Homemade Fried Chicken met ovenkrieltjes, lookmayo en sla
2
Ingrediënten
350gkrieltjes(gehalveerd in de lengte)
300gkipfilet van de dij
1dlkarnemelk(of gewone melk)
100gbloem
1/2de kropsla
1komkommer
Peper en zout
3tl paprikapoeder
2eieren(een voor de kip en een voor de aïoli)
2tl srirachasaus*
4à 5 dl l arachideolie om de kip in te bakken + 2dl voor de aïoli
1el mosterd
1el azijn
75gGriekse yoghurt
2tenen knoflook(gepeld en in grove stukken)
Olijfolie
Direct in je mandje bij
Bereiding
Verwarm je oven voor op 220 °C en bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel de krieltjes over je bakplaat, zorg dat ze goed verspreid zijn. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie en kruid met peper, zout en 2tl paprikapoeder. Meng goed en zet de aardappelen 20 minuten in je oven. Roer tussendoor even om.
Prepareer nu de kip. Meng 1 ei met de srirachasaus en 1tl paprikapoeder en de karnemelk in een diep bord. Doe de bloem met een royale snuf zout in een ander die bord. Spreid de filets uit, haal ze door de bloem en schud het teveel af. Haal ze dan door de karnemelk, laat wat druipen en dan opnieuw door de bloem. Leg de kip aan de kant.
Verhit de arachideolie in een wijde diepe pan. Als deze heet is (je kan dit testen door er een kruimeltje ofzo in te laten vallen, komt dit sissend naar boven, dan is je olie klaar). Laat de kip zo’n 12 minuten bakken in de olie, draai geregeld om. Haal uit de pan en laat even uitlekken, kruid met wat peper en zout en eventueel extra paprikapoeder en cayennepeper.
Maak intussen ook de aïoli. Doe hiervoor de look, mosterd, het andere ei en een snufje zout in de beker van je staafmixer. Mix een aantal seconden fijn en giet er dan de arachideolie bij. Mix tot mayonaise. Roer er de Griekse yoghurt door. Kuis de sla op en meng met stukjes komkommer.
Serveer de kip met de patatjes, de aïoli en het slaatje.