fbpx
Dinnertime Inspiratie Recepten

Pizza met vijg & gorgonzola + ik geef een kookboek weg!

3 november 2017

Ik ben een boekenwurm. Jip, ik ben zo iemand die altijd een boek aan het lezen is. Als kind al zat ik constant met mijn neus in een boek. Ik hou van verhalen, van in een ander wereld duiken, van in iemand anders hoofd te kruipen. Ik ga er ook helemaal voor als ik in een boek zit. Vaak betrap ik mezelf dat ik aan het mijmeren of fantaseren ben over het boek dat ik aan het lezen ben. Zeer zeker een boekenwurm dus. De boekenbeurs staat dan ook al voor zolang ik mij kan herinneren met stip in mijn agenda genoteerd.

Pizza met vijg jozefien ryckx goestjes elvea salie ui italia al pomodoro

Mijn focus is met de jaren wat verschoven. Ik lees nog steeds heel veel romans (check gerust even mijn goodreads profiel), maar ik koop intussen ook kookboeken bij de vleet. Tjah, die heb ik toch nodig om inspiratie op te doen zeker? En oh boy, wat is er een overvloed aan kookboeken! Niet simpel om daartussen de juiste uit te kiezen. Wil je daar graag een beetje hulp bij? Dat kan! Ik verstuur maandelijks een nieuwsbrief Food For Inspiration aan iedereen die geabonneerd is op Goestjes. Dus doe dat even heel snel hier in de rechterkolom en dan ontvang je maandelijks een nieuwsbrief waarin ik je inspireer met mijn favoriete kookblogs en kookboeken!

Eén van de kookboeken die ik ontdekte is het kookboek dat ik ook mag uitdelen, juj!!! Het is het boek Italia al Pomodoro dat in samenwerking met Elvea door uitgeverij Lannoo werd uitgegeven. 

Ik werd door Elvea uitgenodigd om op de boekenbeurs een kookdemonstratie te geven met een aantal recepten uit hun kookboek. In avant première kreeg ik het kookboek toegestuurd en mocht er enkele van mijn favoriete recepten uit kiezen om voor het publiek op de boekenbeurs klaar te maken.

Pizza met vijg goestjes jozefien ryckx italia al pomodore elvea recept tomaat

Pizza met vijg italia al pomodoro jozefien ryckx goestjes elvea

Ik koos voor echte Goestjes recepten. En dat zijn in de eerste plaats lekkere gerechten die vooral niet al te veel moeite vragen. Intussen heb ik vorig weekend al een demonstratie achter de rug. Ik liet er het publiek kennis maken met het verrukkelijke recept voor panzanella, dat is een Italiaanse salade op basis van tomaat (uiteraard!), geroosterde paprika, komkommer en heerlijk krokante homemade croutons.  

pizza met vijg panzanella italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

En ik liet ze ook mee genieten van deze zalig herfstige pizza met vijg, gekarameliseerde rode ui en gorgonzola. Ik koos er dit recept heel speciaal uit omdat het zo goed past bij deze tijde van het jaar. Vijgen zijn nu volop te verkrijgen en ze zijn bovendien zo lekker en zo schoon!

Pizza met vijg rode ui salie gorgonzola elvea pizza a casa italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

Goesting gekregen in deze pizza met vijg? Het recept vind je hieronder! Maar nieuwsgierig naar nog meer Italiaans lekkers met tomaatjes? Dan heb ik super goed nieuws!

Want ik mag maar liefst 10 exemplaren van Italia al Pomodoro weggeven! Wil je graag een vroege Sinterklaas dit jaar? Plaats dan hieronder in de comments wat jouw favoriete tomaatjesrecept is! Deze wedstrijd loopt nog tot 8 november, kort daarna maak ik de winnaars van dit prachtige kookboek bekend! 

En trouwens, wil je me graag nog eens aan het werk zien in de keuken van de boekenbeurs? DAT KAN! Zaterdag 11 november sta ik er tussen 10 & 11u nog eens in de potten te roeren!

