Op zoek naar extra inspiratie voor de feestdagen? Wat denk je van een traag gegaarde eendenbout met puree van zoete aardappel en gepofte veenbessen? Of feestelijke karnemelkstampers met preipralines als voorgerecht? En deze rolletjes van geroosterde aubergine gevuld met walnoten en kruidige geitenkaas als een schitterend feestelijk hapje? Goestjes inspireert je graag!
Een bruingrijze glibberige waterslang met kleine kraaloogjes, vies dier zou je denken. Maar eens in de toog van de viswinkel is paling niet te versmaden. Het is een veelzijdige vis, die lekker is in alle mogelijke bereidingen: gestoofd, in het groen, in de room of gerookt.
In dit hapje combineer ik de iewat vette, ziltzachte smaak van gerookte paling met de verfrissende smaken van venkel en groene appel. Het is een makkelijk hapje, fris van smaak, dat elkeen kan bekoren.
Benodigdheden 12 hapjes:
- 2 gerookte palingbuikjes
- 1 groene appel
- 1 venkel
- 1 halve citroen
- roze peperbollen
- dille (vers of gedroogd)
Schil de appel en snijd deze in blokjes met een diameter van ongeveer een halve centimeter. Doe hetzelfde met de venkel. Voeg de blokjes bij elkaar en meng. Giet er een weinig citroensap over. Dit zorgt niet alleen voor een zure toets (die fameuze aciditeit), maar zal er ook voor zorgen dat de appel niet verkleurt. Kruid af met dille en roze peperbollen (van elk ongeveer een theelepel). Meng en verdeel deze tartaar over je aperitieflepeltjes.
Verdeel de gerookte paling in gelijke stukken van drie à vier cm, drapeer ze over het venkel-appel mengsel. Serveer met de glimlach en geniet van de vele complimenten over je fabuleuze kookkunsten.