Breng een grote pot gezouten water aan de kook en kook de spaghetti gaar volgens de instructies op de verpakking.
Zet intussen een stoofpot op je vuur en verhit er een flinke scheut olijfolie in. Doe er de venkel bij, samen met de knoflook en stoof zo’n 5 minuten aan. Doe er nu de kerstomaatjes bij samen met de helft van de bladpeterselie en een snuf chilipeper.
Roer nog even om en doe er nu de vongole bij, overgiet met de wijn en zet het deksel op de stoofpot. Laat de schelpjes zo ongeveer 1 minuut garen. Neem het deksel van de pot en laat de wijn eventjes verder verdampen.
Giet de spaghetti af en schep bij de schelpjes en de venkel, meng en werk af met wat extra olijfolie en de rest van de peterselie. Proef en breng eventueel op smaak met wat peper (zout zal normaal gezien niet nodig zijn, want de schelpjes zijn best zoutig). Serveer meteen!
Tip
Vongole wassen: Vongole maak je makkelijk schoon door de schelpdieren een uurtje in goed gezouten water te leggen. De diertjes zullen zelf het zand uit hun schelp verwijderen. Daarna hoef je ze alleen nog onder koud water te spoelen en ze zijn klaar om gebruikt te worden!Geen vongole? Maak het gerecht dan met mosselen, die vind je ook in de supermarkt en ze zijn volop in seizoen. Je koopt dan best de kleinste soort.