Pizza met vijg rode ui salie gorgonzola elvea pizza a casa italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

 Pizza met vijg en gorgonzola uit Italia al Pomodoro:
Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 200g bloem
 • 1el olijfolie
 • Een snuifje zout
 • 1kl suiker
 • 20g verse gist
 • 15cl lauw water

Voor de topping:

 • Enkele lepels Elvea Pizza A Casa
 • 1 rode ui
 • 1 el olijfolie
 • 2el balsamico
 • Enkele blaadjes salie
 • 3 verse vijgen
 • 1el pijboompitten
 • 100g gorgonzola 
 • Peper en zeezout
Recept:

Het deeg:

 • Strooi ten eerste de bloem uit op een proper werkblad en maak een kuiltje in het midden. Doe daarna hierin de olijfolie, suiker en een snuifje zout. Los de gist op in het water. Giet die ten slotte bij de bloem. Meng en kneed met de hand tot je een homogeen glad deeg bekomt. 
 • Rol het deeg tot een bol en leg in een kom. Dek af met een handdoek en laat ongeveer anderhalf uur rijzen op een warme plek

De topping:

 • Snijd de rode ui in ringen. Doe de olijfolie in de pan en stoof de ui tot deze licht gekarameliseerd is. Blus met de balsamico en laat nog een minuutje op het vuur staan.
 • Was de vijgen en snijd ze in 8 partjes.
 • Hak de salie fijn

De pizza met vijg:

 • Verwarm daarna de oven voor op 200°
 • Rol eerst het deeg uit met een deegrol op een bebloemd oppervlak. Duw met de hand wat plat tot je de gewenste dikte bekomt. Rol verder uit tot je een mooie platte pizzabodem bekomt.
 • Bestrijk daarna de pizza met enkele lepels pizza a casa. Strooi hierover de fijngehakte salie. Beleg met de gestoofde rode ui en de vijg. Werk ten slotte af met stukjes gorgonzola en de pijnboompitten. Kruid flink met zwarte peper.
 • Bak 10min in de oven. Deze tijd is wat afhankelijk van je oven. Check na 8 min of het nog nodig is om de pizza verder te bakken. Plaats hem ook niet te hoog in de oven zodat de vijgen niet al te snel garen.

Pizza met vijg rode ui salie gorgonzola elvea pizza a casa italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

Pizza met vijg rode ui salie gorgonzola elvea pizza a casa italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

Pizza met vijg rode ui salie gorgonzola elvea pizza a casa italia al pomodoro goestjes jozefien ryckx

 

Misschien vind je dit ook wel leuk?

43 Reacties

 • Wat is jou reactie? Astrid 3 november 2017 at 08:25

  Hallo Jozefien, ik wil graag deelnemen aan de winactie. Ik ben namelijk gek optomaten! Mijn favoriete tomatenreceptje is er eentje van Jamie Olivier dat ik zelf wat heb geüpdatet. Carpaccio van tomaat (bij voorkeur verschillende groottes, kleuren en rassen) met romige burrata en geplette frambozen. Afwerken doe ik met wat frambozenbalsamico, goeie olijfolie en wat rucola. Heerlijk!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 08:39

   Klink super lekker Astrid! Wie weet win je het kookboek! Volgende week maak ik de winnaars bekend!

 • Wat is jou reactie? Caroline Franco 3 november 2017 at 08:27

  Hey Jozefien

  Mijn lievelingsrecept met tomaat is ratatouille. Niet alleen omdat het Frans klinkt maar ook omdat de verse groentjes zo zalig samen passen en een heerlijk geheel maken. Ik kreeg de smaak te pakken door mijn mama die het ons vaak heeft voorgeschoteld. Alleen al de geur van ratatouille doet me smelten.

  Ik zou heel graag het Italiaanse kookboek winnen want mijn vriend en ik zijn hele grote fan van pasta en pizza en ik ben een nog grotere tomatenfanaat. Het bewijs: Bij elk bezoek aan de supermarkt staan minstens drie bakjes kerstomaten in mijn winkelkar die ik nagenoeg eigenhandig verorber.

