewortel half gaar is voeg dan 2l water toe, breng aan de kook en voeg het bouilonblokje toe
  4. Laat ongeveer 10 minuutjes zachtjes doorkoken, neem van het vuur en mix tot je een gladde soep hebt
  5. Zet opnieuw op het vuur en laat nog eens 2 à 4min doorkoken
Voor de peterselieolie
  1. Mix de peterselie samen met 5el olijfolie tot een gladde groene kruidenolie
Voor de chorizo en de korstjes
  1. Snijd de chorizo in kleine stukjes (halveren & nogmaals halveren)
  2. Bak de chorizo krokant in een hete pan met 5el olijfolie, dit duurt ongeveer 5min, roer tussendoor even om
  3. Verwijder de chorizo uit de pan, maar hou het braadvet voor de broodkorstjes
  4. Snijd brood in reepjes van ongeveer 1cm breed en 2.5cm lang
  5. Doe de broodkorstjes bij het chorizo braadvet en meng totdat ze aan alle kanten bedekt zijn (voeg indien nodig nog wat olijfolie toe)
  6. Bak in een hete pan ongeveer 5min tot ze krokant zijn, vergeet niet af en toe om te roeren!
Serveer de soep
  1. Druppel er wat peterselieolie overheen, werk af met de korstjes en de chorizo
Goestjes https://www.goestjes.be/

Misschien vind je dit ook wel leuk?

2 Reacties

  • Wat is jou reactie? Simon 4 december 2015 at 15:44

    Dit moet een fantastische soep zijn 🙂 peterseliewortel is echt zeer lekker!benieuwd naar deze soep! Ik denk dat ik ze ook eens maak!

  • Wat is jou reactie? Camilla's krachttoer 4 december 2015 at 17:07

    Zalig! Ik ben dan ook een soepfan en in de biowinkel hebben ze soms peterseliewortel. Die croutons die daar zo goudgeel rond zwemmen ou zo lekker!

  • Laat een reactie na

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.