goestjes gehaktballen tomantensaus champignons puree aardappel en bloemkool

Gehaktballetjes in tomatensaus met puree van aardappel en bloemkool

Elke dag weer eens een gerecht uit onze mouw schudden, het blijft toch een challenge naar wat ik hoor waaien. En ja, al goed en wel quinoa en halloumi kennen we ondertussen al, maar zo ne keer een klassiek Vlaams simpel gerecht, dat willen we ook wel op ons bord, toch? Zoals deze gehaktballetjes in tomatensaus!

Voor mij zijn gehaktballetjes in tomatensaus toch wel pure nostalgie. Als kind mochten we telkens op onze verjaardag kiezen wat we gingen eten. Die gehaktballetjes aten we steevast op de verjaardag van mijn broer. Toen hij onlangs eens bij mij kwam eten heb ik dan nog maar eens die ballekes voor hem klaargemaakt. Blij als een kind, maar dan wel een van 33 jaar.

De puree voor erbij is een mix van patatjes en bloemkool. Zo sluipen er toch nog wat extra groentjes in dit gerecht. We gebruiken in principe een halve bloemkool. Ik raad aan om dit gerecht dubbel klaar te maken, zo kan je een portie invriezen en heb je alvast nog eens een noodmaaltijd klaar voor als je echt geen zin of tijd hebt om te koken. Doe je dit niet dan kan met de resterende bloemkoolhelft eventueel deze heerlijke pasta pesto met bloemkoolkrokant klaarmaken!

PS: Omdat ik vaak hoor dat het zo lastig is om elke week opnieuw kookinspiratie te vinden maakte ik een volledig weekmenu met handige boodschappenlijst. Zo hoef je maar 1 keer naar de winkel en heb je alles in huis om elke dag vers te koken! En alle recepten in dit weekmenu nemen niet langer dan een halfuur in beslag om klaar te maken!


Gehaktballetjes in tomatensaus met puree van bloemkool en aardappel

Ingrediënten voor 2 personen

Voor de gehaktballetjes in tomatensaus:

  • 300 à 350 g gemengd gehakt
  • 2 eetlepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels gedroogde rozemarijn
  • Olijfolie
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 2 tenen look, fijngehakt
  • 250 g champignons
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 400 g passata

Voor de puree:

  • 1/2de bloemkool
  • 4 à 5 aardappelen
  • Nootmuskaat
  • Scheutje melk
  • Klontje boter

Recept:

1.Doe het gehakt in een mengkom. Voeg peper en zout toe en 1 eetlepel tijm en rozemarijn. Meng en draai er balletjes van.

2.Doe wat olijfolie in een stoofpot. Stoof er de sjalot glazig in. Voeg de look toe, roer even en leg dan de balletjes in een hete pan. Kleur ze mooi aan gedurende ongeveer 2 minuten aan elke kant.

3.Snijd de champignons in plakjes en doe bij de balletjes. Kruid met peper en zout. Voeg na 2 minuten de tomatenpuree toe, meng even en doe er dan ook de passata bij. Kruid met de rest van de tijm en rozemarijn.

4.Verdeel de bloemkool in roosjes, schil de aardappelen en snijd in blokjes. Breng de bloemkool samen met de aardappelstukjes aan de kook in gezouten water. Kook ongeveer 10 minuten tot alles gaar is.

5.Giet af en pureer met een pureestamper of passevite. Voeg wat melk en een klontje boter bij de puree. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer de puree met de balletjes en de saus. Smakelijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.