  Groetjes
  Caroline

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 08:40

   Merci voor je antwoord Caroline! Ratatouille staat hier ook vaak op het menu, superlekker! Volgende week maak ik de winnaars van het kookboek bekend, alvast super bedankt om deel te nemen en veel succes 😉

 • Wat is jou reactie? Kate Van Loo 3 november 2017 at 08:42

  Hoi Jozefien! Mijn man is fervente tomaten boer dus hebben we elke zomer een ton verse heerlijke tomaten uit de serre! Favorieten zat, die van Stijn is gazpacho en van mezelf tomaatjes-courgette-ricotta-kruiden taart met een bladerdeeg bodem. Op het einde van het seizoen doe ik al eens zot en maak ik confituur van tomaatjes maar dat staat nog niet helemaal op punt. Een kookboek met focus op pomodori is hier dus super welkom! Groetjes

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 08:58

   Oh al helemaal geïnspireerd door je al je favo tomaatrecepten! Ik wil nu tomatenconfituur maken 🙂 Merci voor je antwoord en binnenkort maak ik de de winnaars bekend!

 • Wat is jou reactie? Nike 3 november 2017 at 09:02

  Zonder twijfel melanzane alla parmigiana. Culinair orgasme, elke keer weer!
  Al kan je me ook altijd verleiden met een doodsimpele, maar verrukkelijke pasta al pomodoro. Kortom, veel hartjes voor de cucina povera!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 09:05

   Hoi Nike, die melanzane heb ik even moeten opzoeken: en waw ziet dat er overheerlijk uit! Aangezien ik zot ben van tomaatjes en aubergine moet ik deze dringend een uitproberen!!! Bedankt voor je deelname!

 • Wat is jou reactie? Evelien 3 november 2017 at 09:19

  Hey Jozefien, een van mijn favorieten is Melanzana alla Parmigiana, een ovenschotel met aubergines en mozzarella (zie https://goodfoodgoodpeoplegoodtimes.com/2016/08/19/italiaans-dineetje-veggie/ voor het recept).

  Ik gebruik trouwens altijd de hele gepelde tomaten van Elvea voor mijn tomatensauzen (behalve in de zomer, wanneer ik er verse krijg uit de tuin van mijn ouders). Ik ben dus zeeeer geïnteresseerd in dit boek! Fingers crossed ?

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 09:20

   Hey Evelien, merci voor je reply! Wel voila, nu heb ik meteen ook het recept voor die alom geprezen Melanzana! Ik kan niet wachten om dat eens uit te proberen 🙂

 • Wat is jou reactie? ElsS 3 november 2017 at 09:20

  Hier ook zwaar fan van tomatenrecepten. Voorlopig ook het enige wat we zelf kweken op ons terras én dit jaar zelfs enkele ‘wilde’ planten in de tuin 😉 Salade caprese (al dan niet aangevuld met avocado) is hier een van de favoriete snelle receptjes (plus de tomatensoep van mijn papa met Italiaanse tomaten van eigen kweek). Een tomatenkookboek zou hier zeker vaak uit de kast komen ?

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 09:22

   Niets boven een goeie caprese Els! Ook hier verschijnt die geregeld op ons bord, al dan niet met avocado. Ik gebruik soms burrata in plaats van mozzarella, super lekker! Thanks voor je bijdrage 🙂

  • Wat is jou reactie? Jozefien 16 november 2017 at 17:42

   Hoi Elss je hebt gewonnen! Stuur je een mailtje naar jozefien@goestjes.be met je adres? Thanks!

 • Wat is jou reactie? Ellen 3 november 2017 at 09:27

  Super mooie foto’s bij je blog! Ik slaag er meestal enkel in foto’s te nemen waarbij het eten lekkerder is dan het eruit ziet 🙂 favo tomaat receptje: lasagne met pompoen (en tomaten ofc) & ricotta. Maar meer receptjes zijn altijd welkom natuurlijk!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 09:40

   Merci Ellen! Ja mooie foto’s maken van lekker eten – dat is nogal mijn ding. Maar altijd leuk als je merkt dat je inspanningen ook geapprecieerd worden! Lasagne met pompoen, tomaatjes en ricotta klinkt als iets dat ik zelf ook zou maken. Bedankt voor de tip en binnenkort misschien inderdaad een tof kookboek erbij vol lekkere tomatenreceptjes 🙂

 • Wat is jou reactie? Charlotte Laigneil 3 november 2017 at 09:30

  Tarte tatin met kerstomaatjes en geitenkaas. Heeeerlijk! ? https://15gram.be/recepten/tarte-tatin-van-kerstomaat-met-geitenkaas

