Asperges met frisse limoenpuree en gepocheerd ei

Trend alert!

Lokaal en seizoensgebonden. Twee termen die steeds meer en meer opduiken als we het over onze voeding hebben. Ook restaurants zetten steeds meer enkel producten die in het seizoen zijn op hun kaart. Vaak geven ze je ook een overzicht van waar die ingrediënten exact vandaan komen. Zo vertelt men je met trots welke lokale kaasmakerij de kaas produceerde, welke (bio)boer de groenten levert en waar het vlees op je bord nu juist vandaan komt.

Hyperlokaal

Sommigen gaan er echt wel ver in. Zo heb je in het hoge Noorden van Zweden tweesterrenrestaurant Faviken, gerund door rock-n-roll chef Magnus Nilsson. Zo goed als alles wat deze chef er serveert wordt in en rond het domein van het restaurant geproduceerd. Een behoorlijke uitdaging, zeker als je weet dat de winters er nogal bar zijn. De chef en zijn team halen dus al hun creativiteit uit de kast en gebruiken technieken zoals pekelen, roken en fermenteren om ook in die periode een topmaaltijd met lokale ingrediënten te kunnen serveren.

Hier in ons kleine landje hebben we op dat vlak meer geluk. Het hele jaar door zijn er wel eigen lekkernijen te vinden. Daarom probeer ik zelf ook altijd zoveel mogelijk seizoensgebonden te eten. In eerste instantie omdat ingrediënten zo gewoon op hun best zijn.

Asperges, lekker van bij ons!

En van april tot en met juni hebben we meer geluk dan wie ook. Want dan is er het aspergeseizoen! Witte asperges zijn een pure delicatesse en worden bijna uitsluitend in onze contreien gekweekt. Daarom verwen ik jullie vandaag met een lekker aspergerecept: asperges vergezeld van een frisse limoenpuree met een gepocheerd eitje erbij. Een heerlijk lentegerechtje dat iedereen zal charmeren!

Siemens Jozefien Ryckx Asperges limoenpuree studio goestjes

Asperges met frisse limoenpuree en gepocheerd eitje
Ingrediënten (voor 2 personen)
  • 8-tal asperges
  • 500g aardappelen
  • 1 (bio)limoen
  • 4-tal lenteuitjes
  • 60g boter
  • Scheutje melk
  • 2 eieren
  • Zeezout en zwarte peper
  • Handjevol verse peterselie
  • 3 el azijn.

 

Recept
  • Schil de asperges met een dunschiller of een aspergeschiller. Snijd ongeveer anderhalve cm van de onderkant af. Leg de asperges in een stoomschaaltje.
  • Stoom de asperges gaar in je stoomoven. We stomen ze 9 minuten op 100°. Vind je de asperges nog wat te al dente? Laat ze dan nog even nagaren. Je kan de asperges ook gewoon al dente koken als je geen stoomoven hebt. 
  • Schil intussen de aardappelen en kook ze tot ze gaar zijn (ongeveer 10min.)
  • Kuis de lenteuitjes op en hak ze fijn. Rasp de limoen en houd de zeste apart. Halveer de limoen. Hak de peterselie fijn, die dient voor de afwerking.
  • Pureer de aardappelen, voeg een scheutje melk toe en ongeveer 40g boter. Meng tot je een smeuïge puree bekomt.
  • Meng er het sap van een halve limoen, de limoenzeste en de fijngehakte lenteuitjes door (hou eventueel nog wat over voor de afwerking), proef en kruid af met peper en zeezout.
  • Houd de asperges en de puree even warm in je oven, intussen gaan we de eieren pocheren. Zet er eventueel je borden ook bij, dan kunnen die alvast ook wat warmen.
  • Neem 2 kopjes of glaasjes en breek hier alvast elk afzonderlijk voorzichtig de eieren in. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft.
  • Zet een kleine pot met water (de pot is ongeveer half gevuld) op je vuur, voeg de azijn toe. Breng aan de kook. Eens het water kookt verlaag dan je vuur tot stand 5 zodat er enkel nog lichte belletjes zijn.
  • Roer nu in rondjes met een garde in het water tot je in het midden een draaikolkje krijgt. Doe nu heel voorzichtig een van de eitjes in het draaikolkje. Zo gaat het eiwit zich mooi rond het eigeel draaien. Laat het ei ongeveer 4min. garen in het water. Verwijder met een schuimspaan en leg het gepocheerde eitje aan de kant. Herhaal voor het volgende eitje.
  • Smelt de rest van de boter in een pannetje met wat zeezout erbij.
  • Alle ingrediënten zijn klaar, nu kunnen we onze borden dresseren. Schep een lepel van de puree in het midden van een bord en wrijf die wat open met het platte van je lepel. Dresseer hierop 3 à 4 asperges. Leg er een gepocheerd eitje bij, werk af met de peterselie, eventueel wat lenteui en een lepeltje gesmolten boter. Kruid met peper en zeezout en serveer!

 

Ik werkte deze blogpost als Siemens home expert uit voor de blog van Siemens. Je vindt het origineel hier.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.