fbpx
Aperotime Lunchtime Recepten

Goddelijk gevulde vijgen uit Modena

5 oktober 2015

Vijgen, daar zijn ze weer! Deze prachtige vrucht is fluweelzacht, korrelig en zoet aards van smaak en je kan er verdomd heel wat mee doen. Tis gewoon een snoepje voor tussendoor, een ander fruitje voor in je overnight oats, ideaal in een slaatje oftewel gewoon als lekkere appetizer of voorgerecht zoals in dit recept. Het was de gastvrouw van onze B&B in de streek Modena die me leerde hoe ik deze goddelijk gevulde vijgen moest klaarmaken. Andrea bezorgde ons een absolute topavond door voor ons een onvergetelijk puur Italiaans maal op tafel te toveren. En ja, gezien in die streek de traditionele aceto balsamico zijn oorsprong vindt kon dit heerlijke goedje niet ontbreken op het menu.
labuca aceto balsamico di modena b&b italië emiglia romagna recept goddelijk gevulde vijgen Mauro, de man van Andrea had op zolder een eigen aceteria – ofte een plaats waar aceto balsamico wordt gemaakt. Hij vertelde me met blinkend oogjes over het proces van balsamico maken en de tradities die er rond heersen. Vers geperst druivensap wordt boven een vuur tot de helft ingekookt. Eens afgekoeld wordt dit sap in een groot houten vat gedaan. Na een jaar in het grootste vat wordt het sap overgegoten in een iets kleiner vat. Herhaal dit zo’n vijftien jaar aan een stuk en je eindigt  met een  klein vatje tradionele stroperige aceto balsamico di Modena.
ingredienten brunch lunch apetizer vijg met ricotta en balsamico pancetta

Zo goed als elke familie in de streek heeft er op zolder zijn eigen aceteria. De vaten ‘batterij’ worden van vader op zoon doorgegeven en hoe ouder de vaten – hoe beter de smaak uiteraard. Waarom op zolder hoor ik je denken? Wel om aceto balsamico te verkrijgen zijn de temperatuurschommelingen van supergroot belang. De warme  zomers zorgen voor een geconcentreerde smaak, de zuurtegraad en de zoetheid, door de koude winters krijgt balsamico zijn helderheid. In de mildere herfst en lente kan de balsamico rustig fermenteren.Recept voor goddelijk gevulde vijgen uit modena met balsamico pancetta en pijnboompitten, balsamicoVolgens Mauro allemaal niet zo heel moeilijk. Eén keer per jaar de balsamico van vat vergieten – en dan maar wachten. Héél lang wachten. Eens je weet hoeveel geduld en traditie echt balsamico vraagt kan je niet anders dan dit topproduct met het nodige respect te behandelen. Ik gebruik het flesje dat ik bij Mauro en Andrea kocht dan ook als was het vloeibaar goud – met heel veel mate! Echte traditionele aceto balsamico is redelijk prijzig. Een mooie vervanger is condimento di balsamico of wat ingekookte balsamicoazijn. goddelijk gevulde vijgen uit modena - goestjesServeer dit recept als stevig aperitiefhapje, of met wat rucola erbij als voorgerecht of brunchgerecht. Smakelijk!

Goddelijk gevulde vijgen uit Modena
Write a review
Print
Ingredients
 1. 4 vijgen
 2. 200g ricotta
 3. 8 sneetjes pancetta di parma
 4. handjevol pijnboompitten
 5. enkele druppels tradionele aceto balsamico di Modena
Instructions
 1. maak kruisgewijs een insede in de vijgen
 2. vul met 1 el ricotta
 3. wikkel hierrond de pancetta
 4. besprenkel met een beetje traditionele aceto balsamcico di Modena
 5. plaats 20 min in de oven op 180°
 6. rooster de pijnboompitten
 7. werk de vijgen af met de pijnboompitten en serveer
Goestjes https://www.goestjes.be/


Misschien vind je dit ook wel leuk?

1 Reactie

 • Wat is jou reactie? Carolien - On a Healthy Adventure 14 oktober 2015 at 08:53

  Ooh, dit ziet er zo lekker uit! Om vingers van af te likken 😉 Dat ga ik snel zelf eens maken.

 • Laat een reactie na

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.