Recepten

Kidsproof kerst: bladerdeegkerstboom met pesto & kippengehaktbal met veenbessenvulling

18 december 2019
kidsproof kerst Aldi goestjes pesto bladerdeeg kerstboom gevulde gehaktbal veenbessen

Als het feest is mogen ook de kids meefeesten! Bij ons was dat vroeger eveneens zo. We waren met een grote familie en wij kinderen kregen onze eigen aparte kindertafel. We mochten dan ook altijd wat langer dan normaal opblijven, kregen lekker eten en maakten er naast een eetfestijn ook vooral een speelfestijn van. Het was altijd superleuk om nog eens samen te zijn met al die neefjes en nichtjes en met z’n allen de boel op stelten te zetten!

Voorlopig zijn de kindjes in onze familie nog wat te klein voor zo’n kindertafel, anders serveerde ik sowieso deze heerlijke kidsproof toppers!

Bladerdeegkerstboom met pesto en kersballen

Ingrediënten (voor 4 kids)

  • 2 vellen bladerdeeg
  • 6 snoeptomaatjes
  • 40 g Parmezaanse kaas D’ANTELLI ®
  • 2 el roomkaas VALBLANC ®
  • 50 g biopijnboompitten TRADER JOE’S BIO ®
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei MAMIE POULE ®
  • 1 dl culinaire olijfolie EL CULTIVADOR ®
  • 1 plantje verse biobasilicum
  • peper en zout PORTLAND ®

Bereiding

  • Pel de knoflook en rasp de Parmezaanse kaas. Spoel de basilicumblaadjes en hak samen met de pijnboompitten, de Parmezaanse kaas, de knoflook en de olijfolie in de blender fijn tot een smeuïge pesto. Voeg indien nodig extra olijfolie toe en kruid af met peper en zout.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Rol een vel bladerdeeg open op het bakpapier. Snijd een kerstboomvorm uit en leg het overschot aan de kant voor later. Besmeer de boom met een laagje pesto en hou de rest aan de kant voor de dipsaus. Rol het andere vel open en leg het op de kerstboom met de pesto. Druk het lichtjes aan zodat je de vorm kan zien. Snijd de bovenste laag bladerdeeg in de juiste vorm en verwijder de randen. Nu heb je een gevulde kerstboom.
  • Verdeel de boom in takken. Snijd aan beide kanten vanaf de stam (laat 1 cm in het midden over voor de stam) repen van 1 cm. Zorg dat de takken evenwijdig lopen. Rol vervolgens de takken op tot spiraaltjes. Snijd uit de rest van het bladerdeeg een ster en leg die op de punt van de boom.
  • Klop een ei los en bestrijk de boom. Bak je kerstboom goudbruin in de oven gedurende 15 minuten.
  • Was de snoeptomaatjes. Halveer er enkele en gebruik ze als kerstboomballen.
  • Maak een dip met de rest van de pesto en de roomkaas Serveer de kerstboom met de dip.

Kippengehaktbal met veenbessenvulling

Ingrediënten voor 4 kids

  • 2 kippenborstfilets TUPELO FARM®
  • 1 ei MAMIE POULE®
  • 2 el tarwebloem ALBONA®
  • 120 ml halfvolle melk MILSA®
  • 100 g veenbessen
  • 5 zoete aardappelen
  • 1 aardappel
  • 1 rode ui
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 30 g suiker MOUNTAIN®
  • 100 g pecannoten TRADER JOE’S®
  • 2 sneden wit toastbrood DÉLIPAIN®
  • 6 el artisanale zachte boter MARC GUISELIN®
  • 4 el culinaire olijfolie EL CULTIVADOR®
  • 1 kl paprikapoeder PORTLAND®
  • 3 takjes verse biorozemarijn
  • peper en zout PORTLAND®

Bereiding

Dag voordien

  • Doe de veenbessen in een kookpot en meng met de suiker en 2 eetlepels water. Laat 5 minuten pruttelen. Voeg meer suiker toe voor een zoetere veenbessenvulling.
  • Verdeel de veenbessen in een ijsblokjesvorm en zet een nacht in de diepvries. Dat is makkelijker om de ballen te maken.

Dag zelf

  • Voor de gehaktballen, ontdooi de kippenborstfilets. Pel de rode ui en hak fijn. Stoof de rode ui gaar in 1 eetlepel boter op een zacht vuur. Pel de knoflook en snijd in grove stukken. Spoel de rozemarijn.
  • Snijd de kipfilet in grove stukken en mix met de rode ui, de knoflook, flink wat peper en zout, de verse rozemarijn en het paprikapoeder in de blender tot gehakt. Doe het kippengehakt in een kom met het ei. Meng en roer er tenslotte ook de bloem onder voor een stevig en smeuïg gehakt. Zet minstens 1 uur in de koelkast. Je kan het kippengehakt ook de dag voordien maken en bewaren in de koelkast.
  • Verdeel het brood in grove stukken en hak in de blender tot broodkruim waar je straks de ballen door wentelt.
  • Verwarm je oven voor op 180 °C en bedek je bakplaat met bakpapier.
  • Neem een grote eetlepel van het gehakt in je hand en druk plat. Leg in het midden een veenbessenijsblokje en vorm dit mooi in tot een bal. Rol de bal door het broodkruim en leg op de bakplaat. Doe zo verder tot al het gehakt is opgebruikt. Bak de gehaktballen voor het serveren 20 minuten in de oven.
  • Voor de puree van zoete aardappel, verwarm de oven voor op 220 °C en bedek de bakplaat met bakpapier. Was de zoete aardappelen grondig. Halveer de 4 zoete aardappelen en rooster ze ongeveer 30 minuten tot ze zacht zijn.
  • Hak 2 uien fijn. Doe 2 eetlepels boter en 2 eetlepels olijfolie samen met 3 eetlepels water in een pan. Doe de uien erbij en laat gedurende een uur traag karamelliseren op een zacht vuur.
  • Rooster de pecannoten 5 minuten op een gemiddeld vuur en hou ze goed in de gaten! Meng geregeld zodat ze niet aanbranden. Laat afkoelen en hak ¾ van de noten fijn in de blender.
  • Doe 3 eetlepels boter in een pannetje. Laat pruttelen tot je een lichtbruine boter krijgt die een heerlijke koekjesgeur afgeeft (beurre noisette). Let op dat de boter niet verbrandt!
  • Haal de zoete aardappelen uit de oven en verwijder de schil. Pureer de zoete aardappel samen met 120 ml melk, de fijngehakte pecannoten en de beurre noisette. Meng er de gekarameliseerde ui door en werk af met enkele geroosterde pecannoten.
  • Voor de sterretjes, verwarm je oven voor op 220 °C en bedek de bakplaat met bakpapier. Schil de zoete aardappel en de aardappel en snijd in plakken van enkele mm dik. Steek met een vormpje sterretjes uit. Bestrijk met 2 eetlepels olijfolie en kruid af met peper en zout. Rooster de sterretjes 12 minuten in de oven tot ze gaar zijn.
  • Dresseer nu de borden. Dresseer een royale schep puree op elk bord. Plaats er een gehaktbal bovenop. Werk het bord af met de sterretjes en serveer aan de kidstafel!

Ik creëerde deze post in samenwerking met ALDI, maar wees gerust alle opinies in dit artikel zijn oprecht en persoonlijk, zoals altijd. Dit recept vind je ook terug in het gratis wintermagazine dat verkrijgbaar is in je lokale ALDI-winkel.

Misschien vind je dit ook wel leuk?

Geen reacties

Laat een reactie na

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.