Back to Japan: Furikake

Deze zomer maakt ik samen met mijn vriend een rondreis doorheen Japan. Een waar avontuur door berg en stad, maar ook een échte culinaire ontdekkingstocht met heel wat nieuwe en zeer aangename smaakervaringen.  Japan is zoveel meer dan sushi en teppanyaki, zoveel is duidelijk.

Kaiseki - Traditionele Japanse maaltijd
Kaiseki – Traditionele Japanse maaltijd

De smaakevaring begon al bij het ontbijt. We kregen steevast een stukje makreel of andere vette vis voorgeschoteld, met daarbij een kommetje rijst en wat groene thee. En dan was het kwestie van ogen uitkijken en na-apen. Wat in godsnaam was het dat die Japanners allemaal door dat simpel kommetje rijst draaiden? Het antwoord: bruine bonen (!), omelet, nori, maar ook: furikake.

Furikake is een mix van sesamzaadjes, gedroogde en gemalen vis, stukjes nori, wasabi en/of andere kruiden. Een zout-pittig mengsel dus dat voor een instant smaaktboost zorgt.

Furikake
Furikake

Groot was mijn verbazing toen ik terug thuis de Aziatische supermarkt binnenwandelde en er gewoon furikake in allerlei soorten en smaken aantrof. Ik heb mij meteen een potje aangeschaft en ben aan het experimenteren gegaan. Zo kruidde ik mijn visfilet met furikake, mengde ik het door mijn sushirijst en deed wat furikake  bij mijn vers gemaakte tonijnsla. De furikake paste perfect bij al deze bereidingen en gaf ze net dat ietsje meer pit en originaliteit.

Zo koop je furikake
Zo koop je furikake

Nog groter was  mijn verbazing toen onze chef vorige week tijdens de eerste kookles een busje furikake uit zijn tas toverde. Dat we daarmee gingen koken! Het werd een stukje zalmfilet met een korstje van sesamszaadjess, maanzaadjes en (wasabi) furikake. Gewoon je zalm inwrijven met eiwit, vervolgens volledig van een korstje voorzien en  kort bakken in een hete pan. Nog een 5-tal minuutjes afbakken in de oven (200°) en klaar! De zalm was zacht-mals vanbinnen, het korstje krokant en heerlijk van smaak.

Hierbij nog enkele verassende receptjes met furikake:

  • http://www.tastingtable.com/entry_detail/chefs_recipes/11657
  • http://honestlyyum.com/344/furikake-popcorn/
  • http://www.tokyoterrace.com/2010/03/salmon-sashimi-rice-bowl-wpoached-egg-furikake/
  • http://justjennrecipes.com/furikake-pita-chips/2012/08/15/

Kortom, furikake is niet te missen in je kruidenkast!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.