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 09:41

   Tarte tatin + geitenkaas + tomaatjes, dat klinkt inderdaad om duimen en vingers bij af te likken! Bedankt voor je comment Charlotte, wie weet win jij een het kookboek Italia al Pomodoro 🙂

 • Wat is jou reactie? Siozn Eva 3 november 2017 at 09:40

  Mijn favoriete tomatenrecepten… deze met de tomaten van mijn 92-jarige grootmoeder uit de moestuin. Heerlijke ouderwetse tomatensoep maar met ossenstaart, want dar geeft net die smaak. Of gewoon je tomaten snijden in blokjes met wat olijfolie, witte wijnazijn, balsamicostroop, peper, zout, look zn basilicum op een toastje van ciabatta met buffelmozarella. Simpel maar o zo heerlijk. Help ik heb al weer honger!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 13:21

   Thanks voor je antwoord Eva! Dat recept van je oma klinkt overheerlijk! Recepten van de oma’s zijn altijd de beste!

 • Wat is jou reactie? Karen 3 november 2017 at 10:58

  Goh, je kan zoveel lekkere dingen maken met tomaten. Pas nog risotto met witte wijn gemaakt, met stukjes tofu, verse spinazie, tomaten in blokjes en goed veel basilicumblaadjes. Lekker! Een andere favoriet om heerlijk van op te warmen is rijst met rode curry, kokosmelk, tomatenblokjes, wortelen, erwten, kikkererwten, bloemkoolroosjes. Maar meer inspiratie is natuurlijk altijd welkom 😉

 • Wat is jou reactie? Annelien 3 november 2017 at 11:04

  Hey Jozefien, voor mij een bruschetta met olijfolie, zomerse coeur de boeuf tomaten in blokjes en op smaak gebracht met een rood ajuintje, mozzarella, balsamico en wat pecorino erover. Misschien nog een blaadje rucola. Dan smaak je de tomaat heerlijk puur en sappig, yummy! Onze dagelijkse maaltijd op vakantie in Italië. Al kan ik me in de winter ook helemaal vinden in de melanzana alla parmigiana 🙂 Of een heel eenvoudige tomatensaus met spaghetti. Of lasagna. Of… 🙂

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 13:24

   Die bruchetta’s klinken als pure zomer op ons bord! Ik ga volgende week naar Italië – wie weet krijg ik deze wel voorgeschoteld! ☺

 • Wat is jou reactie? Ann-Sophie 3 november 2017 at 13:03

  Mmmh ik ben gek van tomaten… zo gek dat we vorig jaar een serre kochten en nu zelf allerlei leuke en lekkere variëteiten zelf kweken. Zalig experimenteren in de moestuin. Een favoriet tomatenrecept kiezen is dan ook heel erg moeilijk… op zomerse dagen eten wij wel elke dag tomaat :). Enfin om er toch eentje op te noemen kiezen we voor een heerlijk snelle pasta: alla puttanesca… al zitten tussen bovenstaande reacties zeker ook enkele van onze favorieten 🙂

  • Wat is jou reactie? Jozefien 3 november 2017 at 13:25

   Ooh zo leuk, je eigen tomaatjes! In de zomer is dat inderdaad elke dag feest op je bord! Merci voor je reply Ann-Sophie!

 • Wat is jou reactie? Cristelle 3 november 2017 at 18:25

  Ingelegde kerstomaatjes als aperitiefhapje. Een mengsel maken van sherryazijn, honing, vanillestokje, look. De,juiste verhoudingen ken ik niet van buiten (wegens op reis Valencia). Gepelde kerstomaatjes hierin even opkoken. In bokalen gieten en goed afsluiten. Heerlijk als aperohapje.

  • Wat is jou reactie? Jozefien 6 november 2017 at 16:12

   Oooh waw, klinkt echt heerlijk! Een ideetje voor volgende zomer met de verse tomaatjes van nieuwe oogst! Hartelijk bedankt voor je inspiratie en deelname Christelle. Volgende week maak ik de winnaars van het kookboek bekend!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 16 november 2017 at 17:49

   Hoi Christelle! Je hebt gewonnen! Stuur je een mailtje naar jozefien@goestjes.be met je adres? Thanks!

