Adresje: Souvenir

Enkele weken geleden was het family-dinner time. Plaats van samenkomst: Restaurant Souvenir te Ieper. Uit verschillende bronnen had ik goede dingen opgevangen, maar vooral het feit dat een Ijslander de stap had gezet om in de uiterste westhoek van Vlaanderen een restaurant te beginnen wekte mijn nieuwsgierigheid. Bovendien werkte chef Vilhjalmur Sigurdarson voorheen bij Hertog Jan en In de Wulf – toch niet de minste.Fotor1109144154We komen binnen in een strak maar tegelijk warm Scandinavisch interieur. Veel wit, ruw hout, designstoeltjes – het type interieur waar ik zelf wel in wil wonen (wordt aan gewerkt!). Gastvrouw Joke Michiel ontvangt ons hartelijk en geeft duiding bij de kaart. Er is een vast menu van 5 gangen waarbij je naar keuze kan afwijken met een tussengerechtje, kaasbordje of extra dessert.  We beginnen met een aperitief. Omdat het niet altijd gin moet zijn kiezen we voor Roomer-tonic. Daarbij krijgen we twee amuses voorgeschoteld: Snijboon met geroosterde zaden en Ravioli van butternut en appel. Het ene knapperig zacht zoutig, het andere smeuïg en fris van smaak. Alleen jammer dat er geen derde amuse kwam. We merken wel meteen dat  Sigurdarson duidelijk  seizoensgebonden kookt. Bovendien werkt hij samen met lokale producenten en boeren – dus we proeven de pure Westhoek op ons bord.

voorgerechtenIn het eerste voorgerecht zitten heel wat van mijn favoriete smaken vervat, overgoten met een sausje nostalgie. We krijgen prei (mijn favoriete groente) met karnemelk (doet mij denken aan die heerlijke karnemelkstampers van mijn mama) en brokkeloud (mmm, oude kaas). Om maar te zeggen: dit voorgerecht was collectief likkebaarden. We kozen ervoor om met onze tafel wijn per fles te bestellen. De wijnkaart bestaat uitsluitend uit biologische wijnen, maar die moeten zeker niet onder doen. De sommelier hielp ons een handje bij het uitkiezen van de juiste wijnen en die vielen telkens goed in de smaak.

tussengerecht hoofgdgerecht

Het tweede voorgerecht is schelvis met radijs. Daarna volgt het tussengerecht van coquille met appel en rammenas. Twee lekkere visgerechtjes, mooi gepresenteerd en verrassend van smaak. Daarop volgend wordt ons een 100% groentegerecht voorgeschoteld: Spruitjes en brassica. We krijgen diverse soorten kool, zeer smakelijk klaargemaakt met lichte toetsen van mosterd. Kool op zijn best! Zelfs mijn broer die normaal geen fan is van spruitjes en konsoorten is bekeerd. Het hoofdgerecht van Brasvarken, knolselder en hoorn des overvloeds is een succes. Volgens mijn papa zelfs het beste stukje varkensvlees dat hij ooit gegeten had! Het was inderdaad zeer mals, perfect gebakken en uiterst smaakvol in combinatie met de herfstgroenten.

bonheurToen kwam er nog toetje. Vaak ben ik geneigd om het zoete dessert in te ruilen voor een bordje kaas. Maar niet in dit geval. De verrassende combinatie van peer, venkel en zuring moest ik proberen. Man, daar heb ik geen spijt van gehad! Een superlekker dessert – perfect samenspel van zoet en zuur- ik krijg er spontaan het water van in de mond als ik eraan terugdenk. We sloten dit prachtige maal af met een koffie en daarbij nog wat snoeperijtjes. Er werd bijna gevochten voor de laatste homemade chokotoff!

RegionDe ingrediënten waar de Scandinavische chef mee werkt zijn eenvoudig en puur. Wat hij ermee doet verrassend , smaakvol en authentiek.  “Le Bonheur n’est pas une expérience, c’est un souvenir.” Wij houden alvast aangename souvenirs over aan een heerlijke  en gezellige avond in Ieper. Een verrijking voor West-Vlaanderen en zeker een aanrader voor iedereen aldaar en ver erbuiten. Niet te verwonderen dus dat Souvenir gisteren werd verkozen tot Gault Millau ontdekking van het jaar!

Souvenir  / Surmont de Volsberghestraat 12 / Ieper / www.souvenir-restaurant.be 

 

1 gedachte over “Adresje: Souvenir”

  1. Pingback: tartaar van zalm met rammenas | Goestjes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.