Fazantenborstfilet met saus van witte porto, gekonfijte raapjes en pommes duchesse

23 december 2019
fazantborst raaapjes pommes duchesse

Voor mij heeft fazant altijd een extra feestelijke touch, want het was immers ook het hoofdgerecht op ons huwelijk drie jaar geleden. We trouwden in december, dus we gingen al richting de feestperiode. Als ik mij niet vergis werden er ook toen heerlijke gekonfijte raapjes bij geserveerd. Een echt feestelijk gerecht dus dat menig tafelgenoot zal bekoren. En die saus, ik beloof je, die saus is van de beste die je ooit zal gegeten hebben!

Fazantenborstfilet met saus van witte porto, gekonfijte raapjes en pommes duchesse

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 fazantenborstfilets EXCELLENCE ®
  • 1 kg pommes duchesse EXCELLENCE ®
  • 1 bot raapjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 sjalot
  • 40 cl witte porto PATRICIO ®
  • 1 kl dijonmosterd REGALO ®
  • 300 ml gevogeltefond EXCELLENCE ®
  • 1 blokje vetarme groentebouillon PORTLAND ®
  • 125 ml room MELRO ®
  • 110 g artisanale zachte boter MARC GUISELIN ®
  • 1 takje verse biotijm
  • 1 takje verse biorozemarijn
  • enkele blaadjes verse platte peterselie
  • peper PORTLAND ®

Bereiding

  • Ontdooi de fazantenborstfilets.
  • Verdeel de gewassen raapjes in hapklare partjes. Meng 1 blokje groentebouillon met 2 dl water en doe er 50 g boter bij. Zet op een gemiddeld vuur en voeg de raapjes toe als het mengsel pruttelt. Gaar boterzacht gedurende 10 minuten en giet af.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe 30 g boter in een gietijzeren pot en kleur de fazantenfilets aan, elke kant zo’n 2 minuten. Bak vervolgens 20 minuten in de oven. Haal uit de schaal en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Bak ondertussen de pommes duchesse in de oven zoals vermeld op de verpakking.
  • Doe nog 10 g boter extra in de gietijzeren pot. Hak de knoflook en sjalot fijn. Spoel de tijm en rozemarijn. Stoof de knoflook en de sjalot 5 minuten. Voeg de mosterd toe, blus met porto en laat verdampen. Voeg de fond, de tijm en de rozemarijn toe. Laat inkoken op een laag vuurtje. Doe het braadvocht van de fazantenborstfilets en de room bij de saus. Breng zachtjes aan de kook. Laat al roerend zachtjes sudderen tot de saus voldoende is ingedikt. Haal de saus van het vuur en zeef de stukjes en de kruiden eruit. Doe de saus weer in een pan en zet op een gematigd vuur. Voeg 20 g boter toe en roer met een garde tot de boter gesmolten is. De saus is nu klaar.
  • Snijd de filet in plakjes en bedruip met de saus. Serveer met de pommes duchesse en de raapjes. Werk het bord af met enkele blaadjes gespoelde peterselie en een draai van de pepermolen.

Nog op zoek naar een overheerlijk voorgerecht voor de feestdagen? Check dan zeker dit recept voor croque deluxe met foie gras, kaki en gerookte eendenborst!

Ik creëerde deze post in samenwerking met ALDI, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd. Dit recept vind je ook terug in het gratis wintermagazine dat verkrijgbaar is in je lokale ALDI-winkel.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.