karnemelkstampers chef patat feestelijk voorgerecht kerstmenu goestjes jozefien ryckx karnemelk puree

Feestelijke karnemelkstampers, het winnende recept van Chef Patat!

De karnemelkstampers van Chef Patat

Oh ow! Of is het ho ho ho? Kerst nadert met rasse schreden intussen. Tijd dus om hier een tandje bij te steken en mijn favo voorgerecht voor de feestdagen met jullie te delen. Het is een klassieker die ik in een Goestjes-jasje stak. En het is tevens ook het recept waarmee ik de leuke wedstrijd Chef Patat won! Die wedstrijd georganiseerd door Vlam en Lekker van bij Ons won ik een aantal weken geleden met dit recept voor deze feestelijke karnemelkstampers. In die wedstrijd nam ik het o.a. op tegen Carla van Mijn Puur Leven en Evelien van de blog Good Food, Good People, Good Times. Benieuwd hoe het eraan toe ging? Dat zie je in de onderstaande video!

Op aanvraag

Uiteraard ben ik trots op mijn titel van Chef Patat! Als kleindochter van een aardappelhandelaar is het natuurlijk niet te verwonderen dat ik een enorme voorliefde heb voor deze knol. Hoewel de patat de laatste jaren wat van de voorgrond is verdwenen en we zeker niet elke dag meer aardappeltjes op ons bord hebben zijn we wel creatiever dan ooit met de aardappel! Daarom ook stak ik dit aloude recept voor karnemelkstampers in een nieuwer en feestelijker jasje. Op algemene aanvraag van de aanwezigen tijdens de Chef Patat wedstrijd deel ik met plezier nog eens het recept voor deze heerlijke aardappelmaaltijd! En waarom niet als voorgerecht tijdens de feestdagen die er zitten aan te komen?

karnemelkstampers chef patat feestelijk voorgerecht kerstmenu goestjes jozefien ryckx karnemelk puree

karnemelkstampers chef patat feestelijk voorgerecht kerstmenu goestjes jozefien ryckx karnemelk puree

Een feestelijk voorgerecht

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je gasten een reuzenportie van deze overheerlijke puree gaat serveren, maar als je deze karnemelkstampers in een klein kommetje doet en serveert met hemelse pralines van prei, oude brokkelkaas en wat geroosterde hazelnoten heb je wel een lekker winters en feestelijk voorgerechtje. In mijn hoofdgerecht laat ik vervolgens de aardappelen weg, want anders is het inderdaad wat van het goede te veel. Over dat hoofdgerecht in een volgende post later deze week meer! 

karnemelkstampers chef patat feestelijk voorgerecht kerstmenu goestjes jozefien ryckx karnemelk puree

Een Goestjes klassieker in een nieuw jasje

Het is trouwens niet de eerste keer dat ik een recept voor karnemelkstampers op mijn blog post. Een aantal jaren geleden in de verre begindagen deelde ik ook al een recept voor karnemelkstampers met jullie. Toen, met gepocheerd eitje en garnaaltjes. Denk je dat je dat lekkerder zal vinden? Klik dan hier voor dit vintage Goestjes recept. Benieuwd naar mijn nieuwe Chef Patat versie? Scroll dan verder naar onder! 

karnemelkstampers chef patat feestelijk voorgerecht kerstmenu goestjes jozefien ryckx karnemelk puree

Recept feestelijke karnemelkstampers met gekaramelliseerde prei:
Ingrediënten (voor 6 à 8 porties):
  • 10-tal bloemige aardappelen
  • 1/2l karnemelk
  • 2 el bloem
  • 200g boter
  • Zeezout & zwarte peper
  • 3 prei (we gebruiken vooral het wit)
  • 4el hazelnoten
  • 3el olijfolie
  • 100g oude brokkelkaas of parmezaan
Recept:
  • Rooster de hazelnoten in een antifkleefpan. Doe dit op een gemiddeld vuur en hou de noten in de gaten want ze kunnen snel aanbranden.
  • Als de noten lichtbruin zijn verwijder ze dan van het vuur, laat even afkoelen en hak fijn.
  • Snijd de prei in ringen van ongeveer 1/2cm. Spoel ze indien nodig voorzichtig onder de kraan en dep droog met keukenpapier.
  • Smelt ong. 50g van de boter in een anti-kleefpan. Voeg de olijfolie en een scheutje water toe. Leg de preiringen er in en kruid met peper en zout.
  • Laat de preiringen zacht en geleidelijk aan karamelliseren op een gemiddeld tot laag vuur. Dit kan ongeveer 40min à 1u duren.
  • Draai na ong. 25min de preiringen één voor één om. Als je ziet dat er te weinig vocht in de pan is voeg dan nog een beetje water toe.
  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn.
  • Meng 1/4de van de karnemelk in een kommetje met de bloem. Roer goed zodat er geen klontertjes zijn.
  • Breng de rest van de karnemelk al roerend aan de kook. Let op, dit kan heel makkelijk aanbranden!
  • Als de karnemelk kookt, zet het vuur laag en voeg er dan het karnemelk-bloemmengsel aan toe.
  • Breng al roerend en geleidelijk aan weer aan de kook. Laat kort doorkoken.
  • Doe ong. 150g boter in een pan en laat die op een gemiddeld vuur smelten. Het is de bedoeling dat we beurre noissette maken dus laat de boter verder pruttelen tot je een lichtbruine boter krijgt die een heerlijke koekjesgeur afgeeft. Je ziet dan ook kleine lichtbruine stukjes in de boter liggen. Let op dat de boter niet verbrand!
  • Pureer de aardappelen, voeg de pap toe en meng tot je een gladde puree krijgt. Voeg nu het grootste deel van de beurre noisette toe. Laat nog wat over voor de afwerking. Kruid met zwarte peper en (flink wat) zeezout. 
  • Verdeel de puree in kommetjes. Leg er enkele gekaramelliseerde preiringen bovenop. Bestrooi met de fijngehakte hazelnoten en de brokkelkaas in stukjes. Werk af met nog wat beurre noisette.

Smakelijk!

 

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.