 • Wat is jou reactie? Cynthia Oosterlinck 3 november 2017 at 21:20

  Hmmm… bij bijna al mijn favoriete recepten komen er tomaatjes aan te pas! Een simpele tomatentaart met een bladerdeeg en een beetje pittige mosterd, verse ketchup met kerstomaatjes uit eigen tuin of ragu à la napolitana (Italiaans stoofpotje met rundsvlees, ribbetjes, worstjes, basilicum en heeeel veeeel tomaten). Maar er is altijd plaats voor een nieuw toprecept met tomaten! Zoals die pizza met vijgen, mmm! Of eentje uit het boek?! #fingerscrossed

  • Wat is jou reactie? Jozefien 6 november 2017 at 16:14

   Verse ketchup, dat moet ik toch ook eens uitproberen! En ja, deze pizza is echt een aanrader hoor. Veel toffe recepten in het kookboek, volgende week maak ik de winnaars bekend! Veel succes 🙂

 • Wat is jou reactie? Isabelle 3 november 2017 at 23:33

  Hey Jozefien! Ik ben grote fan van tomatentaart. Zo simpel maar o zo lekker. Bladerdeeg als bodem in een taartvorm, daarop een dun laagje mosterd met daarboven de tomaten dakspansgewijs zoals bij een appeltaart. Wat afkruiden, evt wat gruyere boven en dan in de oven! Klaar is kees! Fantastisch snel en lekker!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 6 november 2017 at 16:14

   Klinkt heerlijk & eenvoudig Isabelle, just how I like it! Merci voor je inspiratie 🙂

 • Wat is jou reactie? Inge Maes 4 november 2017 at 12:15

  Mijn toppertje blijft nog steeds tarte tatin van tomaatjes met balsamico….

 • Wat is jou reactie? Vandersmissen 4 november 2017 at 22:17

  De tomatenroomsoep van mijn mama. Deze wordt altijd gemaakt met kerst. Eerst wordt de bouillon gemaakt van een echt stuk soepvlees van een rund dat op onze boerderij groot is gebracht. Er kruipt best veel tijd in , we gebruiken een roux om te binden en tabioca om het af te werken maar is steeds een winner!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 6 november 2017 at 16:15

   Bedankt voor je deelname! En een huisgemaakte tomatenroomsoep, welke soep kan daar nu aan tippen?

 • Wat is jou reactie? patricia 5 november 2017 at 18:53

  Hallo Jozefien,
  Ik maak graag een saus van de zelf gekweekte tomaten die ik krijg van mijn dochter ,die is heel simpel maar wel heel lekker. .Een fijngesneden sjalotje aangestoofd in olijfolie , de gepelde en ontpitte tomaten, wat verse kruiden en wat zwarte peper uit de molen.Een beetje laten garen tot je een mooie saus krijgt, daarbij geef ik graag een met spinazie gevuld pladijsfiletje en een krielpatatje.Ik heb er iedere keer succes mee !!!

  • Wat is jou reactie? Jozefien 6 november 2017 at 16:10

   De simpelste recepten gemaakt met topingrediënten zijn meestal de beste! Bedankt voor je inspiratie Patricia. Net pladijsjes gekocht – misschien maak ik ze wel eens op deze manier klaar!

 • Wat is jou reactie? Xana 6 november 2017 at 08:41

  Hoi Jozefien

  Ik doe ook graag mee aan de winactie. Gelokt door dat heerlijke pizza met vijg en gorgonzola kwam ik op je blog terecht ?. Mijn favoriete receptje met tomaten is er eentje van Pascale Naessens, een ovenschotel met dikke plakjes tomaat, courgette, aubergine en mozzarella met daarover balsamico azijn en pijnboompitten en wat kerstomaatjes on top, smullen maar!

 • Wat is jou reactie? Stephanie Vandenbroucke 7 november 2017 at 20:08

  Ik ben helemaal geen keukenprinses, maar maak wel vaak iets met zongedroogde tomaatjes, makkelijk en super lekker ! In een salade, in een pasta met gandaham, bij een stukje witte vis.

 • Laat een reactie na

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.