C-Jean, een zwanenzang

C-Jean is niet meer.  Chef  Willem Vandeven wou een nieuwe uitdaging aangaan. Reden voor de eigenaars om  de stekker eruit te trekken. Spijtig vind ik dat, want in al die jaren had C-Jean een ijzersterke reputatie opgebouwd. Daarom leek het mij meer dan de moeite om voor het afscheid nog even van C-Jean te proeven.C-Jean

De ligging van C-Jean was om van te snoepen: midden in Gent, recht tegenover de gloednieuwe stadshal. Bij het binnenkomen werden we meteen zeer hartelijk ontvangen door de sympathieke gastvrouw. Zij zal trouwens binnenkort starten met een nieuw culinair project, benieuwd wat dat zal worden!

Compact, stijlvol &  gezellig zijn woorden die perfect bij het interieur passen. Leuke Bertoia stoelen, een gewaagde foto met soft-erotische insteek en een grote wandkast met wijn gevuld zorgden voor cachet.

Amuses
Amuses

Op ons stond reeds een pittig krokantje van mimolettekaas te wachten. Als aperitief kozen we de Hendrick’s gin-tonic, zoals het hoort geserveerd met verse komkommer. We gingen all the way tijdens dit afscheidsfestijn en kozen het volledige menu, inclusief de kazen.

We kregen een amuse van carpaccio van kalf met raap, yoghurt en gerookte paling. Leuke gastronomische interpretatie van vitello tonato. Daarna volgde samosa van kalf met yoghurtdressing, oftewel een gefrituurd driehoekje van brickdeeg met een vulling van mals kalfsvlees en daarbij een fris passende dressing – lekkere fusion.

Voorgerechten
Voorgerechten

Het eerste voorgerecht was volledig mijn ding: platte grevelingenoester, winterradijs, yuzu en mierikswortel. De scherpe knolsmaak van de winterradijs (ofte rammenas) ging wonderwel samen met de zilt-romige oester en de fris zurige toets  van de Yuzu (een japanse citrusvrucht). Een gedurfd maar harmonieus smakenpallet.

Er volgden nog twee voorgerechtjes met topingrediënten: enzerzijds sint-jacobsvrucht, cevenne ui, vacherin en knolselder anderzijds vlaswijting, eierdooier, knol, polenta en schuim. In dit laatste voorgerechtje verhief de lauwe eierdooier met zijn zacht-romige smaak en textuur dit gerecht tot een uitermate smeuïge lekkernij.

Hoofdgerecht
Hoofdgerecht

Het hoofdgerecht ging op dit elan verder, met een perfect gegaarde ossenstaart die wegsmolt op de tong. Daarbij kwamen snijbiet, paddenstoel en tenslotte zorgde wrongel voor de fris-zurige toets. De chef is duidelijk een fan van zuivelingrediënten. Deze zorgden telkens voor een mooie balans in de diverse gerechten.

Kaas!
Kaas!

Zuivel ten top was het met de kazen geselecteerd door kaasmeester Van Tricht en geserveerd met een knapperig slaatje, druifjes en honing. We kregen er een aparte kaaskaart bij met uitleg over herkomst, productie, rijpingsproces en smaak. Nice touch. De Franse Epoisses (lepelkaas) was mijn persoonlijke favoriet .

Dessert
Dessert

Daarna volgde wat zoets. Of correcter, iets zuurzoets: citrus, poffertjes, koriander & yoghurt – opnieuw met zuivel, opnieuw evenwichtig en fris van smaak. Het tweede dessert was doyennepeer met tonkaboon & pinda. Ik hou van peren– de korrelige structuur, de zoete smaak, als sappige suikerkorrels – dus dit dessert lag mij wel. Zoet fruitig met toetsen van noot, lekker! Bij de koffie werden we ook nog verwend met enkele klassieke zoetigheden zoals crème brulée en macaron.

Het heeft gesmaakt, dit was inderdaad echt Gentse top. Toch wel spijtig dat dit verhaal tot een einde is gekomen. Geen nood, de kookkunsten van chef Willem Vandeven kan je vanaf nu proeven in Auberge du Pêcheur in Latem.  Op weekdagen kan je er als jonge snaak langs de oevers van Leie het ‘Menu de Jeunesse’ gaan degusteren. Voor €45 krijg je er 3 gangen, inclusief aperitief met amuses, water & wijn en koffie met versnaperingen.  Zeker ook een aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.