Zeeland Culinair: de Kromme Watergang

Slijkplaat bij God. Ooit al van gehoord? Volgens Wikipedia is het een gehucht in Zeeland, bestaande uit twee straten, 28 huizen en 52 inwoners. Kortom, een stukje godvergeten niemandsland.  Net daar vonden  Edwin Vinke en zijn vrouw Blanche zo’n 20 jaar geleden een leegstaand schooltje, perfect voor een restaurant dachten ze toen.

Back to Japan: Furikake

De smaakevaring begon al bij het ontbijt. We kregen steevast een stukje makreel of andere vette vis voorgeschoteld, met daarbij een kommetje rijst en wat groene thee. En dan was het kwestie van ogen uitkijken en na-apen. Wat in godsnaam was het dat die Japanners allemaal door dat simpel kommetje rijst draaiden? Het antwoord: bruine bonen (!), omelet, nori, maar ook: furikake.

Very berry dessert

Dankzij Jamie Oliver dit weekend gesmuld van een heerlijk zomers dessertje. Ik zocht iets fruitig, fris en niet te zwaar om een dineetje met gasten mee af te sluiten. Jamie’s recept voor “Summer fruit with amaretti biscuits & hot chocolate sauce” leek me zo smakelijk dat ik het moest proberen.

Lentequiche met asperges

In deze quiche gaat de heerlijk zachte smaak van asperges (nu het ideale moment!) perfect samen met de ietwat pikant-zoutige prei. De nootachtige bijna zoete gruyère en nootmuskaat maken het plaatje compleet. Kortom, de perfecte quiche voor een sunday brunch of een lekker lichte lentelunch.

Het Gouden Hoofd, gezellig Gents

Aan de rand van de visserij heropende eetcafé ‘Het Gouden Hoofd’ onlangs zijn deuren. Het nieuwe pand is een oude vleesgroothandel die werd omgetoverd tot café/restaurant. Je kan er terecht voor lekkere, eenvoudige keuken of voor een pint aan de toog.

C-Jean, een zwanenzang

C-Jean is niet meer.  Chef  Willem Vandeven wou een nieuwe uitdaging aangaan. Reden voor de eigenaars om  de stekker eruit te trekken. Spijtig vind ik dat, want in al die jaren had C-Jean een ijzersterke reputatie opgebouwd. Daarom leek het mij meer dan de moeite om voor het afscheid nog even van C-Jean te proeven.

Eat Love Tastings – Gent

Ietsje te vroeg op de afspraak, werden we hartelijk ontvangen in Eat Love Tastings. De gastvrouw liet ons een tafeltje uitkiezen in het leuke interieur. We namen plaats op de Eames- stoelen aan een houten tafel op een schitterend patchwork tapijt in blauwtinten. Dat zou ik precies toch ook wel in mijn woonkamer willen.

Lepelhapje met gerookte paling

Op zoek naar extra inspiratie voor de feestdagen? Wat denk je van een traag gegaarde eendenbout met puree van zoete aardappel en gepofte veenbessen? Of feestelijke karnemelkstampers met preipralines als voorgerecht? En deze rolletjes van geroosterde aubergine gevuld met walnoten en kruidige geitenkaas als een schitterend feestelijk hapje? Goestjes inspireert je graag! Een  bruingrijze glibberige waterslang met …

Lepelhapje met gerookte paling Lees verder »

Exotisch Goestje

Het is een tijdje stil geweest op Goestjes. Ik heb namelijk wat tijd genomen om culinaire inspiratie op te doen. Er werd druk geëxperimenteerd in de keuken, op restaurant gegaan en hier en daar een boek, magazine en (uiteraard!) blog meegepikt. Een van de tofste keukenweetjes die ik op die manier te weten kwam, is dat je …

Exotisch Goestje Lees verder »