Panzanella, de Italiaanse zon op je bord!

Panzanella, een heerlijke maaltijdsalade met restjes brood

Hoi Hoi! Deze keer verwen ik jullie nog eens met een heerlijk slaatje! Deze panzanella is een klassieker uit Italië en brengt allerlei lekkers van de Mediterrane keuken op één bord. En je ruimt er ook nog eens restjes oud brood mee op.

panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes jozefien ryckx

Het was Louie van Baked Louie die ervoor zorgde dat ik voor het eerst met panzanella kennis maakte. Voor de opnames van de campagne van Koelkastinorde.be had hij homemade panzanella mee om te tonen wat je zoal met oud brood kan klaarmaken. Ik was meteen verkocht aan de smaak én het idee van deze Italiaanse broodsalade als een manier om restjes brood te verwerken. 

panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes jozefien ryckx

panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes jozefien ryckx

Bye bye voedselverspilling.

Ik vind het zelf erg belangrijk om zo weinig mogelijk voedsel weg te gooien. Er kruipt namelijk heel wat tijd, energie en middelen in ons voedsel. Het is dus zonde om dat in de vuilnisbak te doen belanden! Wil je graag meer tips over hoe je voedselverspilling kan tegen gaan of wat je zoal met  restjes kan doen? Dan vind je daarover hier heel wat informatie én recepten.

Italia al Pomodore

De kaas voor dit panzanella recept haalde ik bij Italia al Pomodore, het kookboek van de Elvea tomaten. In het recept gebruiken we hun lekkere datterini tomaatjes die je kant en klaar in een bokaaltje in zowat elke supermarkt kunt kopen. Ze zijn héél lekker én heel handig om in huis te hebben voor allerlei gerechten en bereidingen met tomaat! Je kan dit recept ook met verse tomaat klaarmaken, maar dan pel je die verse tomaten best wel nog even.

Recept (4 personen) :
Ingrediënten:
  • 1 bokaal rode gepelde datterini (Elvea)
  • 6 dikke sneden oud brood (stokbrood, focaccia, …)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 komkommer
  • 1 rode ui
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 8 ansjovisfilets
  • busseltje basilicum
  • 3 tenen knoflook
  • 1 eetlepel balsamico
  • peper en zout
  • 1/2 el (gerookt) paprikapoeder
  • snuifje el lookpoeder
Recept:

Leg de oven aan op 200°. Bedek een ovenplaat met bakpapier. Wrijf de puntpaprika’s in met olijfolie en leg ze op de bakplaat. Rooster ongeveer 20min. in de oven. Verwijder de puntpaprika’s in de oven en doe ze meteen in een plasticzak die je dichtknoopt. Zo kunnen de paprika’s wat ‘zweten’ en zijn ze straks heel makkelijk te pellen. 

Snijd het brood in hapklare croutons. Doe de olijfolie in een pan. Als deze goed warm is voeg dan de croutons toe. Zorg dat de croutons goed met de olijfolie bedekt zijn. Kruid met peper, zout, (gerookt) paprikapoeder en lookpoeder.

Laat de tomaatjes uit de bokaal even uitlekken. 

Hak de komkommer en rode ui in stukjes. Doe hetzelfde met de ansjovis en de teentjes look en de basilicum. Hou nog enkele blaadjes voor de afwerking. 

Haal nu de paprika’s uit de plastic zak. Maak een insnede en normaal gezien kan je nu heel makkelijk de schil afpellen. Verwijder vanbinnen ook de zaadlijsten en de zaadjes. Snijd in reepjes. Deze geroosterde puntpaprika’s kan je eventueel ook al vooraf klaarmaken. Het vraagt een beetje tijd maar ze zijn o-zo-lekker!

Meng alle ingrediënten voor de panzanella (komkommer, rode ui, ansjovis, look, basilicum). Breng op smaak met balsamico, peper en zout. Voeg de broodcroutons op het einde toe en meng. Werk af met wat verse basilicumblaadjes.

Neem je deze salade mee als lunch? Dan hou je best de croutons apart om ze er dan pas bij etenstijd bij te doen. Zo blijven ze ook krokant. 

Smakelijk!panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes jozefien ryckx

panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes jozefien ryckx

panzanella italiaanse salade gezond broodsalade restjes italiaanse salade elvea goestjes

 

1 gedachte over “Panzanella, de Italiaanse zon op je bord!”

  1. ziet er heerlijk uit!
    hier wordt ook veel gekookt met restjes uit de koelkast want eten weggooien is inderdaad zonde
    de gerechtjes die hieruit komen zijn meestal wel de lekkerste!

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.