auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

Auberginerolletjes gevuld met kruidige geitenkaas & walnoten

Auberginerolletjes, het ideale kersthapje?

Could it be? Yes it definitely could be! Dit is inderdaad een ideaal aperitiefhapje voor tijdens het kerstfeest dat er zo plots heel snel aankomt! En waarom is dit de perfecte apetizer? Wel, deze auberginerolletjes zijn o-v-e-r-h-e-e-r-l-i-j-k! Door de aubergine te grillen halen we al de beste smaken van deze groente naar boven. Maar dan, dán vullen we die geroosterde plakjes ook nog eens met een hemels mengsel van geitenkaas, walnoten en diverse kruiden zoals koriander, dille en sumak. Het resultaat? Een prachtig Midden-Oosters geïnspireerd hapje dat ieders hart sneller doet slaan. 

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

Het oog wil ook wat

Amai, die is serieus aan het overdrijven denk je nu waarschijnlijk. Wel ja, ik weet dat ik vaak nogal lyrisch over eten kan doen maar ik meen oprecht wat ik schrijf. We doen er trouwens nog een yoghurt-honingsausje en wat granaatappelpitten bovenop voor een zoete toets. Perfect bij de frisse, nutty, herby smaak van de auberginerolletjes. Het wordt dus zowaar nóg beter! En bijkomend voordeel? Hierdoor ziet dit hapje er echt wel heel schoon uit! Perfect dus om aan je gasten te serveren.

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

 A trip down memory lane

De eerste keer dat ik dergelijke auberginerolletjes at was tijdens het foodfotografie en -styling retreat dat ik in oktober bij Eva Kosmas Flores in Istrië volgde. De chefs van dienst hadden gelijkaardige rolletjes voor ons klaargemaakt als onderdeel van de lunch.  En ik was er op slag zot van. Ik was dan ook immens content toen ik in het nieuwe kookboek van Sabrina Ghayour, FEASTS, een recept tegenkwam dat me wel heel hard deed terugdenken aan die rolletjes die ik in Istrië at. En wat bleek, de auberginerolletjes van Sabrina zijn minstens even lekker als die die ik Kroatië proefde!

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

FEASTS van Sabrina Ghayour

Het hele boek Feasts staat trouwens barstensvol toffe, heerlijke Midden-Oosters geïnspireerde feestmaaltijden, zoals o.a. een sappige lamsbout met granaatapplesalsa, gegrilde kreeftenstaarten met sumak-knoflookboter of wat dacht je van confettirijst met courgette, aubergine, paprika, rozijnen & kruiden? Dus nog inspiratie nodig om zelf iets origineels op tafel te toveren komende feesten? Of nog op zoek naar een tof cadeau voor onder die kerstboom? Dan is FEASTS sowieso een goed idee!  En over inspiratie gesproken. Hou zeker mijn blog in de gaten, want jullie hebben nog een feestelijk voorgerecht én hoofdgerecht van mij te goed! Stay tuned 🙂

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

Auberginerolletjes gevuld met kruidige geitenkaas & walnoten

Recept (Geïnspireerd op een recept uit Feasts van Sabrina Ghayour) – voor een 15-tal rolletjes

Ingrediënten voor de rolletjes:
  • 3 aubergines, in de lengte in plakken gesneden van ongeveer een halve cm dikte
  • olijfolie
  • 300g zachte geitenkaas
  • 30g dille, fijngehakt
  • 30g koriander, fijngehakt
  • 150g walnoten in stukken gehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1tl sumak
  • 1/2tl cayenne
  • Zeezout en zwarte peper 
  • Sap van 1/2citroen
Ingrediënten voor de afwerking:
  • 100g Griekse yoghurt
  • 70ml granaatappelmelasse of alternatief appelazijn
  • de pitjes van een halve granaatappel
Recept:
  • Bestrijk de aubergineplakken aan beide kanten rijkelijk met olijfolie en gril ze zo’n 3 minuten aan elke kant in een grillpan om een middelhoog vuur. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
  • Doe walnoten  in een foodprocessor en hak ze. Er mogen wel nog wat stukjes inzitten! Meng walnotenmengsel met de geitenkaas; de kruiden (hou een deel over voor de afwerking) look, sumak, cayennepeper en citroensap. Roer tot je een egaal mengsel bekomt.  Kruid naar smaak met peper en zout. 
  • Schep ongeveer 1el van het geitenkaasmengsel op het breedste gedeelte van elke afgekoelde plak aubergine en rol op.
  • Dresseer de rolletjes op een schaal of bord en plaats in de koelkast. Je laat ze best minstens een halfuur opstijven. 
  • Doe de yoghurt in een kommetje en meng met de melasse of azijn. Kruid met wat zwarte peper. Besprenkel de auberginerolletjes met de dressing en werk af met verse kruiden en granaatappelpitjes.
  • Serveren en genieten!

 

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

auberginerrolletjes kerst kerstavond kerstmenu gegrilde aubergine geitenkaas walnoten granaatappelpitten hapje amuse goestjes

 

Sabrina Ghayour -FEASTS – ISBN  9789461431806 – Uitgeverij Good Cook

1 gedachte over “Auberginerolletjes gevuld met kruidige geitenkaas & walnoten”

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.