schelvis broccoli venkel puree

Schelvis met stoemp van broccoli en venkel

Schelvis, een visje van bij ons

Schelvis is een heerlijke vis om mee te koken. Hij komt uit onze Noordzee en is net iets zachter van textuur dan kabeljauw. Doordat ze heel gelijkaardig zijn kan je eigenlijk in elke recept met kabeljauw de kabeljauw door schelvis vervangen – en omgekeerd! 

Het schelvishaasje gaan we met lichte specerijen en een beetje pikantigheid op smaak brengen en even door de bloem halen. Vervolgens kort bakken in de pan en deze ouderwetse, eenvoudige lekkernij is klaar.  Aan de kinders kan je dit visje zelfs proberen te verkopen als een soort van fishsticsk – ja en van mij moogt ge er zelfs tartaar of mayonaise bij eten.

Compenseren doen we ruimschoots met de heerlijke groentjes die verstopt zitten in de stoemp. 

Stoemp van broccoli en venkel

Ook de puree houden we simpel. Venkel en broccoli koken we mee met de aardappelen en stampen we vervolgens tot een heerlijke groentestoemp. Ietsje meer tijd? Dan kan je de venkel ook aanstoven met een sjalotje en een teentje look. Eventueel kan je die dan apart naast de broccolipuree serveren. Up to you! 

Misschien kunnen deze visrecepten je ook bekoren?

Wil je graag heerlijke, no-nonsense kookinspiratie voor elke dag in je mailbox? Vul dan hieronder je naam en e-mailadres in

Schelvis met stoemp van broccoli en venkel

2 personen – Klaar in 20 minuten

4

Ingrediënten
  

  • 1 broccoli (in roosjes + de stronk geschild en in stukjes )
  • 1 venkel (fijn gesneden)
  • 500 g aardappelen (voor puree) (geschild en in blokjes gesneden)
  • 1 klontje boter
  • 2 dl melk
  • zout en peper
  • 1 tl groentebouillon (of 1/2de blokje)
  • 600 g schelvishaasje
  • 1 tl cayennepeper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 3 à 4 el bloem
  • 2 el olijfolie
  • eventueel citroen

Bereiding
 

  • Leg de aardappelen, broccoli en venkel samen in een grote kookpot en vul met water tot de groenten onderstaan. Doe er een snuf zout en de groentebouillon bij. Laat zo’n 10 à 12 minuten koken tot alles gaar is en giet af. Doe de melk erbij, samen met een klontje boter en stamt met je pureestamper tot een stoemp. Breng op smaak met peper, zout en eventueel nog wat extra groentebouillon. Houd warm onder deksel. 
  • Meng de bloem in een diep bord samen met de cayennepeper, het paprikapoeder en de kurkuma, doe er ook een snuf zout bij. Wentel de visfilets hierdoor zodat ze rondom goed bedekt zijn.  
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de filets 3 minuten op de velkant. Draai voorzichtig om en bak ze nog 1 à 2 minuten aan de andere kant. Deze baktijden zijn afhankelijk van de dikte van de is. 
  • Serveer de gebakken schelvis met de groentestoemp, besprenkel eventueel met een beetje bakvet van de vis. Lekker met wat druppeltjes citroen! Smakelijk. 

Tip

Wil je de venkel liever apart serveren, ga dan zo te werk:
Extra ingrediënten:
  • 1 sjalot 
  • 1 teen look 
  • Extra olijfolie 
Hak de sjalot en de look fijn. Doe een scheut olijfolie in een stoofpot en stoof de sjalot glazig. Voeg er de look en de venkel aan toe, kruid met peper en zout. Laat de venkel 10 minuten op een gemiddeld vuur onder deksel zacht worden. Serveer naast de vis en de broccolipuree.  
Druk dit recept af

Schelvis met stoemp van venkel en broccoli goestjes

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.