Een aantal weken geleden werd ik uitgenodigd bij Foodbag hier in Gent. Foodbag levert recepten met ingrediënten aan huis, je weet wel, zoals er nog wel zijn. Het zou je waarschijnlijk verwonderen moest ik de allergrootste klant van Foodbag zijn, want ja ik bedenk zelf graag recepten! Maar ik moet toegeven dat ook ik soms wel eens periodes van minder goesting en inspiratie doormaak. Of dat ik gewoon een drukke week heb en eigenlijk niet zoveel tijd om nog te denken wat we gaan eten, naar de winkel te gaan en alles klaar te maken. En ja, dan heb ik al wel eens Foodbag besteld.
Wat mij telkens opvalt aan de foodboxen van Foodbag is dat er steeds lokale kwaliteitsproducten in de box zitten en dat er ook echt wel voldoende eten wordt voorzien. Goed, voor jullie denken: al goed en wel maar die wordt hier goed betaald om dat te zeggen: wrong! Ik kan oprecht zeggen dat ik Foodbag een kwalitatieve foodbox vind en ik ben nog eens extra fan omdat ze net als ik zowel West-Vlaams als Gents zijn. Dus als je een Foodbag bestelt, dan koop je bij een bedrijf van bij ons dat ook werkt met mensen en producten van bij ons. En persoonlijk vind ik dat wel echt belangrijk.
Zo werken ze onder ander ook samen met Sandra Bekkari, u waarschijnlijk wel bekend. Met haar Sana-methode wil ze mensen helpen om nooit meer te diëten. Foodbag heeft in samenwerking met Sandra een Sana-box op de markt gebracht. Zo kan je gewoon een box vol gezond eten aan je deur laten leveren. Lekker makkelijk als je wat gezonder wil gaan eten maar niet weet hoe daaraan te beginnen. Ik ben in ieder geval van plan om in oktober, zo de eerste weken na mijn bevalling deze box te bestellen. Hoef ik niet naar de winkel en kunnen we toch gevarieerd en gezond eten!
Ik heb al (wie niet?) een aantal boeken van Sandra in mijn boekenrek staan en heb haar intussen ook al een paar keer ontmoet. Ze is telkens supervriendelijk en wat me opvalt is dat ze echt enorm gedreven is in wat ze doet. Een topmadam dus! Toen ik enkele weken geleden bij Foodbag met haar aan tafel zat aten we samen van deze veggie steak tartaar op basis van mozzarella . En ik vond het heerlijk! (En ja, ik schepte wat bij, zij niet ;-)) Ik kreeg ook een gesigneerd exemplaar van haar laatste kookboek mee naar huis (Nooit meer Diëten 4), waarin het receptje voor deze tartaar ook terug te vinden is. Ideaal voor alle preggo’s die net als ik geen rauw vlees mogen eten maar toch eens willen genieten van een zomerse steak tartaar! Of gewoon als veggie alternatief voor de originele brasserieklassieker.
Benieuwd naar het recept? Dat vind je hieronder!
De veggie tartaar van Sandra Bekkari, zoete aardappelfrietjes, gegrilde little gem en veganaise
Ingrediënten
Zoete aardappel frietjes:
- 2 zoete aardappelen, in partjes snijden (met schil)
- Scheutje olijfolie
- Zwarte peper
- (Gerookt) paprikapoeder
- Fleur de sel
Veggie steak tartaar (Naar Nooit Meer Diëten 4, Sandra Bekkari):
- 250g mozzarella
- 1 el balsamico
- 2el goeie olijfolie
- 35g tomatenpuree
- 2x 1tl mosterd
- 1el kappertjes
- Basilicum, gehakt
- Bieslook, gehakt
- 4-tal lenteuitjes
Veganaise
- 100ml sojamelk
- 200ml zonnebloemolie
- 1el azijn
- Sap van 1 citroen
- Snuifje zout
Slaatje met gegrilde little gem
- 2 kropjes little gem, gehalveerd
- Enkele kerstomaatjes
- 1 el geraspte parmezaan
- 1el olijfolie
- 1el balsamico
- Zout & peper
Recept:
- Verwarm de oven voor op 180°. Bedek een bakplaat met bakpapier en verdeel de zoete aardappel op de bakplaat en besprenkel met olijfolie, zwarte peper, paprikapoeder en zout. Meng goed door elkaar en bak gedurende 25 à 30m min in de oven. Schep geregeld eens om.
- Hak de mozzarella in kleine tartaarstukjes. Hak de kruiden, de kappertjes en de lenteui fijn. Meng de mozzarellastukjes met de olijfolie, balsamicoazijn, tomatenpuree, de mosterd, kappertjes, verse kruiden en het sjalotje. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper. Hou koel.
- Doe de sojamelk, mosterd en azijn samen in een hoge pot. Begin te mixen en voeg geleidelijk aan de olie toe. Mix tot je een stevige, gladde massa krijgt. Voeg het citroensap toe en mix nog eens stevig. Kruid met een snuifje zout.
- Was de kerstomaatjes en halveer, breng op smaak met olijfolie en balsamico. Zet een grillpan op het vuur en verwarm de olijfolie. Leg de little gem in de pan en laat zo’n 3min. grillen op een gemiddeld tot hoog vuur. Kruid met peper en zeezout. Leg de gegrilde little gem op een schaal of bord, schik er de kerstomaatjes bij en bestrooi met parmezaan.
- Serveer de tartaar met de zoete aardappelfrietjes, het slaatje van little gem en de veganaise. Smakelijk!