Belfort Stadsrestaurant – Gent

Over de Gentse stadshal zijn er uiteenlopende meningen. Ikzelf ben fan. De metamorfose van het Emile Braunplein vind ik leuk en interessant. Voorheen een wat vergeten en lelijk plein, nu een echte eyecatcher in de Gentse binnenstad. We zien er een moderne interpretatie van een middeleeuws bouwwerk – de stadshal- op een nagelnieuw plein tussen eeuwenoude gebouwen. Zeer interessante architecturale contrasten. Je zou er zowaar goesting in iets lekkers van krijgen.

Belfort Stadsrestaurant - Emile Braunplein
Belfort Stadsrestaurant – Emile Braunplein

Deze goesting kan meteen bevredigd worden in stadsrestaurant Belfort, recht onder de stadshal. Ook een ideaal oord voor de haters van de stadshal, want dit is de enige plek op het plein waar je de stadshal niet ziet. Wat je er wel ziet is een sfeervolle gelagzaal met een prachtige olijfboom in het midden en een grote open keuken die zich langs de lengte van het restaurant uitstrekt. Er heerst een ongedwongen stadse ambiance.

Belfort Stadsrestaurant - Binnekant
Belfort Stadsrestaurant – Binnenkant & ambiance

De ontvangst is zakelijk en correct. Op de kaart zien we duidelijk een brasseriekeuken met extra aandacht voor vleesgerechten van een uitstekende kwaliteit: gerijpt ribstuk Simenthall van Van Dierendonck of zwartpoot biokip. Het gezelschap koos gezamenlijk voor het menu aan €35, met keuze uit drie voorgerechten, vier hoofdgerechten en twee desserts.

De voorgerechten – huisgepekelde zalm met witloofslaatje, botercouscous en zure room / gevolgetekroketjes van biokip met shi-take, limoen en krokant slaatje- oogden bijzonder bekoorlijk. En ook de smaak zat goed. De zalm was lekker zuur-fris en ging goed samen met het bittere lof en de zachte couscous. Ik proefde ook van de kroketjes die gevuld leken met een smeuïge versie van grootmoeders vol-au-vent. De verse tartaar was perfect erbij.

Huisgepekelde zalm met witloofslaatje, botercouscous en zure room
Huisgepekelde zalm met witloofslaatje, botercouscous en zure room

Als hoofdgerecht kwam er de zwartpoot biokip aan het spit, vergezeld met krokant slaatje, compote van Boskoop appelen, verse mayonaise en frietjes. Een eerder alledaags hoofdgerecht. De kip vond ik wat aan de droge kant, een sausje of wat jus zou dit gerechtje smakelijker hebben gemaakt. Voor de rest duidelijk kwaliteitsvolle ingrediënten degelijk klaargemaakt. Brood werd geregeld spontaan aangevuld en ook frietjes en mayo konden worden bijgevraagd.

Bij het dessert ontving ik toch wat afgunstige blikken. De overkant kreeg drie sobere bolletjes vanille-ijs terwijl ik had gekozen voor een tartaar van ananas met muntsuiker en limoensorbet.  Ik kreeg een sterke combinatie van zoet, zuur en munt, van smeuïg, korrelig en fris – kortom een ware Cubaanse fiësta in mijn mond. Een aanzienlijk contrast met het ietwat saaie – maar gesmaakte – ijsje van de anderen.

Zwartpoot biokip, krokant slaatje, compote van Boskoop appelen - Cubaanse fiesta
Zwartpoot biokip, krokant slaatje, compote van Boskoop appelen – Cubaanse fiësta

We aten een smakelijke maaltijd in een tof kader. De rekening viel goed mee en we verlieten stadsrestaurant Belfort met een voldaan en aangenaam gevoel. Een zeer degelijk totaalpakket. Voor herhaling vatbaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.